Hoppa till huvudinnehållet

Kändistätt i Värmlandsmontern – men klassiska kakorna sparas bort

Publicerad:
Ricky Andreis, projektledare för Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg har packat så gott som allt som ska med. Torsdagen den 22 september drar mässan igång.
Ricky Andreis, projektledare för Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg har packat så gott som allt som ska med. Torsdagen den 22 september drar mässan igång. Foto: Lena Richardson

Det blir en Värmlandsmonter också på årets stora bokmässa i Göteborg – men utan kaffet och de klassiska skrädmjölskakorna.

– Jag har räknat på varenda krona, säger projektledaren Ricky Andreis.

Med halverad mässbudget ligger fokus nu på litteraturen och ett kändistätt monterprogram.

Efter en hel del diskussioner under våren kom till slut beslutet: det blir en Värmlandsmonter när bokmässan i höst återkommer i full skala efter pandemiåren – men den ska bantas.

Då ryker kakorna, kaffet och nästan halva monterytan.

– I år har vi 45 kvadratmeter och i vanliga fall har vi haft 72 kvadratmeter effektiv monteryta. Egentligen har det varit 84, men då har vi hyrt ut en del, säger Ricky Andreis och tycker att monterkrympningen inte kommer att göra så stor skillnad.

Montern har även fått en ny placering, men i samma mässhall.

– Vi ligger centralt och bra, så vi syns. Ett block ner till höger bara. Vi är mitt i publikhavet!

Drömmarna sparas bort

Lite mer svider det kanske att besökarna får klara sig utan en gammal värmländsk mässtradition:

– Det blir inget kaffe och inga skrädmjölsdrömmar i år. Jag är beredd på att bli doppad i tjära, rullad i fjädrar och skickad ut ur stan, säger han.

Men, påminner han, budskapet från politikerna i regionens kultur- och bildningsnämnd var tydligt. Värmlandsmontern ska vara billigare och samtidigt ha en fullgod repertoar.

Satsar på kärnan

– Jag har räknat på varenda krona. Det är mitt jobb, att ta fram alla kostnader och det kostar väldigt mycket pengar att dela ut kaffet och skrädmjölsdrömmarna. Det är jättetrevligt, men vi är ju där för att stärka den värmländska litteraturen och det här ligger inte riktigt i vårt uppdrag tycker jag.

M:et i Värmland ska med, när Ricky Andreis packar inför bokmässan.
M:et i Värmland ska med, när Ricky Andreis packar inför bokmässan. Foto: Lena Richardson

Slutsatsen blir:

– Vi prövar i år – hur många kommer till Värmlandsmontern för att verkligen besöka montern, ta del av programmet och köpa böcker? Nu gör vi det renskalat, det här är kärnverksamheten, säger Ricky Andreis.

”Jättebra startfält”

Värmlandsmontern har i princip två funktioner: en försäljningsdel där värmländsk litteratur säljs och en programscen med 15 sittplatser. Och där prutas det inte; det är en kändistät och intressant laguppställning litteraturlandskapet Värmland kommer med.

– Vi har Lars Lerin med, vi har Bengt Berg, vi har Lars Andersson, Bo Landin, Jan Jörnmark, Hanna Jedvik, Marit Kapla och vi har Lina Bengtsdotter – till exempel. Det är ett jättebra startfält! säger Ricky Andreis nöjt.

 • Lars Lerin (och katten Silling) är aktuell med en ny barnbok.
  Lars Lerin (och katten Silling) är aktuell med en ny barnbok. Foto: Tommy Pedersen
 • Hanna Jedvik bor i Göteborg och har rötter i Värmland.
  Hanna Jedvik bor i Göteborg och har rötter i Värmland. Foto: Lisa Thanner
 • Lars Andersson är aktuell med diktsamlingen Jordens ansikte.
  Lars Andersson är aktuell med diktsamlingen Jordens ansikte. Foto: Lena Richardson
 • Marit Kapla skriver om kärlek i sin nya bok.
  Marit Kapla skriver om kärlek i sin nya bok. Foto: Lena Richardson
 • Jan Jörnmark är högaktuell med en bok om övergivna platser.
  Jan Jörnmark är högaktuell med en bok om övergivna platser. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
 • Lina Bengtsdotter är aktuell med en ny kriminalroman i höst.
  Lina Bengtsdotter är aktuell med en ny kriminalroman i höst. Foto: Alf Ehn

15 platser räcker inte långt när ett dragplåster som Lars Lerin kommer på söndag förmiddag, då blir det till att trängas i både montern och gångarna runtom, men för de mindre kända namnen kan det vara ganska lagom stort, resonerar Ricky Andreis.

