D-A-D i Värmland: "En ömsesidig kärlekshistoria"

Musik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jesper Binzer, sångaren i D-A-D, berättar om ett sammansvetsat brödraskap.
Foto: KAREN ROSETZSKY
De är ett av de där slitstarka banden. Som aldrig ens verkar tänka tanken att kasta in handduken, som alltid lyckas ta sig upp på benen innan ringdomaren räknat till nio.
Efter snart fyra decennier tillsammans kommer den danska dynamiten D-A-D återigen till Värmland.

I sin musik har D-A-D nästan varit lika stringenta som AC/DC, formulan har varit rak rock med starka refränger. D-A-D tog form för 40 år sedan, själva räknar de jubileet till 2024 då det är fyra decennier sedan de blev en komplett kvartett. En medlem har lämnat och ersatts, trummisen Laust Sonne tillkom 1999. Resterande manskap – med bröderna Jesper och Jacob Binzer samt Stig Pedersen har varit med hela vägen. Alla kommer de från stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn.

– Vi är lite osäkra på bandets födelsedag faktiskt, berättar Jesper Binzer.

Hans karaktäristiska raspiga röst är ett av bandets mest flagranta kännetecken.

– Så vi kanske firar nästa år. Eller året därefter, skrattar han.

Sedan i våras har D-A-D turnerat omfattande. De tar igen för tid som gick förlorad under pandemin. Nyligen spelade bandet i kalkbrottet i Dalhalla och på fredag kommer de till Karlstad och Nöjesfabriken.

– Vi har spelat överallt, sagt ja till allting, fortsätter Jesper Binzer på engelska med påtaglig dansk brytning.

– Sommaren har varit väldigt rolig, att få möjligheten att resa och göra det man tycker allra bäst om här i livet – att spela musik – det är fantastiskt. Jag älskar verkligen känslan av att köra in i en ny stad och tänka "Är ni redo för oss!?". Den känslan är lika stark nu som förr.

Han berättar om en sammansvetsat grupp där alla fyra har hittat sitt utrymme, sin plats och sin roll.

– Bandet är en dream machine. Som uppfyller våra drömmar. Alla bidrar med energi och skapar möjligheter för oss som band att utvecklas och komma vidare. Vi kan kommunicera genom musik, genom vår konst, och vi har alla en enorm respekt för det vi har skapat tillsammans. Och vi gör det fortfarande först och främst för vårt eget nöjes skull.

Den gemensamma respekten ser Jesper Binzer som en av anledningarna till att de lyckats hålla ihop så länge.

– Men den allra viktigaste anledningen är fansen. Att vi fortfarande kan kommunicera med vår musik och att folk kommer till våra konserter. Och jag tror att folk kommer för att vi gör det bra. Vi litar på varandra när vi går upp på scenen, axel mot axel kämpar vi för att varje kväll ska bli perfekt. Det finns en trygghet i det.

Bandet beskriver han som en familj.

– Även de andra – alltså de två utöver Jacob som ju faktiskt är min bror – räknar jag som familj. Ofta kan medlemmar i en familj växa isär eller bli osams, men vi har alltid lyckas behålla vår enighet. Vilket tar tid, energi och ansträngning.

Alla de fyra medlemmarna bidrar till gruppens låtskrivande.
Foto: KAREN ROSETZSKY

Växte fram ur punken

Först kallade de gruppen Disneyland After Dark, men i samband med ett internationellt genombrott i slutet av 80-talet förkortade de namnet till D-A-D för att slippa tvista med Disney-koncernen. 1989 släpptes albumet "No Fuel Left for the Pilgrims" som bland annat innehöll singeln "Sleeping my Day Away" som blev en stor hit för bandet.

– Låtarna är ett samarbete där alla bidrar. Jag står ofta för melodierna, men sett över alla år så har alla bidragit med 25 procent av vår musik.

Jesper Binzer berättar hur D-A-D växte fram ur punken. Det fanns en liten rörelse i Danmark som samlade punk- och postpunkintresserade i början av 80-talet.

– För oss har det aldrig handlat om att bli rockstjärnor. Eller ligga på topplistor. Vi spelade för de andra 150 personerna i vår lilla gemenskap som gillade samma musik som vi. Redan från början handlade det om att uttrycka sig, aldrig om att försöka anpassa sig och passa in i trender.

Genom åren har bandet sett många musikaliska trender byta av varandra på topplistorna.

– Vi ville fortsätta det som till exempel The Ramones hade startat. Gun Club var ett annat band som inspirerade. Men vi förstod tidigt att vi måste inkludera oss själva i musiken vi gör och skita i vad andra säger, bara köra vår egen grej.

Bandet har månat om att bibehålla sitt sound genom åren.

– Musiken behöver inte vara perfekt, den får gärna skava lite. Det ger den personlighet. Vi har varit med så länge nu att fansen förlåter oss om vi gör några misstag. Att tillåta sig själv göra fel ibland hör till jobbet, det är en del av att utvecklas. Går det åt helvete så måste man förlåta sig själv och snabbt ta sig upp på hästen igen.

Under den pågående turnén har bandet återupptäckt några av sina äldre låtar.

– "Written in Water" från albumet Helpyourselfish till exempel. Och "I Won't Cut my Hair" från 1987. Det är häftigt att lyssna på gamla grejer man har gjort utan att tycka att det känns för daterat.

Bandet har haft svårt att toppa framgångarna med "Sleeping My Day Away".

– Vi spelar den varje kväll och det är en ny upplevelse varje gång. Faktiskt. Det är både en av våra favoriter och fansens. Med tiden lär man sig att älska sina hits. De gamla hitsen ger oss möjlighet att spela in nya låtar.

FAKTA: D-A-D

D-A-D debuterade 1986 och fick ett internationellt genombrott 1989 med "No Fuel Left For the Pilgrims". 2019 släppte D-A-D sitt senaste album "A Prayer For The Loud". Medlemmar: Jesper Binzer, Jacob Binzer, Stig Pedersen och Laust Sonne.

Åkte skateboard i Sverige

Det danska rockbandet har alltid haft en trogen skara fans i Sverige. Jesper Binzer beskriver det som en ömsesidig kärlekshistoria.

– Innan vi ens riktigt visste vilket slags band D-A-D skulle vara spelade vi ofta i Malmö. Av den enkla anledningen att i Malmö fanns det väldigt bra parker att åka skateboard i. De där resorna och timmarna på skateramperna har en stor del i skapandet av D-A-D. Sverige känns som hemma, det finns egentligen bara en sak som är bättre än att spela i Sverige. Och det är att ha en ledig dag i Sverige.

D-A-D spelar på Nöjesfabriken fredagen den 16 september tillsammans med Sator och Nomads.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.