Nu kan du plugga till sjuksköterska i Torsby – ska lösa personalbristen i norr

Publicerad:
Britt-Louise Frykman är ny sjukhuschef på Torsby sjukhus sedan hösten 2021. Hon har jobbat på sjukhuset i flera decennier och har länge arbetat för att få till en distansutbildning av sjuksköterskor. Foto: Helena Karlsson

Nu kan nordvärmlänningar lättare studera till sjuksköterska.

I augusti startade nämligen Högskolan i Dalarna sitt sjuksköterskeprogram med studieort Torsby.

– På sikt kommer vi kunna öka antalet anställda sjuksköterskor, säger sjukhuschefen Britt-Louise Frykman.

Ledningen för Torsby sjukhus har länge efterfrågat en distansutbildning av sjuksköterskeprogrammet – för att lösa bemanningsproblemen i norra Värmland.

Nu har regionen tecknat ett avtal med Högskolan i Dalarna som bedriver sjuksköterskeutbildning på distans och med olika studieorter.

I augusti startade högskolan för första gången sjuksköterskeutbildningen med Torsby som studieort. Från Stjerneskolans lokaler kommer tio studenter koppla upp sig digitalt mot Högskolan i Dalarna.

– Det är väldigt positivt och vi är jätteglada för det här, säger Britt-Louise Frykman.

Lämnar över facklan – så vill nya chefen fixa bristen på sjuksköterskor

Studenter från norra Värmland

Sex av de tio antagna studenterna till Torsby är bosatta i norra Värmland. Om antalet platser kan bli fler framöver är i dag oklart. Britt-Louise Frykman vill invänta utvärderingen.

Varför tror du att folk söker sig till den här utbildningen?

– Därför att man kanske har jobbat som undersköterska ett tag, man har sin familj i Torsby, man har små barn och svårt att pendla varje dag till Karlstad. Nu kan du sitta på distans och det blir mycket enklare att sköta det övriga livet.

Tidigare har de som velat utbilda sig till sjuksköterska i länet behövt resa till Karlstads universitet, som inte erbjuder programmet på distans.

– Det vi fått till oss är att det är svårt att läsa om man ska pendla långt.

Vårdkrisen: Så vill Värmlandspolitikerna lösa viktigaste valfrågan

Den nya studieorten kommer alltså förenkla för nordvärmlänningar att studera till sjuksköterska. De kommer också, om några år, innebära ett högre inflöde av sjuksköterskor till norra Värmland.

– Det innebär hur mycket som helst för att få till en bra bemanning och en bra arbetsmiljö för vår personal.

– Det här är vår framtid, men vi måste bara ha lite tålamod tre år framåt. Det kommer sjuksköterskor under tiden också, men det kommer öka betydligt mer om det här fortsätter.

Kommer ni kunna förse alla studenter med VFU-platser, alltså praktikplatser?

– Det måste vi, det är vårt avtal. I första hand kommer de få VFU i norra Värmland, i Sunne, Hagfors, Munkfors och Torsby kommuner. Men sjukhusplaceringen kommer bli här hos oss.

Torsby sjukhus.
Torsby sjukhus.
Lämnar över facklan – så vill nya chefen fixa bristen på sjuksköterskorSjukhuschefen efter att patient försvann två gånger: ”Vi har gjort enligt rutin”

Artikeltaggar

Britt-Louise FrykmanSjuksköterskaTorsbyTorsby sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare