Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: Så här ska OR styra kommunen under denna mandatperiod

Publicerad:
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) på partiets valvaka på kontorsbyggnaden vid Hagfors flygplats.
Kommunalrådet Jens Fischer (OR) på partiets valvaka på kontorsbyggnaden vid Hagfors flygplats. Foto: Pia Holmström

Oberoende realister uppnådde inte egen majoritet i valet. Nu har partiets styrelse haft möte om hur de ska jobba framöver.

– Styrelsen har enhälligt beslutat att OR inte ska ingå i en koalition med något annat parti utan jobba på samma sätt vi gjort föregående mandatperiod, då vi också var i minoritet, säger Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).

När den sista valkretsen är räknad står det klart att OR fått 41, 8 procent av rösterna och näst största partiet Socialdemokraterna fick 39 procent. Det tredje största partiet Sverigedemokraterna fick 7,4 procent. Därefter kommer Centerpartiet på 3,8 procent, Vänsterpartiet på 3,3 procent, Moderaterna på 2,5 procent och Liberalerna fick 1,1 procent.

OR får 15 mandat, S 14 mandat, SD 3 mandat, C 1 mandat. Vänsterpartiet, Centerpartiet och Moderaterna får 1 mandat vardera och L får 0 mandat och åker därmed ur fullmäktige.

– För att få egen majoritet så behöver vi 3 mandat till. Det skulle ju också innebära att om vi är överens med SD har vi egen majoritet eller om vi är överens med M, V och C, sa Jens Fischer till NWT i måndags.

Men nu har alltså OR:s styrelse beslutat om hur partiet ska jobba under denna mandatperiod.

– Vi kommer fortsatt ha en god dialog med samtliga partier precis som tidigare och jobba på den inslagna vägen, det har ju varit hoppande majoriteter. Men vi vet ju att om vi pratar med SD eller S så kan vi få majoritet eller få majoritet genom att prata med övriga tre partier, säger Jens Fischer.

Det nya fullmäktige sammanträde den 31 oktober.

Vad händer nu?

– Vi kommer att prata med samtliga partier om vad alla tycker och känner efter valet.

Vilka frågor kommer ni att ta itu med härnäst?

– Vi inväntar en rapport från verksamheten om Kyrkhedens skola i Ekshärad. Om verksamheten anser att den ska renoveras eller om det ska bli en helt ny skola. Men vi som parti ser fördelar med en nybyggnation. Sedan väntar vi på detaljplanen för teknikhuset och därefter ska det ut på upphandling. Därefter ska vi titta på Sunnemo skola. Där vill vi ha en permanent lösning för vi har moduler idag. Förskolan Treklövern i centrala Hagfors är ju väldigt sliten, den måste vi göra något åt. Allt handlar om hur attraktiviteten för kommunen ska öka, säger Jens Fischer.

Men han ser också utmaningar.

– Det är en enorm osäkerhet i omvärlden med inflationen och påverkan på priser när det gäller el, mat och bränsle. Så vi får se hur det kommer att slå mot byggmaterial.

Finns det risk att något projekt får pausas på grund av det?

– Det är inget som vi ser just nu. Vi får se hur det går när vi går ut med upphandling av teknikhuset och Kyrkhedens skola vad det landar i. Men det är ju projekt som vi kommer att göra. Det är något som vi inte kommer att stryka överhuvudtaget, säger Jens Fischer.

Efter OR:s valseger – Jens Fischer om mandatfördelningen

Artikeltaggar

EkshäradHagforsJens FischerKyrkhedens skolaOberoende realisterPolitikSunnemoSunnemo skolaVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.