Hoppa till huvudinnehållet

Överraskande avslöjanden i Det sitter i väggarna: Spöke och levande släkting

Publicerad:
I måndagens avsnitt av ”Det sitter i väggarna” berättades bland annat historien om Jacques Wallner. Dessutom presenterades husets spöke.
I måndagens avsnitt av ”Det sitter i väggarna” berättades bland annat historien om Jacques Wallner. Dessutom presenterades husets spöke. Foto: Baluba

Under måndagen sändes avsnittet av SVT:s "Det sitter i vägarna" som tar upp Wallnerska villan i Kristinehamn. Det spektakulära huset bär på en mastig historia som vecklades ut för tittarna och nuvarande ägarparet Charlotta och Fredrik.

Utvändigt beskrev byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér – seriens programledare – den Wallnerska villan som ett pepparkakshus. Väl inne utbrast Erika Åberg: "Som att bo i en bakelse!". Och visst är det ett speciellt hus, som ligger där i hörnet med KMV på andra sidan ån. Under det timslånga programmet fick Charlotte Johansson och Fredrik Göransson – husets nuvarande ägare – en rejäl genomgång av byggnadens brokiga historia.

– Det var helt otroligt att få ta del av det här, säger Charlotte Johansson och får nickande medhåll av sambon Fredrik Göransson.

– En hel del av det vi fick reda på fick inte plats i avsnittet, bland annat om alla som har bott här tidigare. Men det roligaste var nog att få en inblick i vem Wallner var, han som gett huset sitt namn, och ta del av hans livshistoria.

Huset i sin nuvarande form var färdigbyggt 1895. Jacques Wallner var trafikchef inom den värmländska järnvägen och belönades med medalj av kung Oscar II för sitt arbete.

– Det var fint att få ett ansikte på honom! Och sedan att få ta del av hans intressen och person, det var väldigt viktigt.

Värmlänning sätter tonen i Tunna blå linjen: Mörker och mänsklig värme

I programmet målas historien upp om hur Jacques Wallners intresse för teknik tar honom till världsutställningen i Paris 1889. Där, alldeles vid foten av Eiffeltornet, visas en villa upp – "Ligna villan". Trähuset blir inspirationen till Wallnerska villan i Kristinehamn.

– Huset byggdes på ett befintligt hus som stod på platsen, arkitekt var Carl Österman som kommit till Kristinehamn för att bygga upp flera hus efter den omfattande branden 1893, fortsätter Charlotte Johansson.

Senare kom Carl Österman att rita fler prominenta byggnader, bland annat Sockerslottet i Karlstad.

– Jacques Wallner kom dock inte att få leva så länge i huset, han gick bort innan han fyllt 50, bara några år efter att huset stod klart.

Kuriosa i sammanhanget är att en arkitekt från Hammarö, som numera bor i Frankrike, har fått i uppdrag att hjälpa ett par från Paris att rusta upp deras sommarhus. Sommarhuset är "Ligna villan", alltså just det huset som visades upp på världsutställningen 1889.

– Han kontaktade oss och visade bilder på "Ligna villan" som numera är flyttad till Normandie. Helt sjukt, vilket sammanträffande!

Charlotte Johansson, Erika Åberg, Rickard Thunér och Fredrik Göransson framför huset i Kristinehamn.
Charlotte Johansson, Erika Åberg, Rickard Thunér och Fredrik Göransson framför huset i Kristinehamn. Foto: Baluba

"Någon form av exorcism”

I programmet avslöjas även att huset hemsökts av "Den bruna damen".

– Spöket ska ha stått och tittat på folk medan de sov, berättar Fredrik.

– Och så ska hon ha flyttat runt på vissa saker i huset. Smått obehagligt!

Charlotte skjuter in:

– Det ska ha varit Jacques Wallners svärmor som var spöket. Vi fick veta att spöket, "Den bruna damen", ska ha drivits ut ur huset. Via någon form av exorcism som skedde via telefon. Det kom inte med i programmet.

– Som tur är, är vi inte direkt skrockfulla av oss.

Ni har inte märkt att saker och ting flyttas runt i huset på ett oförklarligt sätt?

– Nej, men vi kanske kan skylla vårt eget slarv på "Den bruna damen"? När vi tappar bort nycklar och liknande.

Charlotte ler och konstaterar att det är väldigt lugnt och skönt i huset där de bor.

I avsnittet får Charlotte och Fredrik hjälp med att lägga golvet till Blomsterrummet.
I avsnittet får Charlotte och Fredrik hjälp med att lägga golvet till Blomsterrummet. Foto: Baluba

"Stor okunskap om gamla hus”

"Det sitter i väggarna" lockar miljonpublik varje vecka och när paret i Kristinehamn ombeds förklara dragningskraften i serien lyfter de fram programmets olika delar.

– Jag tror att det är kombinationen mellan verkliga historier och tips kring byggnadsvård som är grejen. Det blir på riktigt, säger Fredrik.

– Generellt finns det en stor okunskap om gamla hus, menar Charlotte.

– Samtidigt som det finns en stor vilja att lära sig. Om traditionellt hantverk, byggnadsvård och så vidare. Se bara på det växande intresset för att rusta upp ödehus.

Nu har ni fått reda på de förändringar huset har genomgått. Har ni några planer på att återställa det i originalskick?

– Blomsterrummet tänker vi bygga upp igen. Det saknade tornet är mer osäkert. Det skymde fönstren så det fanns en poäng med att ta bort det, säger Fredrik.

– Vi har en Att-göra-lista, säger Charlotte. Men det kan ta tid innan allt blir gjort. Blomsterrummet toppar listan eftersom vi redan har påbörjat det. Vi får vi hur mycket vi hinner med i vår livstid, kanske att framtida ägare får ta vid det arbetet.

Nu när ni har fått mer kunskap om huset, känner ni er mer hemma?

– Ja! Det känns mer speciellt att bo här. Det känns som att vi ärvt något, vi ser huset på ett annat sätt.

Ursprungligen var troligtvis huset träbrunt.
Ursprungligen var troligtvis huset träbrunt.

Det som kanske överraskade paret Charlotte och Fredrik mest var att få träffa en släkting till Jacques Wallner.

– Hon var en riktig stjärna, säger Fredrik.

– Oerhört kul att få träffa henne. Hon var underbar.

"Det sitter i väggarna" finns att se på SVT-play.

I musikal med Robert Gustafsson: "Skön verklighetsflykt”

Artikeltaggar

ArkitekturByggnadsvårdEiffeltornetHammaröHistoriaKarlstadKristinehamnMänskligtNöje/KulturNostalgiParisSVTTVTV-serierWallnerska villan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.