En konstnär, en dramatiker och en dansare står redo att ge sig ut och sprida kultur i tre värmländska kommuner, med varsin lokal kulturarena som bas.
– Det känns helt fantastiskt att få vara inbäddad i biblioteket, säger Christofer Bocker, som ska arbeta i Kristinehamn.
Kristinehamn, Kil och Storfors är kommunerna som är först ut i satsningen, som sker i samarbete mellan kommunerna och Region Värmland.
Dramatikern Christofer Bocker ska husera i Kristinehamn, textilkonstnären och konsthantverkaren Åsa Dybwad Norman i Kil och danskonstnären Sanna Allåker i Storfors.
Alla tre kommer att ha det lokala biblioteket som utgångspunkt. Residensprojektet ingår i ett större projekt som handlar om just biblioteken och att stärka dem i deras kulturbärande roll.
”Superviktig” plats
– Platsen bibliotek är superviktig och intressant för alla som arbetar med berättande i någon form att utforska och vistas på, slår Frida Närman fast.
Hon är biblioteksutvecklare på Region Värmland och projektleder det treåriga projektet ”Biblioteket som demokratisk arena”, som har stöd av Kulturrådet.
Att dans, konsthantverk och skrivande kommer in bland bokryggarna ser hon som något mycket naturligt:
”Berättandets hus”
– Biblioteken rymmer mängder av berättelser och är berättandets hus. De har rum för alla sorters berättande, så klart litteraturen som finns på hyllorna, men framför allt i alla människor som rör sig i biblioteket. Biblioteken kan också vara med och skapa mötesplatser för människor och på så sätt plocka fram nya berättelser, säger Frida Närman.
De tre har just börjat sitt arbete och förväntansnivån är hög, både bland bibliotekscheferna och residenskonstnärerna.
”Jag vill dansa med folk”
Sanna Allåker, danskonstnär från Karlstad, är redo att bjuda upp Storfors till dans:
– Det jag ser fram emot allra mest i Storfors är att få möta så många människor som möjligt. Det är väldigt kul att bara lyssna på vad de har att säga. Jag är också intresserad av dans i samarbete med andra former; jag tycker om att skriva och läsa och att använda olika medier i dansskapandet också. Framför allt vill jag dansa med folk!
Hon kommer inte att hålla sig bara i biblioteket, utan har redan varit ute på en skola och kan även tänka sig att ta projektet ut i naturen.
– Dans kan man skapa vart man än är!
Att göra kunskap
Åsa Dybwad Norman, textilkonstnär och konsthantverkare från Arvika, drar till Kil och kommer att bygga upp ett slags materialbibliotek i biblioteket där:
– Folk ska få lämna in gamla textilier och kläder som ska vara grunden för det vi ska arbeta med.
Sedan ska hon och ortsborna skapa.
– Jag tänker på biblioteket som en plats för kunskapsutbyte. Konsthantverk är att vara i ett görande av kunskap som inte alltid sitter i ord utan sitter i kroppen.
Siktar på unga
Christofer Bocker, dramatiker från Sunne, ska dra igång skrivar-workshops, dramatik och läsning på Kristinehamns bibliotek. ”Galet kär och sjukt rädd” kallar han sitt projekt som riktar sig till i första hand 13-16-åringar. Han har sitt mål klart för sig:
Det är lite som en dröm att ha fått ett eget kontor i bibliotekslokalen. Det känns helt fantastiskt att få vara inbäddad i biblioteket.
– När jag lämnar Kristinehamn ska det finnas ett gäng unga människor som hittat till biblioteket och fortsätter att gå hit, och även får andra att upptäcka de här underbara lokalerna. Bibliotek har varit betydelsefulla platser för mig ända sedan jag var barn, olika bibliotek runtom i Sverige och världen. Det är lite som en dröm att ha fått ett eget kontor i bibliotekslokalen. Det känns helt fantastiskt att få vara inbäddad i biblioteket.
En dröm blir sann
Michael Nordeman, bibliotekschef i Storfors, är också inne på drömtemat.
– Det är en dröm som blir sann att få ha ett residens och att ta in dans är extra spännande tycker jag. Om det är något bibliotek har, så är det berättelser och dans är ett språk som alla på något sätt kan tala. Det är jättespännande att få ha Sanna hos oss.
Storfors och Kristinehamn får ha residenskonstnärerna på plats i två månader på heltid, i Kil blir det på halvtid, men i fyra månader.
Vad händer sedan?
– Vi vet redan nu att vi kommer att fortsätta med fler residens i fler kommuner. Det är också ett lärande för människor att få upp ögonen för allt vad biblioteken kan vara. Det kulturuppdraget ligger hos biblioteken och hos oss som kulturavdelning på regionen, säger Frida Närman.
Under residensen och även det större projektet ska biblioteken laddas med kunskap inför fortsatt arbete med kulturen i bred mening.
”Följer dig som små hundar”
Michael Nordeman i Storfors framhåller bibliotekens betydelse som arena för kultur på en liten ort och är mer än redo att lära sig av kulturaktören Sanna Allåker. Hon får fria tyglar:
– Sanna gör det Sanna gör, det är ditt residens och du som skapar och är, och vi stöttar dig i allt och kommer att följa efter dig som små hundar och stoppa i oss all kunskap vi kan få, lovar han.