Hoppa till huvudinnehållet

Tillbakablick: Sista föreställningen - efter 103 år går Tingvalla i graven

Publicerad:
Nu är den gamla idrottsplatsen snart ett minne blott.
Nu är den gamla idrottsplatsen snart ett minne blott. Foto: Joachim Lagercrantz

En epok är över.

På lördag går den gamla kämpen Tingvalla idrottsplats till ro.

Detta efter 103 år av glädje, blod, svett och tårar.

Sist ut på plan är Karlstad Fotboll som möter Sylvia i division 1 Norra.

– Vi hoppas att Karlstadspubliken sluter upp. Det är ju en lokal idrottshistorisk händelse, säger Karlstad Fotbolls Bengt Haffling.

”Efter 103 år i Karlstadsbornas tjänst går hon i pension. Hon har sett en hel del, med alltifrån Europamästerskap, OS-medaljörer till matcher mot Manchester City och SS Lazio. Vår fina, men gamla arena - Tingvalla Idrottsplats ska nu stängas för gott. Det firar vi av i matchen hemma mot IF Sylvia som blir den sista matchen på arenan någonsin. Kom och tacka henne för fina minnen av toppar högre än berg, men också för dalarna lägre än avgrunden själv.”

Så skriver Karlstad Fotboll på sin hemsida.

”Det sista som händer”

Och det är den relativt nybildade klubben som alltså får den äran att vara sist ut på den gröna ytan intill E18.

– Fotbollsmatchen har ingen större sportslig betydelse. Varken vi eller Sylvia kan nå ifatt topplagen i serien, men grejen är att det här är den sista matchen någonsin - det sista som händer på Tingvalla - och det hoppas vi kan locka Karlstadspubliken att sluta upp för att säga hej då. Vi kör ett upplägg där man kan gå två för en, man tar med sig en kompis som går gratis, säger KF:s Bengt Haffling.

På klubbens hemsida har förre NWT-sportchefen Håkan Kamp skrivit ett fullmatat dokument över Tingvallas drygt hundraåriga historia:

”Redan 1907 hade läroverksrektorn Axel E Dahlman motionerat om att Karlstads stadsfullmäktige skulle anlägga en ny idrottsplats, men först 1916 överlät staden ett område i norra Klara för detta framtida ändamål. På marken hade tidigare A F Larssons repslageri och Nya åkeriets islager funnits. Den 16 augusti 1919 invigdes Tingvalla IP. På programmet stod Värmlands dittills största sportarrangemang. Två dagar med SM i allmän idrott, som senare kom att kallas friidrott”.

Detta SM blev en stor stund för Carl Johan ”Massa” Lind som vann såväl viktkastning som slägga. Det tredje värmländska SM-guldet 1919 tog stavhopparen Georg Högström, IF Göta.

”Ingo” och friidrottsstjärnor

Därefter kan man hitta ett pärlband av stora händelser.

IF Göta har anordnat en mängd stjärnspäckade friidrottsgalor.

Dessutom har den store ”Ingo”, världsmästaren Ingemar Johansson, har visat upp sig inför storpublik.

Håkan Kamp igen:

”Den 2 september 1959, arrangerades Ingogalan på Tingvalla. Det var Ingemar Johansson, världsmästaren i tungviktsboxning som var på turné. ”Ingo” intervjuades, uppvisningsboxades mot brodern Rolf och sprang dessutom ett 60-meterslopp mot ishockeystjärnan Nisse Nilsson och Gunnar Nordahl.”

Nordahls hemmaplan

Apropå Nordahl så hade han under en kort period Tingvalla som hemmaplan, i egenskap av spelande tränare i Karlstad BIK.

Den 103-åriga idrottsplatsen blev dock aldrig en allsvensk arena för herrfotboll. Däremot har Qbik spelat damallsvensk fotboll här.

”Tingvalla IP var under många år även bandyarena. Först 1967 flyttade ”leken med det röda nystanet” över till Tingvalla isstadion. Det var på Tingvalla IP som Karlstads-Göta spelade sina hemmamatcher och där spelades även SM-finalen mot Västerås SK 1935 (5-2) och 6 705 tittade på”, skriver Håkan Kamp.

På senare år har också Carlstad Crusaders firat stora triumfer på Tingvalla i amerikansk fotboll. Tre SM-finaler i amerikansk fotboll har spelats här.

Idrottsplatsen har även använts för isracing, skridsko, orientering och en hel del annat.

Och nu är det alltså över, Tingvalla IP går till ro.

Verksamheten flyttas till nya Sola Arena några kilometer norrut.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollBandyCarlstad CrusadersFotbollFriidrottIF GötaIF Karlstad FotbollIF Karlstad-GötaTingvalla IP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.