Akuten-krisen: Bemanningen i Karlstad ännu sämre

Publicerad:
Ulrika Nilsson, verksamhetschef på akuten på CSK säger att färre söker de vakanta tjänsterna. Ett tiotal sjuksköterskor fattas i dagsläget. Foto: Helena Karlsson

NWT har rapporterat om ett pressat läge på akutmottagningarna i Arvika och Torsby den senaste veckan.

Nu säger chefen för akuten i Karlstad att bemanningsläget där har förvärrats.

– Bemanningsmässigt är vi nog i ett sämre läge än vad vi har varit tidigare. Även om det har varit ett successivt växande problem så är det ändå väldigt mycket tydligare nu att vi har färre sökande till våra tjänster, säger Ulrika Nilsson, som är verksamhetschef för akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hon beskriver inflödet av patienter som normalt, men som i andra delar av vården är det bristen på sjuksköterskor som är problemet.

Hur många vakanta tjänster har ni i dagsläget?

– Det är i alla fall ett tiotal.

Eftersom det finns ungefär 60 sjukskötersketjänster på akuten i Karlstad innebär det att runt var sjätte tjänst är vakant.

Var sjätte sjukskötersketjänst på akuten i Karlstad är vakant.
Var sjätte sjukskötersketjänst på akuten i Karlstad är vakant. Foto: Lisa Olaison

Att låna in personal från andra delar av vården fungerar inte, eftersom det bara skapar hål på andra ställen.

Ingen snabb lösning

Ulrika Nilsson tror inte att det finns någon snabb lösning på problemet.

– Vi behöver jobba på bred front för att komma tillrätta med situationen som vi är i.

Ett arbete pågår inom slutenvården för att kunna locka till sig mer personal. Men hittills har det inte gett resultat på akuten.

– Jag tror det är ett väldigt mycket större, mer långsiktigt, arbete vi behöver göra tillsammans. Jag tror det är väldigt svårt att hitta någon quick fix.

Hur påverkar sjuksköterskebristen patienterna?

– Jag tror inte det påverkar våra patienter egentligen, utan det är medarbetarna som blir påverkade. Det resulterar i mycket övertid.

Tidigare i somras berättade NWT om att patienter som skulle läggas in på CSK tvingades övernatta på akuten för att det saknades lediga vårdplatser.

– Det har varit bättre under sensommaren och efter sommaren. Det är glädjande att patienterna inte behöver övernatta i den utsträckningen som tidigare.

Läs tidigare artiklar om läget på akutmottagningarna i Värmland:

Larmet från akuten: Läget lika allvarligt på Torsby sjukhusAkutchefen ger personalen rätt: ”Det är ett väldigt allvarligt läge”Akutpersonal på Arvika sjukhus larmar: ”Värmländska vården på väg att kollapsa”Patienter övernattar fortfarande på akutenPatienter tvingades övernatta på akuten – så är läget nuOmrådeschefen om övernattande patienter: ”Vi jobbar för att minska riskerna”Vårdplatsbristen: Patienter tvingas övernatta på akuten i Karlstad

Artikeltaggar

AkutsjukvårdCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadSjuksköterskaUlrika NilssonVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare