Hoppa till huvudinnehållet

Inrätta en statlig sjukvårdsförsäkring

Publicerad:
Om man tar en hantverkare i medelåldern som fått dåliga knän och måste opereras för detta är det ödesdigert att låta hen vara sjukskriven under en längre tid i avvaktan på operation, skriver Tor Nilsson.
Om man tar en hantverkare i medelåldern som fått dåliga knän och måste opereras för detta är det ödesdigert att låta hen vara sjukskriven under en längre tid i avvaktan på operation, skriver Tor Nilsson. Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fördelen med att slå ihop sjukvårdsansvaret med socialförsäkringen är att den nya förvaltningsmyndigheten då har hela kostnadsansvaret för de som står i kö för till exempel en operation och deras inkomster, skriver Tor Nilsson.

Vårdköerna har totalt sett för vårt rike ökat. Senast hörde jag att antalet människor som just nu befinner sig vårdkön totalt är 185 000!

Vissa står i kön under en lång tid och uppbär sjukpenning. Det är ett mänskligt lidande i många fall och kostar det allmänna enorma summor av våra gemensamma resurser. För att kunna se till att minska köerna till vården måste vi nog tänka lite utanför boxen, vilket jag nu kommer att göra.

Jag tycker vi ska skrota regionerna och inrätta en statlig vårdförsäkringsmyndighet. Genom att göra som Nederländerna med en obligatorisk sjukförsäkring samt att en viss del finansieras via skatten så riskerar inte det mångfalden av vårdinrättningar. Snarare ökar den genom bland annat privata alternativ.

Regionerna, som ansvarar för hälso- och sjukvården, anser jag har tjänat ut då det är en föråldrad organisation. De är ju politiskt tillsatta och har i dag beskattningsrätt. Risken är då att de tar mer politiska hänsyn som gör att besluten inte alltid behöver få den effekt som medborgarnas vårdbehov kräver. Vi måste därför utveckla vården och göra en översyn på hur den styrs.

Så skriver du en debattartikel

Ett sätt kan vara att slå ihop sjukvården med socialförsäkringen. Fördelen med att slå ihop sjukvårdsansvaret med socialförsäkringen är att den nya förvaltningsmyndigheten då har hela kostnadsansvaret för de som står i kö för till exempel en operation och deras inkomster. En effekt av denna förändring kan ju då vara att vårdköerna minskar och ju snabbare patienter behandlas för sina åkommor desto mindre belastning blir det för sjukpenningskontot.

Om man tar en hantverkare i medelåldern som fått dåliga knän och måste opereras för detta är det ödesdigert att låta hen vara sjukskriven under en längre tid i avvaktan på operation.

Efter operationen så är det ju också en rehabiliteringstid som måste genomföras. Med den nya myndigheten kan man därför se var en operation kan ske snabbast. Man kan se över hela landet efter en ledig tid för en operation. Detta underlättar för att privata alternativ ska etableras och därmed är ju risken för att mångfalden skulle bli sämre åtgärdad trots centraliseringen.

Här borde man ju även kunna utnyttja EU-ländernas eller Nordens sjukvård. Ju snabbare man kan rehabilitera hantverkaren så har man minskat på ett mänskligt lidande och då blir lättare för hen att bli arbetsför igen. Forskning visar ju också att ju längre man är sjukskriven desto svårare är det att komma tillbaka.

Genom att den myndighet som står för vården även står för sjukpenningen så är jag övertygad om att resurserna prioriteras till en mer aktiv vård istället för passiv försörjning, vilket i sig innebär en mänskligare vårdprioritering och ett mindre uttag från sjukpenningskontot. You know, money talks

Tor Nilsson

Moderat sympatisör

Artikeltaggar

DebattEUFörsäkringskassanKirurgiNederländernaRegionerRehabiliteringSjukförsäkringSjukvård