Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna tappar ute i Värmlands kommuner

Publicerad:
OR vann kampen (igen) mot S i Hagfors.
OR vann kampen (igen) mot S i Hagfors. Foto: Daniel Olausson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Bilden är inte entydig, men en allmän iakttagelse är att Socialdemokraterna tappar i många värmländska kommuner, i många fall dessutom stort. På sina håll kan det dock bli svårt att etablera nya styren på grund av Sverigedemokraternas tillväxt och förekomsten av lokala missnöjespartier.

I Hagfors tog Oberoende realister över med storm i förra valet, och trots en hel del turbulens så lyckades de i år med konststycket att öka sina mandat och kommer att fortsätta styra i kommunen. Så trötta är Hagforsborna på det gamla socialdemokratiska maktpartiet. S ökade visserligen också men det räcker inte. Problematiskt är dock att det knappt finns någon annan opposition i kommunen.

Ett annat "oberoende" parti i Torsby tar plats i fullmäktige med nästan 12 procent medan S sjönk ordentligt, för andra valet i rad. Bara det borde innebära ett maktskifte. Tydligare kan inte väljarnas signal ha varit. Centern och Vänsterpartiet gick också tillbaka. Men det kommer att hänga på mandatmatematiken.

Årjäng är en annan kommun där S tappar rejält, liksom koalitionspartnern Centern. Samtidigt går Kristdemokraterna fram som en veritabel raket och borde kunna ta över kommunstyret tillsammans med de gamla allianspartierna (och kanske locka tillbaka C) och Sverigedemokraterna. Det vore en återgång till ordningen i en kommun som egentligen är borgerlig – innan C tappade markkontakten.

I Arvika har kommunen begåvats med ett nytt missnöjesparti – Arvikapartiet – medan S gått tillbaka för andra valet i rad. Moderaterna gör också bra ifrån sig och kan man hitta någon formel med andra partier borde det kunna bli ett maktskifte. Nominellt opolitiska Arvikapartiet har sagt att de i första hand kan snegla åt höger. Det var ju mycket missnöjet med S-styret som gjorde att de bildades.

I den gamla centerkommunen Sunne rasade C och därmed lär det bli omöjligt för dem att sitta kvar, särskilt i koalitionen med S som också tappar. Allt oerhört välförtjänt. Förhoppningsvis kan en borgerlig koalition ta över, i synnerhet som Moderaterna gjort ett kanonval. Då kan Sunne ges en chans att återta sin plats som föregångsgångskommun i Värmland.

Situationen i Hammarö är och har varit politiskt komplicerad under mandatperioden, och det rödgröna styret ser ut att kunna behålla sin majoritet. I Kil blir läget besvärligare för S-C-styret sedan C sjunkit en hel del och M ökat. Men med ett nödrop kan de kanske hanka sig kvar. Kristinehamn ser tyvärr ut att få S-styre och det sittande M-ledda styret får svårt. Det var problematiskt redan innan efter det att C hoppat av.

Däremot kan det hända spännande saker i Filipstad, som så väl behöver ett styre utan S. Frågan är hur C ställer sig till ett styre som får luta sig mot SD. För då finns det en icke-socialistisk majoritet. Partiet har svävat lite på målet därvidlag, och förhoppningsvis kan M, som ökade, hitta en lösning som gör C (och för alla del SD) nöjda.

I den gamla brukskommunen Storfors skrällde M medan S rasade, vilket inte undrar på givet den misskötsel som skett och M:s goda fotarbete. Även SD ökade. Det måste innebära ett maktskifte, något annat vore att ge underbetyg åt väljarna. I Grums, Forshaga och Munkfors kommer S att kunna fortsätta styra, men i Grums förlorar de sin egen majoritet. C kommer att kunna fortsätta styra i Säffle även om de gick tillbaka. Men hur det blir i Eda, som har väldigt udda partisamarbeten, är det nästan omöjligt att sia om. Noterbart är att Hela Edas lista fortsätter utförsbacken och att det borde vara svårt för C att behålla kommunalrådsposten.

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvika kommunArvikapartietCenterpartietDe oberoende i TorsbyEda kommunFilipstads kommunForshaga kommunGrums kommunHagfors kommunHammarö kommunHela Edas listaKils kommunKommunalvalKommunfullmäktigeKristdemokraternaKristinehamns kommunLedareModeraternaMunkfors kommunOberoende realisterSäffle kommunSocialdemokraternaStorfors kommunSunne kommunSverigedemokraternaTorsby kommunVänsterpartiet