Hoppa till huvudinnehållet

Elen riskerar att bli dyrare än räntorna i Värmland: ”Finns en oro”

Publicerad:
Elen beräknas gå om räntorna som villaägarnas största utgifter under det kommande året. I snitt betalar värmlänningarna 37 000 kronor i ränta på en nyinköpt villa.
Elen beräknas gå om räntorna som villaägarnas största utgifter under det kommande året. I snitt betalar värmlänningarna 37 000 kronor i ränta på en nyinköpt villa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Värmlänningarna kan räkna med dyra elräkningar i vinter, nu flaggar Länsförsäkringar för att det till och med kan bli den högsta kostnaden för husägare.

– Villaägarna i Värmland är plågsamt medvetna om att de rekordhöga elpriserna har stor betydelse för den egna boendeekonomin, säger Marcus Svanberg, vd.

En snittvilla i Värmland med fast elavtal beräknas få en samlad elräkning på cirka 64 000 kronor under det närmsta året. Jämförelsevis beräknas räntekostnaderna för en nyinköpt villa i länet ligga på omkring 37 000. Siffrorna är framtagna av Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Även om Riksbanken fortsätter att höja räntan kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare, säger Marcus Svanberg, i ett pressmeddelande.

Beräkningarna är gjorda på att en snittvilla i Värmland förbrukar strax under 11 000 kWh per år och att snittpriset på fasta elavtal hos de större elbolagen på 6 kronor per kWh i elområde tre.

– Våra mäklare får många frågor om bostädernas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin. Att teckna ett avtal med fast pris har historiskt varit dyrare än att ha rörligt pris. Samtidigt kan det minska oron, eftersom de kraftiga svängningarna på elmarknaden inte påverkar elräkningen.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem

Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller

Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Samtidigt ser det ut att bli än dyrare om du bor i en villa med direktverkande el. Där bedöms förbrukningen ligga på 25 000 kWh, alltså en årskostad på upp mot 150 000 kronor.

Artikeltaggar

EkonomiElElkrisenLänsförsäkringarMarcus SvanbergRäntaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.