Fel taktik av Riksbanken

Ekonomi
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 20200701 Stefan Ingves, Riksbankschef.
Foto: ALI LORESTANI/TT

Inflationen i Sverige rusar. Då brukar den vanliga medicinen vara att höja räntan för att dämpa efterfrågan och på så sätt trycka ner inflationen.

Nu agerar Riksbanken på samma sätt och de flesta ekonomer man hör verkar hålla med.

Men den inflation vi ser idag är inte en vanlig inflation där priser går upp av olika skäl. Det är en inflation som nästan enbart beror på den totalt felaktiga energipolitik som EU och Sverige har bundit upp sig med, där elpriset är styrt av gaspriset och gaspriset är styrt av Ryssland. Det är visserligen inte bara elpriset som rusar men övriga priser såsom mat mm beror framförallt på elpriset.

Att då höja räntan för att trycka ner inflationen torde ha liten effekt på elpriset och på Rysslands krigspolitik. Det innebär bara att hushåll och företag får ytterligare ökade kostnader.

Det enda positiva med den ökade räntan är att framförallt priset på lägenheter i storstäderna sjunker, vilket är ett friskhetstecken då nivåerna varit orimligt höga (100 000 kr/kvm för en standardlägenhet i Stockholms innerstad är sjukt då hälften vore mera rimligt).

Roland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.