Hoppa till huvudinnehållet

Målvaktsexperten hyllar – och varnar: "Finns ett stort frågetecken i FBK"

Publicerad:
C Mores expert Petter Rönnqvist både hyllar och hissar varningsflagg när det gäller Färjestads målvaktssida.
C Mores expert Petter Rönnqvist både hyllar och hissar varningsflagg när det gäller Färjestads målvaktssida. Foto: PETTER ARVIDSON

Dennis Hildeby kan mycket väl bli årets utropstecken.

I alla fall om man ska tro C Mores expert Petter Rönnqvist.

– Jag är dödligt förtjust i honom, säger han.

Storyn om den 21-årige Dennis Hildeby är väldokumenterad. Själv beskriver han resan – som på bara ett par månader gick från J20 till SM-guld och NHL-kontrakt – som en räkmacka.

Men puckarna räddar sig inte självt.

Det vet forne landslagsmålvakten och numera C More-experten Petter Rönnqvist som nu öser lovord över Färjestads påläggskalv.

– Jag är dödligt förtjust i Hildeby. Jag blev jätteimponerad direkt jag såg honom – kanske mest över hur kylig han var när han kom in. Mina förhoppningar är väldigt stora på honom inför den här säsongen, säger Rönnqvist.

”Hildebeasts” osannolika sommar: ”Fått jobba för att hålla mig kvar på jorden”Rankar bästa målvakterna: ”Han är ohotad etta”

På frågan om vilken målvakt han är mest spänd på att få se inför årets upplaga av SHL väljer han just nämnde Hildeby.

– Och det säger jag inte bara för att jag pratar med Nya Wermlands-Tidningen. Han är absolut ett av de namnen som jag är mest nyfiken på. De här sju matcherna han fick stå gav verkligen mersmak, om jag säger så. Det ska bli spännande att ser hur bra han kan bli med fler matcher under bältet och hur han tacklar pressen nu när SHL blir vardag, säger Rönnqvist.

Dennis Hildeby gjorde en helgjuten insats i senaste CHL-mötet mot Villach som FBK vann med 2–1.
Dennis Hildeby gjorde en helgjuten insats i senaste CHL-mötet mot Villach som FBK vann med 2–1. Foto: Tommy Pedersen

Att bli inkastad direkt in i hetluften kan ibland vara enklare att hantera än när man får tid till att fundera över förutsättningarna, menar han.

– Men jag är övertygad om att Hildeby klarar det. Jag tror man stärks mentalt av att man haft det lite tufft och inte gått rakt upp utan motgångar. Istället tvingats ta sig igenom skador, inte fått spela i juniorlandslag och alla de bitarna. När man gör den resan lär man sig att inte ta saker för givet. Att allt rullar inte bara på utan man måste jobba jäkligt hårt för att ta sig fram.

Höjer ett varningens finger

Men samtidigt som Petter Rönnqvist lovordar Dennis Hildeby sätter han ett frågetecken kring Färjestads målvaktssida i stort.

Han tycker att taktiken påminner om fjolåret då klubben valde att satsa på Henrik Haukeland och Jesper Eliasson – ett målvaktspar som byttes ut mitt under säsong.

– Det var ett misslyckande och det kan ju hända. Det var inte heller så att jag dömde ut dem på förhand. Jag tyckte att Haukeland hade gjort det bra säsongen innan och att Eliasson var – och fortfarande är – en jättelovande målvakt. Samtidigt kändes det som att man lade allt krut på hemvändare, backar, forwards och ville vara lite ekonomisk på målvaktssidan.

Största likheten, som Rönnqvist ser det, är att det återigen är två relativt oprövade kort som FBK väljer att satsa på.

– På förhand tycker jag kanske att årets upplaga är en aning starkare än ifjol men båda kommer behöva bevisa sig. Man måste trots allt ha med i beräkningarna att Hildeby bara stått sju SHL-matcher och fått 187 skott emot sig. Det är ungefär vad man får på en träning liksom. Och det går inte heller att blunda för att det finns ett stort frågetecken kring Tomkins.

Färjestad värvade Matt Tomkins från Frölunda.
Färjestad värvade Matt Tomkins från Frölunda. Foto: MICHAEL ERICHSEN

”Inga smickrande siffror”

För att utveckla sitt resonemang gällande Matt Tomkins tar Petter Rönnqvist stöd av statistik från föregående spelår.

– Om man kollar på det som kallas expected goals så släppte han in tio färre mål än förväntat fram till november och var den stora succémålvakten alla pratade om. Sedan hände något. För efter nämnda period släppte han istället in 20 fler mål än förväntat – alltså ett mål mer än förväntat per match – och det är tuffa papper. Verkligen inga smickrande siffror.

Likaså tycks Rönnqvist ha identifierat en akilleshäl hos kanadensaren.

– Jag har inte sett alla mål han släppt in men väldigt många, och det jag kan säga är att han har sin svaghet på klubbhandssidan. Där är det väldigt många puckar som går in. Sedan om det bara handlade om självförtroende eller att han helt enkelt inte räckte till återstår att se.

Mentalt vägskäl

C More-experten anser att Matt Tomkins står i ett mentalt vägskäl.

– Om han ska bli en framgångsrik målvakt och hitta hem så finns förutsättningarna i Färjestad. Men då gäller det att han klarar av att hantera pressen och bevisar att han är den killen som vaktade buren de tre inledande månaderna i Frölunda.

Tror du att det finns en risk att Färjestad hamnar i samma situation som ifjol och tvingas värva mitt under säsong?

– Den risken finns ju alltid men någonstans vill jag väl ändå tro att vi inte hamnar där. Jag tror som sagt otroligt mycket på Hildeby. Får han bara vara skadefri och klarar av den här mentala pressen så kan han mycket väl bli det stora utropstecknet som drar över till Toronto efter storspel i ett Färjestad som gått långt i slutspelet.

Vilket lag har då ligans bästa målvaktspar?

– Otroligt svårt att ranka målvaktspar sådär och jag hatar när jag tvingas till det i tv-rutan. Men med tanke på att jag gillar Frederik Dichow och anser att Lasse Johansson är SHL:s bäste målvakt så bör Frölunda ligga i topp. Sedan tycker jag även att Oskarshamn, Brynäs och Leksand ska vara där uppe också. I samtliga lag är det en enormt tuff kamp om förstaspaden.

Av ligans 14 lag är det bara fyra som väjer att köra på samma målvaktspar som föregående säsong.

Samtidigt är det bara Frölunda som valt att byta ut båda sina keeprar (se nedan).

Färjestads målvakter Dennis Hildeby och Matt Tomkins är inte ett av ligans bästa målvaktspar, enligt Petter Rönnqvist.
Färjestads målvakter Dennis Hildeby och Matt Tomkins är inte ett av ligans bästa målvaktspar, enligt Petter Rönnqvist. Foto: Tommy Pedersen

Målvaktsparen i SHL

BRYNÄS

Anders Lindbäck, NY från Jokerit (KHL)

Veini Vehviläinen

FRÖLUNDA

Frederik Dichow, NY från Kristianstad (Hockeyallsvenskan)

Lars Johansson, NY från SKA St. Petersburg (KHL)

FÄRJESTAD

Dennis Hildeby

Matt Tomkins, NY från Frölunda (SHL)

HV71

Jonas Gunnarsson

Joni Ortio, NY från Baris Nur-Sutan (KHL)

IK OSKARSHAMN

Joe Cannata

Tim Juel

LEKSANDS IF

Mantas Armalis, NY från Djurgården (SHL)

Kasimir Kaskisuo

LINKÖPING

Marcus Högberg

Jesper Myrenberg, NY från Vita Hästen

LULEÅ

Joel Lassinantti

Matteus Ward, NY från Mora (Hockeyallsvenskan)

MALMÖ

Daniel Marmenlind

Adam Werner, NY från Stockton Heat (AHL)

RÖGLE

Calle Clang

Christoffer Rifalk

SKELLEFTEÅ

Gustav Lindvall

Linus Söderström, NY från Ässät (Liiga)

TIMRÅ

Jacob Johansson

David Rautio, NY från Linköping (SHL)

VÄXJÖ

Emil Larmi

Adam Åhman

ÖREBRO

Jonas Arntzen

Jhonas Enroth

Artikeltaggar

C MoreDennis HildebyFärjestad BKIshockeyMatt TomkinsPetter RönnqvistSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.