Efter kritiken kring obokbara tågbiljetter – Trafikverket svarar: ”Beklagar”

Publicerad:
Flera orsaker uppges ligga bakom de försenade körleveranserna till tågföretagen. Foto: My Matson

Karlstads universitet fick flera avhopp till en nationell konferens då deltagarna inte kunde få tag i tågbiljetter. Den stora orsaken är det planerade banarbetet, där körleveranserna till tågföretagen blivit försenade.

– Skälen till det är flera, säger Mats Berlin, avdelningschef trafikplanering på Trafikverket.

NWT har tidigare rapporterat om att universitetet tappar deltagare till en nationell konferens på grund av att ett banarbete gjort det svårt att få tag på tågbiljetter.

– Vi beklagar verkligen detta och arbetar intensivt för att detta skall lösas så snart som möjligt, säger Mats Berlin.

Det är Trafikverket som ansvarar för arbetet, som uppger flera orsaker till problemet.

Konferensen är i slutet av oktober och då borde banarbetet vara klart, varför går det inte att boka avgångar då?

– Trafikverket är just nu sena med leveranser av körplaner för järnvägsföretagen till de avgångar som påverkas av banarbeten. Skälen till det är flera, bemanningsutmaningar hos både oss och järnvägsföretagen, implementeringen av nya digitala verktyg och mycket omplaneringsarbete till följd av trafikstörningar tidigare under året när vi akut fick flytta på resurser för att lösa dessa.

Konferensen på Karlstads universitet påverkas av förseningarna av körleveranser till tågföretagen.
Konferensen på Karlstads universitet påverkas av förseningarna av körleveranser till tågföretagen. Foto: Tommy Andersson

I järnvägssystemet pågår det dessutom många arbeten, vilket också påverkar.

– I och med att hela järnvägssystemet sitter ihop kan dessa arbeten indirekt påverka behovet av att planera om i en viss geografi. Trafikverket arbetar nu intensivt för att så snart som möjligt kunna leverera körplaner för andra halvan av oktober.

Försöker ta hänsyn

Just nu pågår spårbyte på sträckan mellan Karlstad och Kil, som initialt beräknades vara klart den 8 oktober. Arbetet är dock inte klart då.

– Efter spårbytet behöver vi slipa rälsen vecka 41. Under vecka 43 pågår det ett antal arbeten under dagtid på sträckorna kring Laxå, Kristinehamn, Karlstad, Kil och Charlottenberg. Vi har även arbeten som kommer att pågå mellan veckorna 44 och 46, både dagtid och nattetid.

Arbetet med hur trafiken skall ledas om vid banarbeten sker under flera års tid
Mats Berlin

För just konferensen var det problem för deltagare att boka tågresor både från Stockholm och från Göteborg.

Hur kommer det sig att även avgångar från Stockholm påverkas, de går ju inte via Kil?

– Hela järnvägssystemet hänger ihop och ändringar i olika delar av systemet påverkar lätt varandra, vilket kräver att planering görs om i andra geografiska områden. Det är just nu mycket banarbeten och Trafikverket är försenad i sin leverans körplaner till tågföretagen.

När ni gör banarbeten och behöver planera om tågtrafiken, tar ni då exempelvis större evenemang på orter som berörs i beaktande?

– Arbetet med hur trafiken skall ledas om vid banarbeten sker under flera års tid, där planeringen stegvis förfinas innan trafiken ska börja gå. I det arbetet försöker man ta hänsyn till kända större evenemang men det är inte alltid möjligt, då arbeten pågår löpande i hela det svenska järnvägssystemet och de påverkar varandra. Vi har regelbundna avstämningar med järnvägsföretagen med dialog om hänsyn och förutsättningarna för olika arrangemang och event.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads universitetTågtrafikTrafikverketTransportVärmlandsbanan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare