Hoppa till huvudinnehållet

S utan majoritet – för första gången på 24 år: ”Till viss del besvikna”

Publicerad:
Malin Hagström (S) är kommunalråd i Grums sedan 2021. Foto: HP Skoglund

Grums har historiskt varit ett starkt socialdemokratiskt fäste. I år ser däremot partiet ut att backa rejält.

2018 slutade med 55,9 procent för S, det preliminära resultatet under måndagen indikerade 46,9.

– Vi hade nog räknat med ett visst tapp, så klart inte så mycket, säger Malin Hagström (S), kommunalråd.

Sedan valet 1970 har Socialdemokraterna kunnat regera med egen majoritet i Grums varje mandatperiod, utom efter valet 1998. 2014 räddades majoriteten med 50,96 procent i valet. I år ser det ut att bli betydligt färre röster.

Det preliminära resultatet visar 46,9 procents stöd för Malin Hagström och Socialdemokraterna. Med det tar partiet 15 av 31 mandat i kommunen.

– Vi hade nog räknat med ett visst tapp, så klart inte så mycket. Vi är besvikna till viss del men känner att vi ska fortsätta jobba med vår politik, nå ut med den och satsa vidare mot nästa val.

Tappet är på nästan nio procentenheter och det är första gången på väldigt länge ni inte har egen majoritet, vad innebär det för er framöver?

– Att vi behöver söka samverkan, men vi kommer fortsätta jobba med vår politik. Det innebär någon form av samverkan men vi inväntar fortfarande onsdagens definitiva besked.

Ni behöver ett mandat till?

– Ja, vi har ingen aning om hur det kommer se ut efter onsdagen. Är det så att vi behöver samverka med några så har vi inga problem att göra det. Vi har gott samarbete med många partier.

Är det något parti du ser som extra tydligt där?

– Det får vi se, vi avvaktar, säger Malin Hagström.

Artikeltaggar

GrumsMalin HagströmPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.