Hoppa till huvudinnehållet

Maktskiftar mot rött i Karlstad och Region Värmland

Publicerad:
Linda Larsson och Andreas Tallgren i Karlstad samt Daniel Schützer och Åsa Johansson ser ut att ta makten i Karlstad respektive i regionen. Foto: Lisa Olaison

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det mesta tyder på att både Region Värmland och Karlstads kommun går mot ett maktskifte. Socialdemokraterna har gjort ett bra val och borde kunna ta över makten, särskilt om de får med sig några av de tidigare mindre blågröna partierna. Fast räknar man med SD:s mandat så skulle teoretiskt de blågröna styrena sitta kvar.

Att vara i opposition mot det mesta har lönat sig för de värmländska Socialdemokraterna. En viss trötthet med de partier som under tre mandatperioder styrt regionen och Karlstad har säkert också spelat stor roll. Då känns det mer naturligt för väljarna med ett maktskifte. Det har inte heller varit alldeles enkelt att styra så brokiga och breda koalitioner som de blågröna har varit, där många viljor skall samsas och bli nöjda.

I Karlstads kommun ser det ut att bli tredje gången gillt för Linda Larsson (S). Preliminärt så ökar Socialdemokraterna med hela 7,5 procentenheter till 36,7 procent. Tillsammans med Vänsterpartiet samlar de då mer än de fem blågröna partierna. Liberalerna, Centern och Miljöpartiet tappar mandat. Men så har vi också Sverigedemokraterna, som får 12,8 och Karlstadpartiet som får 3,5 procent, och därmed blir en sorts vågmästare.

Om SD skulle stödja de blågröna (vilket de i ärlighetens namn gjort i praktiken redan under innevarande period) så skulle de blågröna kunna sitta kvar. Men det är nog de blågröna, förutom M och Kristdemokraterna, inte så pigga på. Det gick bra så länge de tillsammans var större än S och V, men nu kommer samma låsningar som funnits på riksplanet att påverka hur man ställer sig till det på kommunnivå.

Minns hur mycket kritik Alexander Torin (M) fick när han sade att M kunde tänka sig samarbeta eller ta stöd av alla andra partier, inklusive SD. Det betydde nu inte att släppa in SD i koalitionen, men var avskräckande nog för andra blågröna. Därför kommer S att göra vad de kan för att locka över till exempel MP eller C på sin sida. Ett närmande till C skedde redan innan valet. Nu är båda dessa partier rätt vingklippta av valresultatet så frågan är om de vill riskera framtida förluster med ett S-samarbete.

Situationen är likartad i Region Värmland. Där ökade S med 2,5 procentenheter till 37,1 procent. Med V blir de större än den nuvarande styrande Värmlandssamverkan (minus MP som åker ur regionfullmäktige). I regionvalet ökade dock både M och KD, tillsammans faktiskt mer än S, men det hjälper inte eftersom C, L och Sjukvårdspartiet backar och MP som sagt inte klarar spärren.

Men så har vi också SD som ökar till 15,6 procent. Med deras mandat som stöd skulle i teorin Värmlandssamverkan kunna sitta kvar. Emellertid så finns samma blågröna låsningar här för en sådan lösning. För att nå majoritet är det i stället sannolikt att det röda laget söker stöd från till exempel C.

Så räkna med att Socialdemokraterna kommer att försöka få över något eller några av sina tidigare motståndare på sin sida, och då ligger alltså Centern närmast till hands. Fast givet hur mycket stryk C åkt på i valet i stort, främst på grund av att de nu förknippas med de rödgröna, så kan det bli ett högt pris för dem att betala i förlängningen.

Vi ser att SD:s framgångar effektivt blockerar vad som annars skulle innebära solklara icke-socialistiska majoriteter. Därvidlag är inte Karlstad och Värmland annorlunda än hur det varit i riket de senaste mandatperioderna. Fast det verkar inte de som röstar på SD bry sig om, hur kontraproduktivt det än är.

Artikeltaggar

Alexander TorinAnders TallgrenÅsa JohanssonCenterpartietDaniel SchützerKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunKommunalvalKommunfullmäktigeKristdemokraternaLedareLiberalernaLinda LarssonMiljöpartietModeraternaRegion VärmlandRegionerRegionfullmäktigeRegionvalSjukvårdspartiet i VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022VänsterpartietVärmlandssamverkan