Hoppa till huvudinnehållet

Hemvändarens tydliga krav: ”Det var det första jag sa till Silje”

Publicerad:
Färjestads spelande sportchef Emma Murén inför FBK dams kanske mest intressanta säsong någonsin.
Färjestads spelande sportchef Emma Murén inför FBK dams kanske mest intressanta säsong någonsin. Foto: Tommy Pedersen

Lockropen har duggat tätt under många år.

Men det är först nu Färjestad menar allvar med sin damsatsning. Det tycker Emma Murén som nu är hemma för att – en gång för alla – ta laget till SDHL.

– Det finns inget annat, säger 24-åringen.

”Välkommen hem”, stod det.

Mer behövdes inte. Presentationsvideon publicerades i FBK:s kanaler mitt under herrarnas finalserie mot Luleå, som ett statement; en styrkedemonstration sprungen ur guldrushen.

Klubben menar allvar nu – och det var precis det Emma Murén kände.

Det var också den enskilt största anledningen till att hon till slut valde att tacka ja.

– Det känns som att hela föreningen är med på att man ska ha ett damlag i högsta serien nu och det var det som drog mig hemåt. Jag vill vara med på den här resan, säger Murén.

Så bra är FBK dam 2022/23 – betyg på alla spelare

”Helt annan uppfattning”

Emma Murén har länge varit ett drömnamn för FBK.

Försöken att locka hem den Hammaröbördiga landslagsforwarden har varit många men det är först nu hon tycker att satsningen känns på riktigt.

– Jag har en helt annan uppfattning om Färjestad dam nu än vad jag har haft tidigare år. Det känns som att det är mycket mer seriöst nu.

Tacka Silje Holös för det, menar Murén.

– Av vad jag har hört har det hänt väldigt mycket sedan hon kom in. Många bitar är på plats och det ska hon ha en väldigt stor eloge för.

Under kategorin bitar på plats kan FBK – utöver Emma Murén – räkna in flera profilstarka namn som Emmy Alasalmi och Linnea Hedin bland nyförvärven.

– Tre svenskor, inklusive mig, som var uttagna till OS i vintras (Alasalmi och Hedin tvingades lämna återbud efter att ha testat positivt för covid-19). Där har Silje gjort ett fantastiskt jobb. Det är också ett kvitto på att Färjestad är på rätt spår som nu lyckas få hit sådana spelare.

Färjestad är klubben Emma Murén alltid haft närmast hjärtat. Barndomsidolen var Jörgen Jönsson.
Färjestad är klubben Emma Murén alltid haft närmast hjärtat. Barndomsidolen var Jörgen Jönsson. Foto: Tommy Pedersen

”Allt kuggade i”

Personligen kommer Emma Murén från sin poängbästa säsong i SDHL och spel i både OS och VM.

Facit i ligan: 9+15 på 30 grundseriematcher och 4+0 på nio slutspelsmatcher.

– Det är min bästa säsong i karriären hittills. Jag kände mig stark och alert från sommarfysen och allt kuggade bara liksom i. Sedan lärde jag mig att lyssna på kroppen. Mycket mer än vad jag gjort tidigare år. När jag kände mig sliten tog jag en återhämtningsdag istället för att gå till gymmet och köra slut på mig.

Är du inte rädd för att tappa i nivå och på så sätt även platsen i Damkronorna nu när du kliver ner en division?

– Nej, eller man vet ju aldrig. Men jag har inte tänkt jättemycket på det utan mest gått på magkänsla och det som känts bäst för mig just nu. Jag känner själv att jag har gjort ett väldigt bra val. Jag ser det lite som en nystart och det är ju fyra år till nästa OS.

Är detta något som du har diskuterat med förbundskaptenen Ulf Lundberg?

– Ja, innan jag tog beslutet så pratade jag faktiskt med honom och berättade hur det låg till. Han var väldigt positiv till att jag skulle flytta hem och få den tjänsten jag fått i Färjestad.

Tjänsten ja.

Förutom sina åtaganden på isen är Emma Murén från och med augusti även assisterande sportchef. Just den möjligheten låg också till grund när det kom till klubbvalet.

– Det är precis sådant här jag vill jobba med i framtiden; sportfrågor och att få bedriva en damverksamhet framåt. Nu känns det extra speciellt i och med att jag får göra det i just Färjestad. Det är klubben jag är uppvuxen med och alltid haft närmast hjärtat. När man var liten var man ofta här i hallen och kollade när herrarna spelade.

Bakom ett av nyförvärven

Hittills har hennes roll utanför isen mestadels bestått av inskolning.

– Jag har mycket kvar att lära och det kommer ta tid. Men framöver kommer det handla mycket om scouting, åka på matcher och hitta spelarna vi vill ha.

En är redan hittad, kan man säga.

För ett av nyförvärven, Emelie Córdoba från SDHL-laget Göteborg, var det faktiskt Murén som låg bakom.

