I musikal med Robert Gustafsson: "Skön verklighetsflykt”

Publicerad:
Anna Hansson, Emma Mellroth, Robert Gustafsson och Ulrika Ånäs i ”Tootsie”. Foto: Mats Bäcker

När musikalen "Tootsie" för första gången sätts upp i Sverige flankeras Robert Gustafssons huvudroll av tre värmländska artister.

Emma Mellroth, Ulrika Ånäs och Anna Hansson berättar om en intensiv repperiod och en både underhållande och tankvärd föreställning.

När NWT tidigt i våras berättade att filmen "Tootsie", där Dustin Hoffman gör en av sina paradroller, skulle bli musikal berättade Robert Gustafson att han ville hitta sin egen "Tootsie", sin egen ingång i rollen.

– De största utmaningarna för mig personligen är sångmässiga, det är ju en musikal. Falsettsång är inte min starkaste sida, fortsatte han.

Nu närmar det sig premiär och rollen som Tootise verkar han ha hittat alldeles utmärkt.

– Robert är klockren i huvudrollen! Han sköter sig väldigt bra, säger Emma Mellroth från Hammarö.

Tillsammans med de värmländska kollegorna Ulrika Ånäs och Anna Hansson medverkar hon i musikalen som ska ha premiär på Oscarsteatern i Stockholm.

– Det är några magiska veckor nu när allt ska falla på plats, säger Ulrika Ånäs.

Scenografi, kostym och orkester börjar komma på plats.

– Det är rörigt i huvudet på oss alla, ler hon.

Musikalen regisseras av Edward af Sillén och för manus svarar Calle Norlén.

– Jag har flera roller med dans och sång i ensemblen, fortsätter Ulrika Ånäs.

– Dessutom är jag stand in för Anna Hansson, blir hon sjuk tar jag hennes plats. Vi täcker upp för varandra på olika sätt.

Hon beskriver musikalen som komisk.

– Den är rolig, men lyfter även allvaret. Färgsprakande skulle jag säga, musiken är väldigt svängig, har en känsla av storband och New York över sig. "Tootsie" berör på flera plan. Jag tror folk behöver lite skön verklighetsflykt i dessa tider.

De beskriver musikalen som rolig, men här finns också ett allvar.
De beskriver musikalen som rolig, men här finns också ett allvar. Foto: Mats Bäcker

"Alla känslor förstärks”

Anna Hansson växte upp på Hammarö och gör rollen som Suzie i musikalkomedin. Hon har arbetat som musikalartist och sångerska sedan 15 år.

– Jag har varit på många scener både i Sverige, Norge och Danmark. För mig är det häftiga med musikal kombinationen mellan ord och musik. Alla känslor förstärks.

I korta drag handlar "Tootsie" om en skådespelare vars karriär knappt har styrfart. Och i ett försök att få den chans han tycker sig förtjäna klär han ut sig till kvinna.

– Manuset är anpassat till dagens samhälle, det bygger på filmen men allt är uppdaterat. Föreställningen driver med allt och alla egentligen, det är många skratt. Men också en hel del kärlek.

Anna Hansson, Emma Mellroth och Ulrika Ånäs på Oscarsteatern i Stockholm.
Anna Hansson, Emma Mellroth och Ulrika Ånäs på Oscarsteatern i Stockholm. Foto: Mats Bäcker

"Fått musiken på hjärnan”

Repetitionerna började redan i våras, men först efter sommaren drog det igång på allvar. Den senaste tiden har de arbetat sexdagarsveckor.

– Det är otroligt mycket som ska funka – alla steg, låtar, texter. Alla scenbyten. Just musiken har jag fått på hjärnan, låtarna går på repeat hela tiden. Även när jag handlar på Ica spelas de i huvudet. Tur att det är bra musik.

Emma Mellroths uppgifter i showen är att sjunga och dansa.

– Det är slitsamt att förbereda en föreställning. Man jobbar med både kropp och psyke i en intensiv period. Under spelperioden sedan blir det fyra, fem föreställningar per vecka. Resterade tid då måste man ägna åt att hålla allt i trim – rösten, kroppen.

Börjar premiärnerverna gör sig påminda?

– Jag känner att det närmar sig premiär, men jag känner ingen direkt nervositet än, berättar Emma Mellroth.

Den 29 september är det premiär för "Tootsie" på Oscarsteatern i Stockholm. Den spelas hösten ut med eventuell förlängning.

Värmlänning sätter tonen i Tunna blå linjen: Mörker och mänsklig värme

Artikeltaggar

FilmHammaröHumorKändisarMusikMusikalerNew YorkNöje/KulturNorgeOscarsteaternRobert GustafssonStockholmTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare