Hoppa till huvudinnehållet

MP-fiaskot fullbordat – regionrådet: ”Vi har haft lite otur”

Publicerad:
Efter regionvalet står det klart att Miljöpartiet och Jesper Johansson får lämna fullmäktige.
Efter regionvalet står det klart att Miljöpartiet och Jesper Johansson får lämna fullmäktige. Foto: Lisa Olaison

Det höll på att gå åt skogen redan 2018.

När årets regionval är färdigräknat står det klart att Miljöpartiet till slut åker ur regionfullmäktige.

– Vi har haft lite otur med våra hjärtefrågor, väljarna hann inte riktigt se resultatet, säger regionrådet Jesper Johansson.

Efter tre raka mandatperioder i regionfullmäktige i Värmland är det över för Miljöpartiet. När alla röster är räknade landar partiet på 2,6 procent och klarar därmed inte treprocentsspärren.

– Det är klart jag är besviken över att vi inte kan fortsätta vara med och påverka på regionnivå, det är jättesynd. Men vi kommer igen, vi känner att vi blir starkare och vi har fått väldigt många nya medlemmar, säger Jesper Johansson.

Han är ordförande i kollektivtrafiknämnden och det är på det området Miljöpartiet har sina främsta fokusområden i regionpolitiken. Partiet har bland annat bidragit till nya tågstopp och sänkta biljettpriser.

– Vi kommer inte riktigt fram med våra frågor. Sen tycker jag att vi har både gjort mycket bra politik i Värmland och en bra valrörelse, men mycket av det vi kämpat för har kanske inte hunnit bära frukt så det tydligt syns för väljarna, säger Jesper Johansson.

– Till exempel det sänkta biljettpriset som kommer i december. I tågtrafiken har vi gjort ett antal förbättringar, men drabbats av problem bortom vår kontroll. Vi tog initiativ till lösningar på det, men det hann inte heller komma på plats före valet. Vi har haft lite otur.

Jesper Johansson konstaterar att grundproblemet är att partiet balanserade på spärren redan i förra valet. Då fick Miljöpartiet 3,04 procent.

– Då räckte det att backa väldigt lite för att åka ur.

Nu saknar de gröna mandat i både regionen och på riksdagens Värmlandsbänk. En svår situation för den regionala partiorganisationen.

– Riksdagsmandat har vi inte haft de senaste fyra åren heller så det är ingen nyhet, men regionen är det tolv år sen vi var utanför. Men vi kom in 2010 och fick fyra mandat så det kan vi nog göra om, det ska vi kämpa för.

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställeSamtalen i gång – S nobbar även Sjukvårdspartiet: ”De ligger längst bort”

Artikeltaggar

Jesper JohanssonMiljöpartietPolitikVal 2022Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.