Monterns grand old lady

Ricky Andreis lyfter också fram Lena Sewall, som är aktuell i år med en ny bok, men också en viktig person i Värmlandsmonterns historia.

– Hon är vår grand old lady som startade allt det här.

Som det ser ut nu har vi halverat budgeten för i år och då får vi se om vi gått för hårt fram.
Ricky Andreis, projektledare.

Hon lade grunden till det som kommit att bli minst 30 år med Värmlandsmontern. Men trots den långa traditionen, blir årets upplaga på sätt och vis en försöksverksamhet.

Halverad budget

– Det var tydligt från nämnden att vi kör igen, i lite mindre format, och så vill nämnden ha en utvärdering under hösten. Sedan får vi se vad de säger. Som det ser ut nu har vi halverat budgeten för i år och då får vi se om vi gått för hårt fram, till exempel med kaffet, säger Ricky Andreis och lovar utdelning av godis som tröst.

Ricky Andreis måste tänka både på stort och smått inför mässan. En spegel är bra att ha med, för alla gästartister som vill ta en titt innan de går upp på scenen.
Ricky Andreis måste tänka både på stort och smått inför mässan. En spegel är bra att ha med, för alla gästartister som vill ta en titt innan de går upp på scenen. Foto: Lena Richardson

Osäker omstart

Hela utfallet ligger heller inte i Värmlands händer:

– En annan aspekt som är svår att skönja är hur mässan i sig kommer att lyckas i år. Jag tror att alla stora drakar som är där vill nog se: hur är intresset, är det så nu när pandemin är över att alla är svältfödda och vill åt alla böcker eller är det fortfarande så att de som är 55-60 plus tycker att det är otrevligt med så mycket folk, ”jag har tagit tredje sprutan men ändå... jag är nog hemma”. Det vet vi inte.

”I fas med allting”

Han är mer än redo att få facit.

– Vi ligger i fas med allting. Programmet är klart, vi är på banan! säger Ricky Andreis och framhåller även att samarbetet med föreningen Värmlandslitteratur flutit på bra, även om det blev snabba ryck i starten efter diskussionerna i våras.

– Både jag och Föreningen Värmlandslitteratur har gjort det här förut. Man vet hur man kraftsamlar och lägger man på ett extra kol hinner man klart.

Festivalen redan i sikte

På måndag inleds monterbygget och på torsdag morgon, 22 september, öppnar mässan – och första programpunkten i Värmlandsmontern tickar igång.

– Det är faktiskt jag. Jag ska prata om hur man lockar ungdomar till en bokfestival. Vi lockar 1500 ungdomar varje år till bokfestivalen och vi vill berätta hur vi gör.

Jobbar dubbelt? Ricky Andreis är projektledare för Värmlandsmontern men också för Värmland bokfestival.
Jobbar dubbelt? Ricky Andreis är projektledare för Värmlandsmontern men också för Värmland bokfestival. Foto: Lena Richardson

När Bengt Berg och Björn Sandborgh sätter punkt i Värmlandsmontern på söndagskvällen är det också Värmlands bokfestival i november som får fullt fokus. Så snart nedpackningen och hemfärden från Göteborg är klar börjar uppladdningen för nästa evenemang.

– Det går bara någon dag eller två, sen måste jag på det igen, men vi ligger bra med där också. Allt ligger enligt plan, peppar, peppar! säger Ricky Andreis.

Avtalet klart: Värmlandsmontern blir av – men bantas och flyttasEfter hårda kritiken: Upplagt för omsvängning om VärmlandsmonternVärmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”

Artikeltaggar

Bengt BergBjörn SandborghBokmässan i GöteborgFörfattareGöteborgHanna JedvikJan JörnmarkKändisarKarlstadLars AnderssonLars LerinLena SewallLitteraturMarit KaplaNöje/KulturRegion VärmlandRicky AndreisSamhälleSkrädmjölTurismVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.