Hoppa till huvudinnehållet

Akutpersonal på Arvika sjukhus larmar: ”Värmländska vården på väg att kollapsa”

Publicerad:
Personal på akutmottagningen på Sjukhuset i Arvika larmar om en ohållbar situation med patientsäkerhetsrisker och en uppgiven personalstyrka.
Personal på akutmottagningen på Sjukhuset i Arvika larmar om en ohållbar situation med patientsäkerhetsrisker och en uppgiven personalstyrka. Foto: Hans-Åke Henriksson

Personalflykt, vårdplatsbrist, och sämre vård.

På valdagen larmades Region Värmland av personalen på akuten i Arvika.

– Man känner en uppgivenhet mot att de slår sönder en hel verksamhet och inte lyssnar på oss, säger en sjuksköterska som vill vara anonym.

Missnöjet bland personalen på akutmottagningen på Sjukhuset i Arvika är stort. I ett gemensamt brev till regionens politiker, tjänstemän och chefer manar de till åtgärder – och det snabbt.

Brevet är undertecknat Personalen på akutmottagningen i Arvika.

”Det känns som om den värmländska vården är på väg att kollapsa”, skriver de.

De beskriver en personalflykt från sjukhuset och att det nu fattas personal ”på alla nivåer” både läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och servicepersonal.

”Det håller inte längre att politiker och chefer uttala sig om att det inte påverkar patientsäkerheten för det gör det.”

Den sjuksköterskan som NWT talat med vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Varför skickade ni det här?

– För att vi ser att det snart inte finns någon personal kvar inom vården på Arvika sjukhus. Vi har gjort allt vi kan, men det är ingen som bryr sig så länge som de har ett namn på en rad.

Vill se politikerreaktion

Brevet skickades till Region Värmlands diarium på själva valdagen, den 11 september.

Vilka som tar makten i regionfullmäktige är fortfarande oklart. Enligt söndagens preliminära resultat har den sittande Värmlandssamverkan inte uppnått en majoritet av rösterna.

Vad vill du se för politisk förändring härnäst?

– Vem det än är som kommer så är detta en katastrofsituation som de måste börja ställa tillrätta. Och det skulle de börjat med igår.

Den första åtgärden som måste till är en kraftig höjning av lönenivån inom Region Värmland, menar hen.

– Jag vet en undersköterska som slutade på en avdelning och gick till kommunen, hon får 2 500 kronor mer i månaden. Bättre arbetsmiljö och bättre arbetstider. Sjuksköterskor får också mycket bättre lön hos kommunen än på sjukhuset.

Sjuksköterskan summerar:

– Det lockar inte folk med den här stressen, det här ansvaret, det här dåliga löneläget och den här dåliga arbetsmiljön.

Vårdkrisen: Så vill Värmlandspolitikerna lösa viktigaste valfrågan

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.