Hoppa till huvudinnehållet

Efter befarade coronatoppen – diskret ökning: ”Kan öka ytterligare”

Publicerad:
Smittskyddsläkare Anna Skogstam tror att både covid och andra luftvägsvirus kan komma att öka mer i höst.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam tror att både covid och andra luftvägsvirus kan komma att öka mer i höst. Foto: Helena Karlsson

I slutet av september befarades en ny coronatopp i Värmland. En ökning har skett, om än en liten sådan, men smittskyddsläkare Anna Skogstam tror att när vi nu går mot kallare väder att det kommer fortsätta att öka.

När den största toppen befaras komma är dock svårbedömt att förutspå.

Folkhälsomyndigheten befarade tidigare i år att Värmland skulle få en ny coronatopp i slutet av september. Scenarierna var dock osäkra, men smittskyddsläkare Anna Skogstam var ändå orolig för hösten när alla återgick till jobb och skola och vi umgås mer inomhus igen.

– Utifrån det man ser, vi tittar på provtagna och det är personal inom vård och omsorg och patienter, så ser man en liten uppgång från en redan låg nivå förra veckan jämfört med tidigare. Det är en diskret ökning, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare Region Värmland.

Antalet inneliggande med covid på sjukhus har senaste tiden legat mellan cirka 20-30 personer.

– Det är ungefär som det varit tidigare under sommaren, det varierar ju. De flesta vårdas med covid, inte på grund av covid.

De flesta som ligger inne har sökt sig till vården för något annat, men har sedan testat positivt väl på sjukhuset.

Jag tror, tyvärr, att man till viss del har glömt bort det här med att man ska stanna hemma när man är förkyld.
Anna Skogstam

Tror man att det kommer öka ytterligare i höst?

– Jag tror att det kan öka ytterligare i och med att vi nu går mot kallare väder där luftvägsvirus smittar lättare och vi nu umgås mer inomhus. Jag tror att det kan komma att öka ytterligare, både covid och andra luftvägsvirus.

När befarar man den största toppen?

– Det är lite svårbedömt just nu. Det beror också på om den undervariant av omikronvarianten som vi har nu fortfarande kommer att hålla i sig, BA.5.

Omikron BA.5 är den variant som dominerar just nu.

Just nu är vaccinationen igång för de flesta att få sin påfyllnadsdos. Vaccinet hindrar dock inte från smitta eller smittspridning utan från svår sjukdom och död. Därför finns fortfarande rådet kvar att man ska stanna hemma om man är sjuk.

– Jag tror, tyvärr, att man till viss del har glömt bort det här med att man ska stanna hemma när man är förkyld. Rådet fortfarande är att är man sjuk ska man stanna hemma, oavsett om det är covid eller andra luftvägsvirus.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.