Hoppa till huvudinnehållet

Telia om mobilantennkritiken: ”Felaktig bild av verkligheten”

Publicerad:
Telia anser inte att det finns några säkerhetsrisker med mobilantenner taken på flerfamiljshus. ”Vi besiktar antenner och förstärker tak vid behov”, säger Martin Persson, chef för mobila infrastrukturen i Sverige på Telia.
Telia anser inte att det finns några säkerhetsrisker med mobilantenner taken på flerfamiljshus. ”Vi besiktar antenner och förstärker tak vid behov”, säger Martin Persson, chef för mobila infrastrukturen i Sverige på Telia. Foto: Christer Wik

NWT skrev förra veckan om att det kan uppstå vattenläckage på hustak i samband med montering av nya mobiltelefonantenner. Vi berättade även om säkerhetsrisker med antennerna.

– Det är en felaktig bild av verkligheten. Vi besiktar antenner och förstärker tak vid behov.

Mobilantenner på taken kan skapa problem för fastighetsägarna

Det säger Martin Persson, chef för mobila infrastrukturen i Sverige på Telia.

Värmländske teknikkonsulten Kennerth Björklund berättade i en artikel om konflikter mellan fastighetsägare och operatörer kring mobilantenner som uppförts på hustak på flerfamiljs- och kontorshus.

Allt fler antenner ska upp nu i samband med att den nya 5G-tekniken införs och enligt Kennerth Björklund kan de tunga antennerna leda till skador på husen och håltagningen kan göra att det uppstår vattenskador på taken. I värsta fall skulle antenner kunna ramla ner och skada förbipasserande.

”Har aldrig hänt”

Men Martin Persson är kritisk till det som Kennerth Björklund säger.

– Jag anser att detta är att ge en felaktig bild av verkligheten. Det har aldrig hänt att en mobilantenn som vi har monterat har ramlat ner. Vi ska inte oroa allmänheten i onödan.

– I samband med att vi ska montera en mobilantenn på ett tak gör vi alltid en analys av takets hållfasthet och förstärker det vid behov. Vi är sedan också noga med att underhålla antennerna, säger Martin Persson.

”Är alltid tråkigt”

När det gäller vattenskador så konstaterar han att sådana ibland inträffar efter håltagning av taken.

– Det är alltid tråkigt i de få fall då det sker. Men vi tar då en dialog med fastighetsägaren för att lösa det på bästa sätt. Vi är ju hyresgäster på taken och försöker ha ett så bra samarbete som möjligt med den som äger byggnaden. Det ligger i vårt intresse.

Martin Persson medger att det kan uppstå situationer när fastighetsägaren och operatören inte är överens.

– Det förekommer. Vi jobbar med samhällsviktig verksamhet och om vi inte kan komma överens med fastighetsägaren kan vi begära ledningsrätt. Det är en rätt att använda annans mark för att anlägga, nyttja och underhålla ledningar.

Vill nå samförstånd

Då går man till Lantmäteriet som gör en förrättning och tittar på de intrång som ska göras. Därefter görs ett utslag där det beslutas om operatören får rätt att sätta upp en mobiltelefonantenn eller inte.

– Vi vill dock inte jobba med ledningsrätt och det sker i väldigt få fall. I stället vill vi teckna avtal i samförstånd. Det är givetvis det bästa för alla parter, säger Martin Persson.

Artikeltaggar

MobiltelefoniTeknik och vetenskapTeliaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.