SKOLBRÅK: Lärare blev slagen av barn – lågstadieelev avstängd

Publicerad:
Det har varit stökigt på skolan en längre tid, i början av veckan blev en lärare slagen av en elev (arkivbild). Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det har varit stökigt på skolan under en längre period. I början av veckan eskalerade det och en elev fick ett utbrott och slog en lärare.

I början av veckan hölls ett föräldramöte på skolan i Filipstads kommun för att informera om hur man arbetar med att stävja bråk som förekommit på skolan.

Det är människor och barn som vi jobbar med. Det är något som vi får hantera utifrån varje enskild situation och hur det uppkom och varför det blev som det blev.
Sten-Åke Eriksson, skolchef

Redan dagen efter inträffade en incident där en elev fick ett utbrott ock kastade föremål och ska ha slagit en lärare i ryggen med en sopborste.

Rektorn på skolan vill inte kommentera ärendet utan hänvisar istället till skolchefen.

FT har pratat med en förälder till ett barn på skolan. Hen beskriver att det varit problem under hela året. Föräldern ger inte så mycket för skolledningens lösning att sätta in resurser i form av yngre och ofta outbildad personal.

– De här barnen behöver de bästa lärarna.

Föräldern är orolig att gränsen snart är nådd.

– Jag är rädd att lärare ska sluta och föräldrar flyttar sina barn härifrån.

Hen menar dock att stämningen är god mellan föräldrarna, även de föräldrar vars barn kan vara gränslösa.

– Alla vill att barnen ska få hjälp.

Skolchef Sten-Åke Eriksson avbryter sin semester för att svara på frågor från FT.

Vilken information har föräldrar fått?

– Man har gått ut med information till de som har hört av sig, någon har varit orolig och då har man gått ut med de åtgärder man har vidtagit.

Han berättar att de åtgärder som vidtagits är för att alla barn ska kunna känna sig trygga på skolan.

– Och så får man lite tid att utreda hur man kan hjälpas åt för att det ska bli så bra som möjligt.

Vad har skolan för åtgärdsplan?

– Vi har en handlingsplan för kränkande behandling naturligtvis, hur man ska förebygga. Det är barn och unga som vi jobbar med så det är konflikthantering och annat.

En lärare fick ta emot en smäll. Hur ser man på det som arbetsgivare?

– Det är aldrig bra. Det får vi se hur vi ska förebygga så att det inte händer igen. Det är människor och barn som vi jobbar med. Det är något som vi får hantera utifrån varje enskild situation och hur det uppkom och varför det blev som det blev.

Eleven som går i lågstadiet blev avstängd från skolan.

Kan man stänga av ett så litet barn?

– Ja, det är ett väldigt drastiskt beslut. Det gör man för att få tid för att ordna med undervisningen framåt. Enligt skollagen har man rätt till det, det är inte ofta man tar till det när man har med så unga elever att göra men man kan behöva det när man behöver göra undervisningen annorlunda eller titta på personalfrågan.

Hur löser man det akut?

– Man gör en avstängning och ser vad man behöver göra.

Har informationen till föräldrarna varit så tydlig som de kan förvänta sig.

– Det törs jag inte uttala mig om eftersom jag är på semester.

Artikeltaggar

BråkSkola och utbildningUndervisningVåld

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare