Först bio, sedan prat – chans för diskussionslystna filmfantaster i sex kommuner

Publicerad:
Bio med prat - efteråt. Ayla Iversen, ABF, och Mattias Karlsson, Filipstads Folkets hus vill locka till en bioupplevelse med mersmak i ett nytt projekt. Foto: Lena Richardson

Först bio, sedan en rejäl diskussion – och fika. Så är konceptet när ABF i samverkan med flera värmländska biografer ger seniorer i sex kommuner chansen att dela filmupplevelser med andra.

– Det finns säkert många som kommer ensamma till bion och inte har någon att prata med. Jag tänkte att det kunde vara kul att köra en bio med diskussion efteråt, säger Mattias Karlsson.

Han är föreståndare på Folkets hus i Filipstad och kom med idén i vintras till, det som nu blivit ett större projekt.

Han har sitt kontor vägg i vägg med det lokala ABF-kontoret, men satsningen når betydligt längre än bara Folkan bio och Filipstadsbor.

– Det är inte bara i Filipstad utan i flera kommuner, säger Ayla Iversen på ABF och räknar upp även Storfors, Grums, Forshaga, Eda och Årjäng.

Åldersgräns: 62 år

Första tillfället är i Grums den 18 september och den 26 september i Filipstad och planen är enkel: först filmvisning, sedan fika med diskussioner om vad man sett.

Biljetterna är gratis, men föranmälan krävs och det är den äldre publiken man siktar in sig på: över 62.

Men varför riktar ni er bara till 62-plussare, det finns väl yngre också som är ensamma eller gillar att prata om film?

– Vi behövde söka pengar någonstans och då blev det från Socialstyrelsen och vi gjorde det i ett gemensamt projekt vi också ska ha med digitala tjänster för äldre, förklarar Ayla Iversen.

Hon är redo att försöka att försöka hitta andra lösningar om det dyker upp yngre som vill göra något liknande.

Färsk film i starten

Det nu aktuella projektet inleds för Filipstads del med en eftermiddagsvisning den 26 september av Bränn alla mina brev, den sprillans nya filmen som baseras på Alex Schulmans roman med samma namn.

Skådespelarna Gustav Lindh, Asta Kamma August och Bill Skarsgård vid filminspelningen av Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev.
Skådespelarna Gustav Lindh, Asta Kamma August och Bill Skarsgård vid filminspelningen av Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det finns nog mycket att diskutera kring den filmen! säger Mattias Karlsson, som uppskattade boken mycket och såg många olika ämnen i den, som kan väcka diskussionslusten.

– Jag gillade den och när man tänker efter finns det många ämnen man kan prata kring boken som är intressanta. Som relationen (mellan Karin och Sven Stolpe, reds anm): att han bestämmer över henne och hur det inte märks utåt förrän så många år efter, och att hon lever i 50-plus år med att vara olycklig på grund av en annan person, säger han.

Skulle det mot förmodan bli tyst finns en cirkelledare med som kan ställa frågor.

Diskussionsfilmer

En gång i månaden från september till och med december ska det bli filmvisningar. Också kommande filmer är valda med en speciell tanke.

– Vi har tänkt att det ska vara filmer man kan ha bra diskussioner kring, säger Mattias Karlsson.

– Det ska bli spännande att se om det här kan få igång lite. Det passar bra nu efter pandemin, i och med att det är så många som har blivit sittande själva hemma. Att få se en film, få fika och så snacka lite – vem tackar nej till det, säger Ayla Iversen.

Artikeltaggar

ABFÅrjängBioEda kommunEnsamhetFilipstadFilmFolkan bioForshagaFritid och livsstilGrumsNöje/KulturStorforsVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare