Hoppa till huvudinnehållet

Sonja Söderqvist har avlidit

Publicerad:
Sonja Söderqvist har avlidit. Hon var en av Säffles tongivande kulturpersonligheter i närmare ett halvt sekel.
Sonja Söderqvist har avlidit. Hon var en av Säffles tongivande kulturpersonligheter i närmare ett halvt sekel. Foto: Claes Österman

En av Säffles tongivande kulturpersonligheter, Sonja Söderqvist, har avlidit. Hon blev 78 år. I närmare ett halvt sekel har hon gjort avtryck i kulturlivet i Säffle.

Hon kom från Löberöd i Skåne. En del av det skånska ursprunget behöll hon i sin röst när teaterrollerna inte krävde annat. Tidigt kom sången in i hennes liv. Hon hade ambitioner och skaffade sig erfarenhet bland annat i Rom och Wien. Hon studerade också för sångpedagoger och kände sig därefter mogen för att studera vidare på Musikakademin.

Där fick hon avslag på sin inträdesansökan, men av ett smickrande skäl. Hon hade redan kommit så långt i sin musikutbildning att de som skötte intagningen inte ansåg att hon hade något att lära. Först kände hon sig glad och smickrad. Sedan insåg hon att det skulle se mindre bra ut att inte kunna visa papper på sina kvalitéer när hon skulle söka jobb. Hon bad kort och gott att få ett intyg som klargjorde anledningen – och fick det. Hon är en av väldigt få som fått intyg på att hon bedömdes som fullt kvalificerad utan att ha varit knuten till en musikhögskola.

 • När Säffleoperan 1988 satte upp Spelman på taket hade Sonja Söderqvist en av huvudrollerna. Hon ses till höger. Till vänster ses en av motspelarna Elsie Höök.
  När Säffleoperan 1988 satte upp Spelman på taket hade Sonja Söderqvist en av huvudrollerna. Hon ses till höger. Till vänster ses en av motspelarna Elsie Höök. Foto: S-E Dahlström
 • Utbildning till operasångerska i grunden hindrade inte Sonja Söderqvist från att även spela komiska musikalroller. 1983 spelade hon Elvira i ”kriga för kärleken”, som skapats av Thore Skogman som också själv spelade 91:an Karlsson. Till höger Einar Bergh som 87:an.
  Utbildning till operasångerska i grunden hindrade inte Sonja Söderqvist från att även spela komiska musikalroller. 1983 spelade hon Elvira i ”kriga för kärleken”, som sk… Foto: Sonja Söderqvist
 • Sonja Söderqvist engagerade sig i Esaias Tegnérs liv och verk och det resulterade i en mängd uppskattade program i olika sammanhang.
  Sonja Söderqvist engagerade sig i Esaias Tegnérs liv och verk och det resulterade i en mängd uppskattade program i olika sammanhang. Foto: "S-E Dahlström"
 • Sonja Söderqvist älskade att arbeta med barn på scenen.
  Sonja Söderqvist älskade att arbeta med barn på scenen. Foto: Andreas Dagström

Första kontakten med Säffle kom genom teatergruppen Fonofon, som på 1970-talet etablerade sig i Säffle med Einar Bergh som ledare. Dess samarbete med Säffle Musikskola ledde till skapandet av Säffleoperan. Resten är historia och Sonja Söderqvist är en del av den.

Hon stod på scenen när Säffleoperan 1977 spelade Läderlappen och det skulle bli en lång rad uppsättningar med Sonja Söderqvist på scenen. Sin sista roll i Säffleoperan gjorde hon 2021 som mormor Edna i musikalen Billy Elliot. Det skiljer med andra ord 44 år mellan första och sista rollen i Säffleoperan.

När Säffleteatern 1980 fick statligt klartecken för att bli en regionteater var Sonja Söderqvist en av de glada som framför en kamera gjorde ett glädjeskutt framför Medborgarhuset. Åtta år senare kom sammanslagningen med Musikteatern i Värmland, i dag Wermland Opera. Sonja Söderqvist medverkade därefter i flera uppsättningar även i dess regi.

Fascinerad av Tegnér

Hennes engagemang i kulturella sammanhang var brett och kom till uttryck i många olika sammanhang. Hon var tidigt fascinerad av Esaias Tegnér och var starkt bidragande till att det ett antal år framfördes ett friluftsspel på kungshögen i Högsäter, baserat på Frithiofs saga. Hon fanns med när Vikingamuseet i Värmlands Nysäter blev verklighet och hon har varit med som berättare på turer som vikingaskeppet Glad har gjort på Byälven och även då med fokus på Tegnér och Frithiofs saga.

Själv hade jag förmånen att få samarbeta med Sonja under de citatvandringar som arrangerades av Värmländska Tegnérsällskapet. Där fick hon dels visa prov på sin stora kunskap om skalden och biskopen Tegnér, dels på sin yrkesmässiga förmåga att på ett imponerande sätt deklamera dikter - till och med utan att läsa i manus. I somras skulle vi tillsammans ha 10-årsjubilerat som ”citatvandrare”. Så blev det sorgligt nog inte.

När Värmländska Tegnérsällskapet i fjol gav ut en bok med dikter av Jeanna Carolina Tegnér fanns naturligtvis Sonja Söderqvist med i projektgruppen. Hon var hedersmedlem i sällskapet.

Kulturpristagare

Så sent som 2021 fick Sonja Söderqvist ta emot Säffle kommuns kulturpris. Så här motiverade kulturnämnden sitt val:

– Sonja Söderqvist har under många år varit delaktig i Säffles kulturliv. Sonja har vid flera tillfällen medverkat i Säffleoperans föreställningar och visat ett stort engagemang i Värmländska Tegnérsällskapet där hon bidragit med personliga tolkningar av Esaias Tegnérs poesi. Sonja Söderqvist är en betydelsefull kulturpersonlighet som brinner för sin kulturgärning och för hembygden.

Det är svårt att tänka sig en värdigare mottagare av det priset.

Sonja Söderqvist tilldelades 2021 Säffle kommuns kulturpris.
Sonja Söderqvist tilldelades 2021 Säffle kommuns kulturpris. Foto: Claes Österman

Sonja Söderqvist var sedan lång tid tillbaka bosatt i Södra Högsäter, Värmlands Nysäter. Hon sörjes närmast av make, son och sonhustru, syster och systerdotter.

Artikeltaggar

DödsfallSonja Söderqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.