Hoppa till huvudinnehållet

Netflix i värmländskt samarbete: "Hitta berättare med något på hjärtat"

Publicerad:
Strömningstjänsten Netflix och Alma Manusutbildning har inlett ett samarbete. Sara Broos är med och utvecklar en kurs med fokus på tv-serier.
Strömningstjänsten Netflix och Alma Manusutbildning har inlett ett samarbete. Sara Broos är med och utvecklar en kurs med fokus på tv-serier. Foto: Joakim Roos

Intresset kring tv-serier fortsätter att växa. Utbudet är enormt och strömningstjänsterna letar hela tiden efter nya, spännande projekt som lockar tittare.

Nu har Netflix inlett ett samarbete med en värmländsk manusutbildning för att utveckla serieskapandet.

En grupp om sex författare och journalister huserar just nu på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik för att förkovra sitt skrivande. Tre svenska och lika många norska, alla med tidigare erfarenhet av att skriva, men inte just för tv-serier. Nu inleder de en kurs som ska pågå under hösten och som syftar till att ge dem en inblick i seriernas dramaturgi.

– Netflix sökte upp oss i sitt sökande efter nya manusförfattare, börjar Sara Broos som är utbildningsledare för Alma Manusutbildning.

– De söker författare som kommer utifrån film- och tv-världen. Det handlar om talangutveckling, ett sätt att hitta nya berättelser.

Tillsammans med Benjamin Harris, som arbetar med att utveckla talanger på Netflix, har Sara Broos utformat utbildningen som sträcker sig över 13 veckor. När utbildningen är över ska deltagarna ha ett färdigställt manus till ett pilotavsnitt av en potentiell serie.

– Här handlar det om att hitta berättare som verkligen har något på hjärtat. Författarna som är med har redan berättarkonsten, men behöver skolas i tv-seriens dramaturgi.

Workshopledare för projektet är Jeffrey Bell, en amerikansk manusförfattare och lärare som bland annat skrivit för sciencefiction-serien "Arkiv X" och Marvelserien "Agents of S.H.I.E.L.D.".

– Han är en av USA:s främsta manusförfattare som även har jobbat mycket som lärare på filmskolor.

Eskil Engdal, Sara Broos, Kristina Sandberg, Henrik Langedahl, Christoffer Carlsson, Jeffrey Bell, Shima Niavarani och Odd-Magnus Williamson deltar i utbildningen.
Eskil Engdal, Sara Broos, Kristina Sandberg, Henrik Langedahl, Christoffer Carlsson, Jeffrey Bell, Shima Niavarani och Odd-Magnus Williamson deltar i utbildningen.

"Landskapet inspirerar”

Kursen vill uppmana till samarbete mellan författarna och skapa ett kreativt rum där alla tar plats. Bland de svenska författarna finns Kristina Sandberg och Shima Niavarani, den sistnämnda även bekant som Guldbaggenominerad skådespelare i bland annat "30 grader i februari" och "Folk med ångest".

– Att skriva en roman är ofta ensamt, fortsätter Sara Broos.

– Men att skriva för en serie är i regel ett väldigt kollektivt arbete. Där det är viktigt att bejaka varandras olikheter.

För Alma Manusutbildning är det hedrande att Netflix initierat ett samarbete. Den här gången är det inte storstäderna som får stå värd för utvecklingen.

– Vi är förmodligen Nordens minsta filmskola, ler Sara Broos.

– Det finns ju betydligt större filminstitutioner i Sverige. Så visst är det extra kul att den här kursen hamnar på den värmländska landsbygden. Jag tror att själva platsen får en stor roll för arbetet – på Gunnerudsgården går kossorna utanför fönstret och man kan kliva in i en väldigt kreativ process. En bubbla.

Arbetet pågår just nu på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik.
Arbetet pågår just nu på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik. Foto: Sara Broos

Bland de svenskproducerade serierna – kanske främst de med krimprägel – sätter landskapet ofta en särprägel. I deckare som "Wallander" visas Österlen upp och flertalet serier har utspelat sig i Västkustmiljö. När det gäller Värmland har länet främst visats upp i komiska sammanhang som Ulf Malmros "Ack Värmland". Nu har inte utbildningen något Värmlandsfokus vad gäller handling och så vidare, men kanske att arbetsmiljön kan inspirera.

– Jag tror att landskapet inspirerar, saker sipprar in i arbetet både medvetet och omedvetet. Många som tidigare har kommit hit utifrån för att studera på manuslinjen har förundrats över det finns så mycket på landsbygden som de inte hade en aning om. Det finns många fördomar och förutfattade meningar. Jag upplever att man kan skapa sitt eget centrum här, sitt eget mikrokosmos.

Hon utvecklar sina tankar om styrkan i landsbygden.

– Jag behöver inte hela tiden vara där allt annat händer. Det finns en fördel med att befinna sig utanför smeten där alla följer samma trender.

Kursen sker till viss del online och utöver tiden i Värmland tar utbildningen även med deltagarna till den italienska staden Lucca. Sara Broos hyser en förhoppning om fler samarbeten.

– Det är första gången Netflix gör något liknande. Som jag ser det är det bra att branschen tar ansvar för att hitta nya röster och satsar tid och resurser på det. Seriepubliken har blivit väldigt kräsen, det krävs mer komplexa historier.

Artikeltaggar

GunnerudsgårdenKändisarKristina SandbergNetflixNöje/KulturÖstra ÄmtervikSara BroosTVTV-serierUlf MalmrosUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.