Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsartist inbjuden till Mississippi: "Galet grymt"

Publicerad:
Izak Danielsson Kihlström spelade nyiligen i Nikolaikyrkan i Örebro, under Live at Heart-festivalen.
Izak Danielsson Kihlström spelade nyiligen i Nikolaikyrkan i Örebro, under Live at Heart-festivalen. Foto: Patrick Radley

Det är hektiska dagar för Izak Danielsson Kihlström. Den senaste veckan har han turnerat med australiensiska Anna Smyrk och snart lyfter flyget mot USA och Mississippi där han ska uppträda och möta amerikanska låtskrivare.

Det är genom musikprofilen Åke Lundström i Örebro som Izak Danielsson Kihlström nu för första gången får uppleva landet i väst. Lundström har varit engagerad i Live at Heart-festivalen där nya talanger får visa upp sig inför en branschpublik och nu driver han Tiveden Americana, en festival som har ett utbyte med Mississippi Songwriting Festival.

– Jag har uppträtt på Live at Heart under tre år, börjar Izak Danielsson Kihlström.

– Det är så jag lärde känna Åke. Den senaste veckan har jag turnerat med en artist från Australien, Anna Smyrk, som Åke upptäckte på en festival i USA. Jag och ytterligare en värmländsk musiker – Livia Rowe – har turnerat med henne i drygt två veckor.

Under september har det varit spelningar i princip varje dag med olika konstellationer, berättar Izak och ursäktar om det verkar rörigt. Den här veckan fortsätter det intensiva spelschemat, men från och med onsdag uppträder han i södra USA.

– Jag ska uppträda i New Orleans plus då på Mississippi Songwriting Festival, fortsätter Izak.

Mississippi-festivalen arrangeras i den lilla staden Ocean Springs. Izak är en av tre svenska artister som åker tillsammans med Åke Lundström och konserter och låtskrivarsessioner står på agendan fram till och med söndag.

– Galet grymt det här. Men jag åker inte till USA för att bli världsstjärna, det är snarare så att konkurrensen där är så otroligt mycket större än här hemma. Jag ser det som en möjlighet att få uppleva en ny kultur och möta människor som jag får chansen att skriva musik med.

”Just nu har jag möjlighet att spela musik varje dag, jag hoppas det fortsätter.”
”Just nu har jag möjlighet att spela musik varje dag, jag hoppas det fortsätter.” Foto: Miranda Fredriksson

"Omtumlande”

För Izak Danielsson Kihlström blir det här första besöket i USA. Han pratar entusiastiskt om möjligheten att utveckla sin musik.

– Den senaste tiden har varit omtumlande, jag är hemma i Karlstad nu för att lösa ut ett provisoriskt pass, i morgon (läs tisdag) lyfter planet. Jag har inte hunnit landa i allt som händer riktigt. Det är sådana tider nu, det ena avlöser det andra hela tiden. Det är bara att följa med.

Han trivs med vinden i seglen.

– Det är precis så här jag vill ha det. Jag lever för att kunna spela min musik. Just nu har jag möjlighet att spela musik varje dag, jag hoppas det fortsätter.

För Izak Danielsson Kihlström är alla momenten – skrivandet, framförandet och producerandet av musik – lika intressanta och viktiga.

– Jag ser det som en perfekt blandning. Och genom att ha en massa olika projekt igång får jag utlopp för alla mina behov som konstnär.

Direkt efter hemkomsten från USA spelar Izak Danielsson Kihlström med sin popduo Voib på Bakgården i Karlstad (den 23 september).

– I Voib har jag en helt annan roll än jag har som soloartist. Det ena kompletterar det andra – det ena handlar om röj, det andra mer om att beröra med musik. Jag trivs med alla hattarna, genom dem utvecklas jag som konstnär. Jag vill inte låsa in mig, vill inte begränsa mig.

Artikeltaggar

AmericanaAustralienBakgårdenKarlstadMusikNöje/KulturÖrebroPopUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.