Hoppa till huvudinnehållet

Alternativ modell för sänkta elpriser

Publicerad:
Istället för hemska priser på 4-5 kronor per kWh kan den alternativa modellen innebära priser runt 55-75 öre per kWh för de svenska konsumenterna, skriver Daniel Liljeberg och Jonathan Lindgren.
Istället för hemska priser på 4-5 kronor per kWh kan den alternativa modellen innebära priser runt 55-75 öre per kWh för de svenska konsumenterna, skriver Daniel Liljeberg och Jonathan Lindgren. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Modellen innebär att ett svenskt jämviktspris på el sätts först utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion. Därefter exporteras överskottsproduktion, skriver Daniel Liljeberg och Jonathan Lindgren.

En förändrad prismodell för svensk elkonsumtion ger oss humana svenska priser på svensk el. När vi slutar acceptera marginalpriser på el från våra grannländer kan elpriset bli rimligt.

Elpriset i södra Sverige är för högt och förväntas under kommande säsong stiga. Stigande konsumtion under den kalla årstiden gör hushållskalkylen ohållbar. Folk tvingas sälja sina bostäder. En statlig myndighet som uppmanar oss att vara beredda att bygga kojor under köksbord för att hålla värmen vittnar om en mycket skör situation.

Krisen kommer ur stängda kärnreaktorer, svag överföringskapacitet och europeiskt gas- och vindberoende. Men priserna rusar särskilt eftersom priset för den sist konsumerade kilowattimmen el hos våra grannländer också är priset på el för svenska konsumenter.

Så skriver du en debattartikel

När elpriset är 5-6 kronor i elområde 3 och 4 gör de svenska elproducenterna orimliga vinster eftersom det bara kostar dem en bråkdel av det priset att producera elen. Likaså får staten stora momsintäkter från dessa höga priser. Alltsammans betalas av allt mer pressade konsumenter.

Dagens modell försvaras av EU-rättsliga experter som menar att den omöjligt kan ändras av juridiska skäl. Villaägarnas Riksförbund kan inte i nuläget göra en sådan bedömning. Men vi vet att olika EU-länder redan har olika lösningar och att nya signaler kommit från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den tyska regeringen, vad gäller nationella prismodeller för el.

En nyvald regering behöver göra allt i sin makt för att ändra den rådande situationen. Det kräver samma politiska vilja som plötsligt fick Sverige att ansöka om medlemskap i Nato.

En alternativ prismodell har presenterats av Bengt Ekenstierna, tidigare vd på Eon Gas. Modellen innebär att ett svenskt jämviktspris på el sätts först utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion. Därefter exporteras överskottsproduktion till ett exportpris som Nordpool sätter. Vi får två elpriser. Men våra grannländer får köpa lika mycket el.

Istället för hemska priser på 4-5 kronor per kWh kan den alternativa modellen innebära priser runt 55-75 öre per kWh för de svenska konsumenterna samtidigt som man kan exportera el till andra priser. En svår januarimånad med normalförbrukning innebär modellen 10 000 kronors skillnad.

Dagens utsikter med kojor under köksbord håller inte. Svenska elkonsumenter kan inte längre utsättas för en fallerad prismodell. Den behöver reformeras eller bytas ut!

Daniel Liljeberg

Samhällspolitisk chef, Villaägarnas Riksförbund

Jonathan Lindgren

Expert på kommunala tjänster, Villaägarnas Riksförbund

Artikeltaggar

DebattElElpriserEUEU-kommissionenKärnkraftNatoRegeringenSverigeUrsula von der LeyenVillaägarnas Riksförbund