Hoppa till huvudinnehållet

Reaktionen har blivit punk

Publicerad:
Populära bland unga.
Populära bland unga. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det sveper en högervåg över ungdomen i Sverige. Om förstagångsväljarna hade fått bestämma skulle M vara största parti och riksdagen ha en stabilt konservativ majoritet.

Gruppen 18-21-åringar var faktiskt den enda åldersgrupp där Moderaterna gick framåt i valet. Samma tendens syns i skolvalet. När nästan 400 000 gymnasie- och högstadieelever röstade blev M klart största parti med 27 procent. Störst ökning bland skolelever hade dock Sverigedemokraterna som nästan dubblerade sitt stöd till över 20 procent. Kristdemokraterna hade också starkt stöd på runt tio procent.

Den tydliga högervågen bland unga verkar göra vänsteretablissemanget bestört. Av någon anledning utgår ju ofta rödgröna från att ungdomar skall hysa radikala åsikter. 68-gubbarna och deras yngre kopior har svårt att få in att SD bland skolungdomar är lika stora som Vänstern, Centern och Miljöpartiet tillsammans. En del vänsterdebattörer har försökt förklara varför ungdomarna röstar fel. Som ett brev på posten kommer det klassiska argumentet att någon har förlett ungdomen. Exempel på argument är att unga sitter fast på Tik Tok eller att de har hjärntvättats i friskolor.

Men det är faktiskt många som redan för några år sedan förutspådde en skarp högersväng bland ungdomar. Det var debatten om vad som kallades ”generation villebråd”. I december 2020 skrev Anna Alandh och Madeleine Adaktusson på SVT:s barnredaktion en debattartikel i Expressen (18/12 2020) och varnade för ett stort och växande samhällsproblem som inte skildrades i det offentliga: Nämligen att väldigt många barn och ungdomar hade direkta erfarenheter av att ha blivit rånade, misshandlade och förnedrade. Även om alla inte drabbats själva kände i stort sett alla någon som blivit det.

I flera opinionstexter, bland annat av Peter Santesson (DS 8/3 2019) och Tove Lifvendahl (SvD 20/12 2020) ställdes frågan vad som skulle hända den dag då generationen villebråd vuxit upp och skulle börja delta i det politiska livet. Deras erfarenhet av att behöva planera sin vardag utifrån risken att drabbas av våld skilde ju dem markant från tidigare svenska generationer.

Nu vet vi svaret. Generation villebråd har för första gången röstat. Och deras val styrker den amerikanska tesen att en konservativ är en liberal som har blivit rånad.

Uttrycket stämmer bra in på svenska ungdomar. I grunden är de liberala med modersmjölken. De håller individens frihet högt och de uppskattar ett samhälle där många kulturer lever sida vid sida. För unga i dagens Sverige är det helt naturligt. Men vad som skapar den konservativa vågen är insikten om att en liberal samhällsordning där människor med olika bakgrund lever tillsammans måste vila på en grundläggande ordning.

Samhället borde inte så passivt ha tillåtit ökningen av rån mot unga eller av sexuella trakasserier i det offentliga rummet. Rättssamhället borde ha mobiliserats för att säkra ungdomars trygghet och för att ge unga brottsoffers återupprättelse. Vad trodde egentligen vuxengenerationen som föredrog att bortförklara problemen med otrygghet? Trodde de att ungdomarna inte skulle bry sig och att barnen aldrig skulle växa upp?

Artikeltaggar

BrottsofferFörstagångsväljareFriskolorGymnasieskolanHögstadiumKonservatismKristdemokraternaLedareLiberalismMisshandelModeraternaPeter SantessonRånSexuella trakasserierSverigeSverigedemokraternaTikTokTrygghetsarbeteUngdomarVal 2022