Hoppa till huvudinnehållet

Kristersson ny statsminister – här är värmlänningarna som kan bli ministrar

Publicerad:
Peter Kullgren (KD) kan ligga bra till för en ministerpost enligt en partikälla.
Peter Kullgren (KD) kan ligga bra till för en ministerpost enligt en partikälla. Foto: Helena Karlsson

Nu har Ulf Kristersson (M) valts till statsminister och regeringen kommer att bestå av M, KD och L.

Redan för en månad sedan kunde NWT presentera flera värmländska ministerkandidater.

Läs hela listan här.

Under måndagsförmiddagen röstade riksdagens fram Ulf Kristersson (M) till statsminister och det står sedan tidigare klart att KD och L kommer göra M sällskap i regeringen.

Snart kommer även de nya ministrarna att presenteras, och det finns en handfull värmländska kandidater som NWT presenterade redan för en månad sedan.

Läs hela listan nedan!

Pål Jonson (M) har varit riksdagsledamot sedan 2016, partiets försvarspolitiska talesperson sedan december 2019 och ordförande i försvarsutskottet 2020 till 2022.

– Jag vill inte spekulera någonting innan vi får ett fastställt valresultat. Men jag har haft förmånen att ha det roligaste uppdraget genom att representera värmlänningar i riksdagen och att få leda försvarsutskottet, för det är jag djupt tacksam, sa Pål Jonson till NWT för en månad sen.

Pål Jonson (M) nämns som en potentiell ministerkandidat. T.h. Hans Wallmark (M) som enligt Aftonbladet har dykt upp som en möjlig utrikesminister.
Pål Jonson (M) nämns som en potentiell ministerkandidat. T.h. Hans Wallmark (M) som enligt Aftonbladet har dykt upp som en möjlig utrikesminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Henrik Landerholm har tidigare varit riksdagsledamot för Moderaterna, rektor för Försvarshögskolan och ambassadör innan han utsågs till generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar med säte i Karlstad. Han nämndes som en möjlig kandidat att ta över försvarsministerposten 2012.

Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, nämns enligt uppgifter till NWT som en lågoddsare på att ta en tung plats i en M- och KD-regering.
Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, nämns enligt uppgifter till NWT som en lågoddsare på att ta en tung plats i en M- och KD-regering. Foto: Lars Schröder/TT

Peter Kullgren (KD) är partisekreterare och landsbygdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Enligt uppgifter till NWT kan han ligga nära till hands för en ministerpost.

Tidigare värmländska ministrar

Tage Erlander (S)

Margot Wallström (S)

Sten Tolgfors (M)

Göran Hägglund (KD)

Christian Carlsson (KD) är född i Karlstad och är riksdagsledamot för KD. 2021 utsågs han till partiets skolpolitiska talesperson. Han har tidigare även varit ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund.

Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson.
Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi väntar spänt på sista räkningen och sen känns det mer rimligt att spekulera i vilka ministerposter partiet får och vem som eventuellt ska bemanna dem, sa Christian Carlsson till NWT för en månad sedan.

Kjell-Arne Ottosson (KD) har suttit i riksdagen sedan 2018 och är partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson.

Så här svarade Kjell-Arne Ottosson för en månad sedan:

– Om den frågan överhuvudtaget blir aktuell ska jag ta det med den som frågar. Det krävs mycket tankeverksamhet innan man svarar ja eller nej. Jag har inte tänkt tanken själv om jag ska vara ärlig. Nu har jag fokus på att se att riksdagsmandatet blir kvar.

Kjell-Arne Ottosson (KD), har inte tänkt tanken på en ministerpost.
Kjell-Arne Ottosson (KD), har inte tänkt tanken på en ministerpost. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

Christian CarlssonHenrik LanderholmKjell-Arne OttossonPål JonsonPeter KullgrenPolitikRegeringenVal 2022Värmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.