Hoppa till huvudinnehållet

Mannen bakom ikoniska målvaktsmaskerna – här är hans FBK-favoriter

Publicerad:
David Gunnarsson håller i en av alla masker han lackerat åt Henrik Lundqvist.
David Gunnarsson håller i en av alla masker han lackerat åt Henrik Lundqvist. Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Ny säsong – nya designer.

Av alla målvaktsmasker David Gunnarsson lackerat genom åren har han nu, för NWT:s räkning, valt ut sina fem FBK-favoriter. En av dem ligger särskilt varmt om hjärtat.

– Trots att det var 18 år sedan jag målade den så minns jag den väl, säger han.

I skrivande stund är David Gunnarsson inne i årets kanske mest intensiva period. Ambitionen är att färdigställa en mask per dag och han arbetar hela tiden med tio stycken samtidigt.

– Nu är det verkligen ”eat, sleep, repeat”. Förutom att jag målar alla maskerna i SHL så målar jag även till halva NHL. Det är otroligt mycket jobb för en person, säger Gunnarsson och förklarar att han i alla fall har två anställda, däribland hans fru, som sköter det administrativa.

Målvaktsexperten hyllar – och varnar: "Finns ett stort frågetecken i FBK"

Hur lång tid det tar att slutföra varje enskild mask varierar.

– Först kontaktar jag målvakten, vi chattar och jag gör en skiss. Men ibland vet inte målvakten vad han vill ha och då får jag fundera och sätta ihop ett förslag. Sedan bollar vi lite fram och tillbaka, säger Gunnarsson.

Totalt levereras ett par hundra nya designer varje år och de flesta hamnar på andra sidan Atlanten.

– Ungefär 90 procent av allt jag målar går till NHL. Där borta har man fem, sex målvakter i varje klubb och vissa av dem vill ha fler masker än bara en.

Får du aldrig slut på idéer?

– Nej, idéerna bara kommer som rinnande vatten. Jag skulle kunna gå upp mitt i natten och sätta mig och måla om det vore så. Varenda målvakt vill ju ha något nytt och häftigt så det är klart att det blir en utmaning när man måste leka med samma loggor och färger. Men för mig är det verkligen inga problem – och det är jag sjukt tacksam för.

Vad får dig att tända till lite extra?

– Jag är så nördig i det här att jag går i gång på varenda simpel mask. Det är som en livsstil. Att måla är min passion och att få göra det till målvakterna i SHL, en liga som jag är uppvuxen med, är smått magiskt. Det är väldigt häftigt varje gång jag får ett nytt uppdrag.

”Kändes verkligen udda”

Under sin 26-åriga karriär har David Gunnarsson levererat över 5000 masker; 50-talet av dem med adress Färjestad. Och trots det hektiska schemat har han nu tagit sig tiden att välja ut fem FBK-favoriter (se nedan).

Solklar etta: Sinuhe Wallinheimos farao från 2003.

– Det är den första masken jag tänker på när jag tänker på Färjestad. Trots att det var 18 år sedan jag målade den så minns jag den väl. Den var så annorlunda. Kändes verkligen udda att ha Egyptentema på en mask i Värmland.

Även om David Gunnarsson är född, uppvuxen och bosatt i Småland (läs HV71-land) spinner han vidare på temat Färjestad i enbart positiva ordalag.

– Färjestad är ett klassiskt hockeylag som man följt noga. Jag gillar klubben jättemycket och lärt känna många bra personer där genom åren. Jocke, materialaren (Andersson, reds. anm), till exempel. Han är en klippa.

David Gunnarsson tillsammans med sina söner Charlie och Lowe.
David Gunnarsson tillsammans med sina söner Charlie och Lowe. Foto: Privat

”Gifte in sig i vår släkt”

Likaså kan Gunnarsson avslöja en och annan FBK-koppling. Inte minst i form av klubbens förre burväktare Markus Svensson.

– Han gick och gifte sig med min kusins dotter för två år sedan. I samma kyrka som jag och min fru gifte oss dessutom, den ligger bara 200 meter från min målarladugård. Han gifte in sig i vår släkt kan man säga.

Inte heller undgick det David Gunnarsson att Matt Tomkins fick – till fansens stora förtret – inleda försäsongen i sin gamla Frölundamask.

– Ja, jag hörde att det blev en snackis. Han ringde och sa att han ville ha sin nya så snabbt som möjligt. Men han var cool och jag stressar inte heller upp mig så lätt. Jag är ganska luttrad, skrattar Gunnarsson.

Om Sinuhe Wallinheimos mask är din FBK-favorit, vilken är då din favorit alla kategorier?

– Min första mask till Herman Liv, Stefans pojk. Nu har jag gjort många masker till honom men det var väldigt rörande när han ville ha sin pappa på den första. Stefan var en så härlig, snäll och grymt generös person. Han var väldigt viktig för mig, särskilt i början av karriären. Han snackade alltid gott om mina masker och gav mig mycket PR.

Rankar bästa målvakterna: ”Han är ohotad etta”

Av alla kunder David Gunnarsson haft sticker just Stefan Liv ut alldeles särskilt.

– Han gav mig alltid helt fria händer och det kan jag inte komma på någon annan som gjort. Alla målvakter brukar vara väldigt engagerade i sina masker men Stefan ville inte ens ha en skiss. Han var sådan; tuta och kör bara.

Stefan Liv omkom i en flygolycka den 7 september 2011.

Vad tycker du?

Vad med och tyck till om FBK:s masker, svara på vår stora mask-enkät i formuläret här nedanför.

Artikeltaggar

Färjestad BKHenrik HaukelandIshockeyLars HaugenMarkus SvenssonMikael GerdénSHLSinuhe Wallinheimo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.