Hoppa till huvudinnehållet

Dagens ungar rör sig för lite - köp inte elsparkcyklar åt dem!

Publicerad:
”Vi läser om att barn rör på sig för lite i dag men ändå köper vi elsparkcyklar till ungarna”, skriver insändarskribenten.
”Vi läser om att barn rör på sig för lite i dag men ändå köper vi elsparkcyklar till ungarna”, skriver insändarskribenten. Foto: Gorm Kallestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dagligen ser jag barn här på Hammarö, så unga som åtta till nio år, svischande förbi på elsparkcyklar. De är på väg till skolan, till aktiviteter eller bara åker för nöjes skull. Fort och ljudlöst går det också!

Vad hände med den vanliga cykeln? Du tar dig fram lika bra som på en elsparkcykel men du får samtidigt motion. Vi läser om att barn rör på sig för lite i dag men ändå köper vi elsparkcyklar till ungarna!?

Ibland ser jag ett gäng killar där tre av fyra har elsparkcyklar och den fjärde cyklar på sin vanliga cykel. De står där, rakt upp och ner och bara kör, rör inte en fena medan killen på vanlig cykel får värdefull motion. Barn, oftast pojkar, har dessutom sällan hjälm när de kör. Varför? Är det mindre farligt med elsparkcykel? Däremot har de allra flesta hjälm när de cyklar.

En annan aspekt är pengafrågan. Ska man ha elsparkcykel och en vanlig cykel? Bara elsparkcykel? Jag får innerligt hoppas att det inte blir en statusfråga gällande elsparkcyklar för jag kommer då inte ha råd att köpa en till mitt barn.

Heja vanlig cykel! Heja motion! Heja hjälm!

Artikeltaggar

ElfordonHammaröInsändare