Hoppa till huvudinnehållet

Konstexperten om syskonens ärvda kejsare: ”Ska alltid fortsätta undersöka”

Publicerad:
På en ort i Värmland finns en mycket gammal målning, men ska den hitta ut på marknaden - och kommer den då att säljas som ett verk av en gammal mästare? Vägen genom bedömningar och granskningar kan bli lång (Arkivbild).
På en ort i Värmland finns en mycket gammal målning, men ska den hitta ut på marknaden - och kommer den då att säljas som ett verk av en gammal mästare? Vägen genom bedömningar och granskningar kan bli lång (Arkivbild). Foto: Pär Olsson / SvD / TT

De ärvde en kejsarmålning från renässansen, som morfar ropade in på en auktion i Arvika på 30-talet.

Så här säger expertisen om vad som bör bli nästa steg, för de värmländska syskonen som ärvde en potentiell konstskatt.

Målningen är signerad med L da Vinci och de tekniska undersökningarna utesluter inte att den är från hans tid.

Men hur ska de göra nu? Kan det verkligen vara en da Vinci som deras morfar fick med sig hem från auktionen? Hur tar man reda på det? Och hur gör man om man vill sälja den?

Dokumentär

Den första konstexperten NWT tar kontakt med hänvisar till dokumentären The Lost Leonardo – Den försvunna da Vinci-målningen. Den visades på SVT i somras och finns fortfarande att se på SVT Play.

Detta är rena äventyrsberättelsen om hur en tavla som två konstintresserade investerare fiskar upp på en auktion i New Orleans i USA, går från antik, men okänd målning till hetaste stoff på den internationella konstmarknaden. Är det da Vinci-mästerverket Salvator Mundi som återupptäckts?

Hård expertgranskning

Processen som skildras i dokumentären, förklarar experten, är vad som väntar den som vill göra gällande att man har en da Vinci i sin ägo. Det handlar om noggranna tekniska undersökningar, men också om att låta en lång rad experter granska målningen ingående och sedan göra sina bedömningar.

Leonardo da Vinci's 'Salvator Mundi' visade inför auktionen i New York. Utropspriset var 100 miljoner dollar - den gick för 450.
Leonardo da Vinci's 'Salvator Mundi' visade inför auktionen i New York. Utropspriset var 100 miljoner dollar - den gick för 450. Foto: Kirsty Wigglesworth

Rekordsumma

I Salvator Mundi-fallet ledde granskningen till att den anrika auktionsfirman Christie´s ansåg den vara en äkta da Vinci och som en sådan såldes den 2017, för den svindlande rekordsumman 450,3 miljoner amerikanska dollar (motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor). Inte illa för en målning som någon gång under 1900-talet såldes för 45 pund!

Samtidigt är målningens äkthet fortfarande omtvistad. Det framgår också av dokumentären. Det har också diskuterats hur mycket av originalmålningen som egentligen är kvar, efter restaureringarna av verket.

”Fortsätt undersöka”

Och nog finns det fallgropar att ramla i, när ett gammalt verk ska bedömas.

Ulrica Tillander vid Stockholms auktionsverk är specialist på äldre måleri och gamla mästare och tycker - förstås - att det låter ganska otroligt att Värmlandsfamiljen skulle ha en äkta da Vinci-målning i sin ägo. Å andra sidan är hon inte redo att avfärda alltihopa rakt av:

Kejsaren har i familjen ofta gått under namnet ”farbrorn med käppen”. Nu vill syskonen som ärvt tavlan veta vad det egentligen är för verk de har.
Kejsaren har i familjen ofta gått under namnet ”farbrorn med käppen”. Nu vill syskonen som ärvt tavlan veta vad det egentligen är för verk de har. Foto: Lena Richardson

– Man ska alltid fortsätta att undersöka och se. Det är inte omöjligt, men man behöver kontrollera bakgrundshistorien och undersöka varje steg, säger hon.

”Alltid jättespännande”

Av dokumentären om Salvator Mundi framgår att en sådan undersökning kan bli en mycket omfattande, för att inte säga krånglig process.

Som konstexpert på ett auktionshus - är det en dröm eller en mardröm om någon kommer in med en påstådd da Vinci-målning under armen?

– Det är alltid jättespännande med nya föremål! Det är fantastiskt att se hur mycket fakta man kan ta fram, säger hon.

Och om det skulle hända dig snart?

– Då får vi ta in den för en undersökning. Vi samarbetar med en av Europas största experter, säger hon.

På Cabinet Turquin i centrala Paris hanterar experterna dagligen målningar av stora mästare. De gör bedömningar och undersökningar åt 300 auktionshus på internationell marknad.

– De är oerhört skickliga.

De har hittat fantastiska verk, men säkerligen också avslöjat ett och annat förmodat mästerverk som visat sig inte hålla för närmare granskning.

Drömmen lever

Den värmländska familjen har redan låtit göra en hel del undersökningar, som hittills i vart fall inte krossat da Vinci-drömmen.

Men även om resultaten pekar mot att en målning är gammal, är det inte säkert att hela tavlan är så gammal.

– Även om materialet är gammalt, kan någon ha skrivit på en signatur i efterhand.

Och, påminner Ulrica Tillander, en mästare som Leonardo da Vinci blev ofta kopierad redan i sin livstid av samtida konstnärer.

Svårgissat värde

Vid en undersökning studeras varje del och detalj av verket och inte bara själva målningen och motivet, utan såväl fram- som baksida granskas. Och:

– Man behöver också veta bakgrundshistorien, säger Ulrica Tillander.

Familjen med kejsarmålningen funderar på att sälja sitt arvegods och Ulrica Tillander säger att de är välkomna att höra av sig. Någon prisidé vågar hon inte ge, inte ens mellan tummen och pekfingret, vare sig om signaturen visar sig stämma eller om det ”bara” är en riktigt gammal målning. Hon har ju faktiskt inte ens sett målningen, men är redo att ta sig en ordentlig titt.

– Vi tar in den för undersökning i så fall. Man kan alltid komma och visa, säger hon.

Värmlandsfamilj ärvde ett tavelmysterium – signaturen får hjärtat att rusa

Artikeltaggar

HistoriaKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.