Hoppa till huvudinnehållet

Efter Riksbankens räntehöjning – så påverkas bolånen: ”Räntan kommer gå upp”

Publicerad:
Claudia Wörmann, boendekonom på SBAB, ser högre räntor framför sig. Foto: Foto Fredrik Hjerling

Riksbanken meddelade under tisdagsmorgonen att styrräntan höjs till 1,75 procent. Ett beslut som direkt påverkar den rörliga bolåneräntan.

– Främst är det den rörliga räntan som kommer öka, säger Fredrik Ekenberg, kontorschef på Handelsbanken i Karlstad.

Den höga inflationen försöker Riksbanken bromsa med penningpolitik och tisdagens drag var att höja styrräntan med 100 punkter till 1,75 procent, en något högre höjning än vad flera experter hade väntat sig.

– Riksbanken har tagit fast grepp om att få ner inflationen. Det var en lite högre höjning än vad vi trodde, men det är klart att räntorna kommer öka givet beskedet, säger Fredrik Ekenberg, kontorschef på Handelsbanken i Karlstad.

Beslutet om att höja styrräntan ger en direkt påverkan på de rörliga bolåneräntorna. Exakt hur hög räntan kommer bli återstår däremot att se.

– Det är väldigt tidigt att säga men det kommer att påverka, men till vilken grad vet vi inte just nu. Främst är det den rörliga räntan som kommer öka, även om en del säkert redan är inprisat. Det är marknaden som styr men det lär inte bli lägre direkt.

Även Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, ser högre räntor framför sig.

– Räntorna kommer stiga, det blir helt enkelt dyrare för bolånetagare att dels betala för sina bolån och för att ta nya bolån. Men i vilken storleksordning återstår att se. Men generellt gäller det för hushållen att vara pålästa och räkna på vad den högre räntan innebär för dem.

Hur kommer ett-, två- och flerårsräntorna att påverkas?

– Tremånadersräntan påverkas direkt av Riksbankens beslut. De andra räntorna påverkas också av det som händer i omvärlden, men allt talar för att även de räntorna kommer stiga, säger Claudia Wörmann.

Riksbanken rekordhöjer styrräntan

Artikeltaggar

BolånClaudia WörmannEkonomiFredrik EkenbergHandelsbankenRäntaSBABVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.