Hoppa till huvudinnehållet

Extrem ökning av fjärrvärmekunder: ”Väldigt förmånligt rent ekonomiskt”

Publicerad:
Erik Kornfeld, vd Karlstads energi, berättar att det är väldigt många fler som kommer anslutas till fjärrvärmenätet i år.
Erik Kornfeld, vd Karlstads energi, berättar att det är väldigt många fler som kommer anslutas till fjärrvärmenätet i år. Foto: Tommy Andersson 2020

Karlstad energi ser en kraftig ökning av fjärrvärmekunder. Jämfört med ett genomsnittligt år har det skett en ökning på över 250 procent.

Men med en annalkande vinter kan det bli svårt att hinna koppla in alla i fjärrvärmenätet.

– Man får nog utgå ifrån att det blir efter årsskiftet, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Det är högt tryck för att ansluta sig till Karlstads energis fjärrvärme. Ett genomsnittligt år ansluts uppemot 15 villahushåll till nätet, men i år kommer runt 40 hushåll att anslutas.

– Det har varit en väldigt stor efterfrågan på fjärrvärmeanslutning i år jämfört med tidigare. Det är väldigt positivt. vi har gjort vad vi kan för att bemanna upp för att koppla in så många som möjligt innan det går tjäle i backen. Alla kommer vi inte hinna koppla in innan vintern, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Skickar man in en ansökan nu lär man få vänta på att bli inkopplad till nätet. Den kommande vintern och tjälen i marken är det som avgör anslutningstakten.

– Blir det en mild vinter hinner vi koppla in fler men man får nog utgå ifrån att det blir efter årsskiftet. Men vi jobbar på, det ligger i allas intressen, säger Erik Kornfeld.

– Sen har vi andra kunder som har fjärrvärme sedan tidigare men i kombination med en värmepump som växlar över till att använda mer fjärrvärme.

Är det höga elpriser som ligger bakom ökningen?

– Det är klart att det spelar in. Vi höjde fjärrvärmepriset med en procent 2022 och en procent för 2023. Jämfört med om du har direktverkande el så är det väldigt förmånligt med fjärrvärme rent ekonomiskt.

Artikeltaggar

ElElpriserErik KornfeldFjärrvärmeKarlstadKonsument

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.