Hoppa till huvudinnehållet

”Wow, vilket äventyr” – Olof Wretling fångad i Indiana Jones-inspirerad målning

Publicerad:
Olof Wretling har två veckor kvar till premiären på nya föreställningen Kaffet. Han repar på Spinneriet – dagen till ära med både affischen och originalmålningen på plats på scenen.
Olof Wretling har två veckor kvar till premiären på nya föreställningen Kaffet. Han repar på Spinneriet – dagen till ära med både affischen och originalmålningen på plats på scenen. Foto: Lena Richardson

De möttes som trestegshoppare, men nu har scenkonstnären Olof Wretling och bildkonstnären Mathias Frykholm inte bara friidrotten ihop, utan också ett verk.

Mathias porträtt av Olof åker snart ut på turné med föreställningen Kaffet.

– Jag blir väldigt spelglad av att se bilden, säger Wretling.

Föreställningen har premiär på Scalateatern i Karlstad den 30 september och sedan väntar en lång turné.

Skådespelaren och regissören Olof Wretling kommer i denna västerbottniska berättarståupp-föreställning att berätta om en tågresa mellan Umeå och Stockholm, en berättelse som låter som en skröna men som på sedvanligt Wretling-vis är sannare än man anar.

– Allting är sant! Annars skulle jag inte berätta om det, hävdar han.

Oväntat möte

Kaffet handlar om hans mycket oväntade möte med tre svenska författargiganter: Sara Lidman, Torgny Lindgren och P O Enquist.

Alla tre finns också med i målningen som nu blir affischbild.

Hammarökonstnären Mathias Frykholm visar sin originalmålning, som nu blivit affisch och reklambild när föreställningen Kaffet marknadsförs över hela landet.
Hammarökonstnären Mathias Frykholm visar sin originalmålning, som nu blivit affisch och reklambild när föreställningen Kaffet marknadsförs över hela landet. Foto: Lena Richardson

– Essensen i målningen är ju Olof och sedan karaktärerna, och sedan kopplar vi det till tågresan som de gör. Det var jätteroligt att måla, säger Mathias Frykholm, medan Olof snabbt byter om till samma skjorta som han har på målningen.

– Då kan vi jämföra och se om jag fått till den på rätt sätt, säger Mathias.

– Titta han har målat varenda ruta. Han har ju inget liv! säger Olof Wretling förtjust.

– Det var intressant att pilla med dina porer, säger Mathias Frykholm.

– Stackare! säger Olof Wretling, men är synbart imponerad av resultatet.

Många Olof blir det! Hammarökonstnären Mattias Frykholm målning till Kaffet hamnar både på affischer och muggar.
Många Olof blir det! Hammarökonstnären Mattias Frykholm målning till Kaffet hamnar både på affischer och muggar. Foto: Lena Richardson

”Herregud!” är hans spontana kommentar när han första gången ser originalmålningen. Mathias Frykholms kännetecken som konstnär är det verklighetstrogna, realistiska som närmar sig fotografiets gräns, där varje detalj ska fångas.

Söker den rätta träffen

Det är en inställning Olof Wretling känner igen sig i.

– Vi som är fostrade i friidrotten är vana jobba med detaljer. När jag står här på scenen och repar blir de tokiga på mig till slut, för jag bara ”det känns inte riktigt rätt”. Har du en gång fått en bra träff i ditt andra steg och du hoppar ut, då vet du hur det ska kännas och det känns väldigt tydligt när du inte får den där träffen. Så är det i komik också.

”Vi har ett förflutet inom friidrotten”, säger Olof Wretling som lärde känna Mattias Frykholm när de båda tävlade i tresteg. De möttes igen i en färghandel i Karlstad, men har fortfarande friidrottsträning ihop.
”Vi har ett förflutet inom friidrotten”, säger Olof Wretling som lärde känna Mattias Frykholm när de båda tävlade i tresteg. De möttes igen i en färghandel i Karlstad, men har fortfarande friidrottsträning ihop. Foto: Lena Richardson

Friidrotten har de gemensamt, scenkonstnären och den målande konstnären. Olof Wretling berättar att han som nybliven husägare i Karlstad hängde mycket i en lokal färgaffär. Där jobbade Mathias då och igenkänning uppstod:

– Vi sneglade på varann och frågade ”har inte vi hoppat mot varandra?”. Vi är gamla trestegskombattanter, säger Olof Wretling. Sedan har jag följt honom och hans måleri och galleri.

Bygger Karlstadsprojekt

Så när det var dags att hitta en bild till föreställningen var steget inte långt.

– Jag ville bygga ett Karlstadsprojekt. Det var viktigt för mig. Nu när jag skulle göra en ny föreställning ville jag göra det utifrån stan där jag bor nu, säger Olof Wretling och tillägger att scenografin skapats av Karlstadsbon Kalle Rundkvist.

NWT var med när Olof Wretling första gången fick se originalmålningen som Hammarökonstnären Mattias Frykholm gjort till affischerna.
NWT var med när Olof Wretling första gången fick se originalmålningen som Hammarökonstnären Mattias Frykholm gjort till affischerna. Foto: Lena Richardson

– Det är en väldigt häftig grej att få bidra på mitt sätt i en sån här häftig produktion, säger Mathias Frykholm.

Porträtten i hans bild är slående lika sina verkliga förlagor, men det finns ett friare drag också över det hela. Mathias avslöjar att en av inspirationskällorna varit:

– Affischer för Indiana Jones och Harry Potter. Det ska vara en viss realism, men samtidigt ska det vara den målade affischkänslan. Jag fick hålla min pensel lite så jag inte gick på för mycket i detalj, säger han.

Olof Wretling och Mathias Frykholm i scenografin som skapats av Kalle Rundkvist.
Olof Wretling och Mathias Frykholm i scenografin som skapats av Kalle Rundkvist. Foto: Lena Richardson

”Wow vilket äventyr”

Olof Wretling ser det heller inte i första hand som att han nu fått sitt porträtt målat:

– Jag tänker mer att det är som en berättelse man blir en del av. Jag blir väldigt spelglad av att se bilden. Det känns som wow, vilket äventyr. Det känns häftigt!

Olof Wretling är redo för Kaffet. Och självklart har han fått sin egen mugg med porträtt.
Olof Wretling är redo för Kaffet. Och självklart har han fått sin egen mugg med porträtt. Foto: Lena Richardson
Olof Wretling gör teater av sitt Vinterprat — premiär i Karlstad

Artikeltaggar

FörfattareHumorKändisarKarlstadLitteraturMathias FrykholmNöje/KulturOlof WretlingScalateaternSpinnerietTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.