– Vi spelade ihop i Brynäs och är jättebra kompisar. En dag sa jag bara ”men Färjestad då?”. Sedan tog det ett tag innan hon sajnade men det är klart att man dragit lite extra i henne eftersom vi står varandra så nära.

Hur skulle du beskriva henne?

– Det är en härlig tjej som alltid är en viktig del i laget hon spelar i. Hon bara kör, ett riktigt energiknippe. Klagar aldrig utan hjälper alla andra och visar hur det ska gå till ute på isen.

På tal om spelare du känner. Hur ofta slår du en signal till Olivia Carlsson, Damkronornas andra värmländska?

– Jag har inte pratat så mycket med henne just nu men jag slängde ur mig en del när vi var iväg med landslaget senast. Hon har ett år kvar på kontraktet med Modo så jag kommer ligga på mycket mer efter säsongen.

Drömvärvning?

– Ja, verkligen!

Forshagas Olivia Carlsson i duell med tjeckiskan Daniela Pejsova under senaste VM.
Forshagas Olivia Carlsson i duell med tjeckiskan Daniela Pejsova under senaste VM. Foto: JOHANNA LUNDBERG

Av Färjestads nio nyförvärv har sju stor erfarenhet från SDHL. Sammanlagda kvoten över antalet spelade matcher i högstaligan landar på strax över 1500 – en superviktig ingrediens i det läget FBK är i, tror Emma Murén.

– Jag tror att de andra automatiskt kommer hänga på det tempot som vi SDHL-spelare har. Det vet man ju själv; att om man spelar i ett bra lag kommer man själv hänga på och utvecklas som spelare.

Vad är det ni kollar/har kollat efter i rekryteringsarbetet?

– Just rutinen har varit viktig och att hitta spelare som kan ha en lite mer ledande roll. Sådana som kan visa vägen, hur träningarna ska se ut, sätta tempo och gå in i varje närkamp. Sedan handlar det mycket om personlighet och rollfördelning. Man kan inte ha tio stycken målgörare liksom. Det är lite som att lägga ett pussel.

Vad kommer du själv att bidra med?

– Framför allt rutinen. Speciellt när det blir de här tuffa matcherna som börjar gälla något. Jag vet vad som väntas och hur man ska tackla sådana situationer. Det är upp till mig att få flera spelare på det spåret.

Nu det händer

Färjestads damlag startades 2014 och kliver nu in på sitt nionde försök att nå SDHL.

Tidigare har laget alltid fallit på målsnöret men i år blir det ändring på det. I alla fall om man ska tro Emma Murén.

– Det var det första jag sa till Silje när jag skrev på. Det finns inget annat än att vi ska gå upp – och det är vi alla eniga om. Hela föreningen är med på resan och det känns skönt.

Varför nu och inte tidigare?

– Färjestad har haft lag för att gå hela vägen förut också, men det är den där lilla spetsen som vi sajnat som kommer göra skillnaden. Det är de som kommer dra upp tempot och göra så att alla andra hänger på.

Emma Murén, till vänster, har spelat åtta säsonger i SDHL – senaste tre med Brynäs.
Emma Murén, till vänster, har spelat åtta säsonger i SDHL – senaste tre med Brynäs. Foto: DANIEL ERIKSSON

Håller utkik efter förstärkning

Trots klubbens värvningsoffensiv är det inte omöjligt att fler spelare plockas in under säsong. Dörren står i alla fall öppen.

– Vi håller utkik men ingenting är spikat. I sådant fall handlar det om ytterligare spets, målgörare som kan göra skillnad.

Under försäsongen har det spelats tre träningsmatcher. En mot Södertälje och två mot Frölunda.

Även om FBK förlorat samtliga så är det inget att oroa sig över, säger Murén.

– Vi stod upp väldigt bra och visade att vi har något bra på gång i framför allt första matchen mot Frölunda, den som vi förlorade med 3–5. Men man ska också komma ihåg att Frölunda har ett riktigt bra lag. Det är nystartat men de skulle vara topp sex i SDHL redan nu. De har värvat fyra, fem riktiga världsstjärnor och kommer gå rakt upp.

Med det sagt, kan Frölunda komma att stå i vägen för er eventuella uppflyttning?

– Det kan hända men det har jag svårt att tro. Det är trots allt två lag som går upp så det är väl vi och Frölunda som är favoriter i och med att vi båda satsar så mycket.

Hur det går får framtiden utvisa. Säkert är i alla fall att Färjestad dam spelar första seriematchen borta mot Falu IF på lördag, 16.00.

I skrivande stund ska alla – till skillnad från försäsongsmatcherna – vara tillgängliga för spel.

Emma Murén hyllar Silje Holös, tränare och sportchef för FBK dam.
Emma Murén hyllar Silje Holös, tränare och sportchef för FBK dam. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

DamettanEmelie CórdobaEmma MurénEmmy AlasalmiFärjestad BKFärjestad BK DamIshockeyLinnea HedinOlivia CarlssonSDHLSilje Holös

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.