Hoppa till huvudinnehållet

Centerns flyttlass går mot staden

Publicerad:
Partiledaren Annie Lööf (C) i SVT:s valvakestudio.
Partiledaren Annie Lööf (C) i SVT:s valvakestudio. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

En av de stora nyheterna nu när alla röster snart räknats är Centerpartiets tillbakagång. Trots en lyckad slutspurt med viss upphämtning har partiet tappat var tredje väljare på landsbygden.

På riksplanet backade Centern från 8,6 till 6,7 procent. Två procentenheter alltså. Men bakom riksresultatet döljer sig en mycket större förändring. Partiet tappade stort bland sina tidigare kärnväljare.

Statistikföretaget Infostat har tagit fram rapporten Sveriges nya politiska geografi. Där visas partiernas valresultat uppdelat på tre grupper av kommuner: storstads- och storstadsnära kommuner, större städer med kranskommuner, samt mindre orter och landsbygdskommuner.

I mindre orter och landsbygdskommuner backar Centerpartiet i snitt med tre procentenheter. Det motsvarar i snitt 32 procent av de som tidigare röstat på partiet. Centerpartiet har alltså i ett enda val förlorat var tredje landsbygdsväljare. I de mellanstora städerna och deras kranskommuner backar C bara med 24 procent, eller var fjärde väljare. Bäst gick det i storstäder och storstadsnära kommuner där C bara tappar var tionde väljare. Centerpartiet är nu i snitt större i storstäderna med grannkommuner (7 procent), än på landsbygden (6,5 procent).

Frågan är vad det här gör Centern till för ett parti och vad det kommer innebära för landsbygdskommunerna att partiet förändras eller kanske till och med försvinner?

Man kan notera att det delvis handlar om en planerad förändring. C har satsat på storstadsväljarna. Men man glömde uppenbarligen att hålla kvar landsbygden. Därmed lever partiet lite farligare än förr. Gruppen liberala storstadsväljare är en flyktig grupp. Den har inte samma lojalitet som de värdefasta väljare på landsbygden som brukade vara stammen i det gamla Centerpartiet.

Länge fanns det en teori om att C skulle bryta loss en stor kaka av väljare från Moderaterna. Gruppen som gillade Fredrik Reinfeldts uppgörelse med Miljöpartiet om invandringen och de som såg sig som nyliberala förväntades gå över till Annie Lööf. Detta verkar inte ha infriats, eller så var gruppen mycket mindre. Moderaterna håller ju i stort sett ställningarna medan C backar rejält.

Samma typ av väljarström förväntades komma från Liberalerna. Att L:s partiledning beslutade sig för att vilja regera med M även om det krävde acceptans av SD skulle leda till att liberala väljare gick över till C. Det verkar inte heller ha hänt. Eller så var de som gick över bara färre än alla andra som lämnat.

Hursomhelst är det knappast själva valrörelsen som varit problemet. Annie Lööf har fått bra medialt genomslag. Det rika Centerpartiet hade också den största valbudgeten jämte Socialdemokraterna. Partiets huvudfråga – eller enda fråga – var avskyn för SD och valet kom ju att i stor del handla om just för eller emot SD. Ändå gav det inte utdelning i röster.

Centerpartiet måste i sin valutvärdering titta på sakfrågor. Politikens kött och potatis. Varför finner landsbygdens och småstädernas väljare det inte längre lönt att lägga sin röst på Centern?

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietFredrik ReinfeldtLandsbygdLedareLiberalernaLiberalismMigrationMiljöpartietModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraternaSVTVal 2022