Hoppa till huvudinnehållet

Återuppbygg järnvägen Karlstad-Munkfors-Hagfors och förbind med Inlandsbanan

Publicerad:
Karlstad-Munkfors-Hagfors kunde bli en del av ett större stråk om den förbinds med en järnväg från Hagfors till Inlandsbanan, skriver Hans Sternlycke.
Karlstad-Munkfors-Hagfors kunde bli en del av ett större stråk om den förbinds med en järnväg från Hagfors till Inlandsbanan, skriver Hans Sternlycke. Foto: Göran Persson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om järnvägen funnits kvar hade det varit möjligt att pendla till Karlstad på 40 minuter från Hagfors och på en styv halvtimme från Munkfors, skriver Hans Sternlycke.

Munkfors och Hagfors är kommuner som förlorat mycket i folkmängd på färre arbeten och långa restider för pendling. Invånarantalet har sjunkit med 8 000 invånare till 11 517 på 50 år för Hagfors och med 900 till 3 725 för Munkfors. De har växt upp runt gamla bruk med anor från 1600-talet, som fortfarande är igång, men inte lika mycket, med kallvalsning respektive verktygsstål och 260 respektive 900 anställda. Förr drevs de av Uddeholm och förbands av smalspårig järnväg från Karlstad. Det är åtta mil järnväg som behöver återuppbyggas för att vända utvecklingen.

Det är kanske en miljardkostnad. Järnväg i lätt terräng kan byggas för 100 miljoner kronor milen. Kostnaderna för den regionala nedväxt och uteblivna skatteinkomster är långt större utan järnväg. Den skulle stärka företagens konkurrenskraft. Vägtrafik kommer att stiga kraftigt i pris. Brukens transporter är tunga. Där finns mycket skog. Om järnvägen funnits kvar hade det varit möjligt att pendla till Karlstad på 40 minuter från Hagfors och på en styv halvtimme från Munkfors. Nu tar resan med buss två timmar respektive en timme och tjugo minuter.

För kommunernas ekonomi är situationen katastrofal. Sysselsättningen är 88 procent mot riket i Hagfors och 87 procent i Munkfors, liksom för medianinkomsten, och sysselsättningen har sjunkit till 68 respektive 71 procent av vad den var 1970. Befolkningsfördelningen har blivit sned med många äldre som kräver vård. Med invandringen finns många skolbarn med andra språk. I riket är det 45 procent som har eftergymnasial utbildning. I Hagfors har 18,7 procent det och Munkfors 19,7 procent.

Så skriver du en debattartikel

Kommunerna drivs med löneskatter. De slår hårdast mot lågavlönade. Trots kommunal skatteutjämning blir skattetrycket högt i Hagfors och Munkfors, 33,70 per hundralapp, och den möjliga servicenivån låg. Skattesystemet borde läggas om från löneskatter till andra skattebaser för att skapa mer rättvisa mellan kommuner och sneda befolkningsfördelningar kompenseras.

Ekonomihistorikern Jan Jörnmark har skrivit en intressant artikelserie om kommuner med nedgångna bruksorter. Halva Sverige håller på att avvecklas. För att hela Sverige skall leva anser han att det behövs stora samhällsinvesteringar i den missgynnade halvan, 250-300 miljarder kronor, i likhet med Tyskland gjorde i forna Östtyskland, Stadtumbau Ost.

Bra järnväg är avgörande för glesbygdens livskraft. Karlstad-Munkfors-Hagfors kunde bli en del av ett större stråk om den förbinds med en järnväg från Hagfors till Inlandsbanan vid sjön Rämmen eller Oforsen. Där kunde läggas en terminal. Åtta kommuner vill återupprusta Mora-Vansbro och Vansbro-Persberg (ovanför Filipstad) för att Inlandsbanan åter skall kunna trafikeras ända ner till Vänern och bli den stambana den en gång var tänkt som.

Hans Sternlycke

Författare av Bättre med tåg (4) och Fred med jorden

Artikeltaggar

DebattFilipstadHagforsInfrastrukturJan JörnmarkJärnvägKarlstadKollektivtrafikMoraMunkforsOforsenPersbergRämmenSkatterSverigeTågtrafikUddeholmVansbro