De möttes som trestegshoppare, men nu har scenkonstnären Olof Wretling och bildkonstnären Mathias Frykholm inte bara friidrotten ihop, utan också ett verk.
Mathias porträtt av Olof åker snart ut på turné med föreställningen Kaffet.
– Jag blir väldigt spelglad av att se bilden, säger Wretling.
Föreställningen har premiär på Scalateatern i Karlstad den 30 september och sedan väntar en lång turné.
Skådespelaren och regissören Olof Wretling kommer i denna västerbottniska berättarståupp-föreställning att berätta om en tågresa mellan Umeå och Stockholm, en berättelse som låter som en skröna men som på sedvanligt Wretling-vis är sannare än man anar.
– Allting är sant! Annars skulle jag inte berätta om det, hävdar han.
Oväntat möte
Kaffet handlar om hans mycket oväntade möte med tre svenska författargiganter: Sara Lidman, Torgny Lindgren och P O Enquist.
Alla tre finns också med i målningen som nu blir affischbild.
– Essensen i målningen är ju Olof och sedan karaktärerna, och sedan kopplar vi det till tågresan som de gör. Det var jätteroligt att måla, säger Mathias Frykholm, medan Olof snabbt byter om till samma skjorta som han har på målningen.
– Då kan vi jämföra och se om jag fått till den på rätt sätt, säger Mathias.
– Titta han har målat varenda ruta. Han har ju inget liv! säger Olof Wretling förtjust.
– Det var intressant att pilla med dina porer, säger Mathias Frykholm.
– Stackare! säger Olof Wretling, men är synbart imponerad av resultatet.
”Herregud!” är hans spontana kommentar när han första gången ser originalmålningen. Mathias Frykholms kännetecken som konstnär är det verklighetstrogna, realistiska som närmar sig fotografiets gräns, där varje detalj ska fångas.
Söker den rätta träffen
Det är en inställning Olof Wretling känner igen sig i.
– Vi som är fostrade i friidrotten är vana jobba med detaljer. När jag står här på scenen och repar blir de tokiga på mig till slut, för jag bara ”det känns inte riktigt rätt”. Har du en gång fått en bra träff i ditt andra steg och du hoppar ut, då vet du hur det ska kännas och det känns väldigt tydligt när du inte får den där träffen. Så är det i komik också.
Friidrotten har de gemensamt, scenkonstnären och den målande konstnären. Olof Wretling berättar att han som nybliven husägare i Karlstad hängde mycket i en lokal färgaffär. Där jobbade Mathias då och igenkänning uppstod:
– Vi sneglade på varann och frågade ”har inte vi hoppat mot varandra?”. Vi är gamla trestegskombattanter, säger Olof Wretling. Sedan har jag följt honom och hans måleri och galleri.
Bygger Karlstadsprojekt
Så när det var dags att hitta en bild till föreställningen var steget inte långt.
– Jag ville bygga ett Karlstadsprojekt. Det var viktigt för mig. Nu när jag skulle göra en ny föreställning ville jag göra det utifrån stan där jag bor nu, säger Olof Wretling och tillägger att scenografin skapats av Karlstadsbon Kalle Rundkvist.
– Det är en väldigt häftig grej att få bidra på mitt sätt i en sån här häftig produktion, säger Mathias Frykholm.
Porträtten i hans bild är slående lika sina verkliga förlagor, men det finns ett friare drag också över det hela. Mathias avslöjar att en av inspirationskällorna varit:
– Affischer för Indiana Jones och Harry Potter. Det ska vara en viss realism, men samtidigt ska det vara den målade affischkänslan. Jag fick hålla min pensel lite så jag inte gick på för mycket i detalj, säger han.
”Wow vilket äventyr”
Olof Wretling ser det heller inte i första hand som att han nu fått sitt porträtt målat:
– Jag tänker mer att det är som en berättelse man blir en del av. Jag blir väldigt spelglad av att se bilden. Det känns som wow, vilket äventyr. Det känns häftigt!