Hoppa till huvudinnehållet

Rankar bästa målvakterna: ”Han är ohotad etta”

Publicerad:
Luleås Joel Lassinantti tar plats på Petter Rönnqvist lista över SHL:s bästa målvakter.
Luleås Joel Lassinantti tar plats på Petter Rönnqvist lista över SHL:s bästa målvakter. Foto: FREDRIK KARLSSON

Ni vet hur det ligger till; man måste ha en bra målvakt för att gå långt i ett slutspel.

Men vilken burväktare är då bäst?

NWT tog hjälp av C More-experten Petter Rönnqvist för att få svar på frågan.

Lars Johansson är tillbaka i Frölunda efter en handfull säsonger utomlands. Kommer närmast från KHL där han radat upp fina siffror.
Lars Johansson är tillbaka i Frölunda efter en handfull säsonger utomlands. Kommer närmast från KHL där han radat upp fina siffror. Foto: MICHAEL ERICHSEN

1. Lars Johansson, Frölunda

På förhand känns Lasse som ohotad etta – och det behöver man inte direkt vara målvaktsfantast för att slå fast. För även om han spelat i defensivt starka topplag i KHL så går det inte att blunda för siffrorna han haft där borta. Det är en otroligt pålitlig målvakt, känns kolugn där ute på isen. Kanske inte den mest tekniska men besitter ett enormt spelsinne. Han läser spelet otroligt bra, vilket också ger det här lugnet som jag pratar om. Precis som de bästa backarna ungefär, att de kan läsa av och få de här extra sekunderna hela tiden. Är övertygad om att han kommer få bra siffror här i Frölunda också.

Jhonas Enroth vaktar Örebros kasse för tredje säsongen i rad.
Jhonas Enroth vaktar Örebros kasse för tredje säsongen i rad. Foto: JOHAN BERNSTRÖM

2. Jhonas Enroth, Örebro

Har en helt egen stil; en stil som kanske inte är en favorit hos just mig. Jag gillar mer som det var under min era, när målvakterna var rörliga och såg sköna ut – och Enroth ser ju allt annat än skön ut. Snarare stel och kantig, haha. Men det som utmärker honom, liksom Lasse, är det otroliga spelsinnet. Dessutom har han en enorm vinnarskalle. Det är bara att titta på förra året. Då var han en gigant. Även i slutspelet när de åkte ut mot Luleå var han helt fenomenal.

Joel Lassinantti tog sitt Luleå ända till final föregående säsong. En final som Färjestad till slut vann.
Joel Lassinantti tog sitt Luleå ända till final föregående säsong. En final som Färjestad till slut vann. Foto: MICHAEL ERICHSEN

3. Joel Lassinantti, Luleå

Är väl ligans mest tekniska målvakt. Alltid rätt i position, otroligt följsam och enormt smidig. Han ser ut som en dansös i målet. Också kul att han med sitt spel visar att det inte bara är längd och storlek som spelar roll om man vill hävda sig på absolut högsta världsklassnivå. Under finalserien mot Färjestad pratade vi såklart hela tiden om vilket lag som hade bäst målvakt och sådär. Och ”Furchen” hittade sitt spel – han har den där styrkan att han kan bli bäst när det gäller, vilket han blev. Verkligen. Men overall var väl Lassinantti min favorit.

Gustaf Lindvall, 31, debuterade i Tre Kronor förra säsongen.
Gustaf Lindvall, 31, debuterade i Tre Kronor förra säsongen. Foto: OLA WESTERBERG

4. Gustaf Lindvall, Skellefteå

Det var egentligen hugget som stucket om jag skulle sätta Lindvall som trea eller fyra. Jag tycker att han haft en enorm utveckling och gjort en otroligt häftig resa. Gått den långa vägen – från att spela i division 1 och jobba med att lyfta bagage på Arlanda till att vara där han är i dag. Någonstans tror jag att det har format honom. Han ger liksom aldrig upp – och det är just den viljan som är hans stora styrka. Han kan ta nästan vad som helst.

Marcus Högberg fick inte ut sin fulla rätt under SHL-comebacken, tycker Petter Rönnqvist. Istället tror han att den Örebrofostrade keepern gör succé i vinter.
Marcus Högberg fick inte ut sin fulla rätt under SHL-comebacken, tycker Petter Rönnqvist. Istället tror han att den Örebrofostrade keepern gör succé i vinter. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND

5. Marcus Högberg, Linköping

Stor, fysisk målvakt med en enorm ”drive” i målet. Tittar man på förra året så spelade han i ett Linköping som hade det jobbigt och det framgick kanske inte hur bra han egentligen var. För han drog ett enormt stort lass. Kan vara lite fladdrig ibland men har samtidigt den där viljan att ta varje puck. Han brinner verkligen i målet. Och i år tycker jag att Linköping ser lite starkare ut. Kan de bara få till ett bättre försvarsspel så tror jag absolut att han kommer vara en av toppmålvakterna i SHL.

Målvaktsexperten hyllar – och varnar: "Finns ett stort frågetecken i FBK"

Artikeltaggar

C MoreFärjestad BKFrölunda HCIshockeyLinköping HCLuleå HockeyÖrebro HockeyPetter RönnqvistSHLSkellefteå AIK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.