C i vågmästarroll – men det tar emot: ”Blir i princip fel hur vi än gör”

Publicerad:
Nils-Erik Mellström (C) hade velat se ett borgerligt alternativ som utmanat S om makten i Filipstad. Foto: Göran Persson

Centerpartiet går mot ett riktigt bakslag i Filipstad. Preliminärt backar C över två procentenheter, från 5,68 till 3,4.

– Vi har hunnit vakna och konstatera att vi gjort ett uselt val, men har en maktposition, säger Nils-Erik Mellström, kretsordförande C i Filipstad.

Socialdemokraterna har styrt Filipstad i koalition med V under den senaste mandatperioden. Koalitionen samlade 50,1 procent av väljarkåren 2018 men i år ser det desto tunnare ut.

Båda backar runt två procentenheter var och samlar 45,9 procent av väljarna, eller 18 mandat – ett i från vad man behöver.

För Centerpartiet, som sitter på just den rösten, innebär det en unik situation.

– Det blir i princip fel hur vi än gör. Vi har ingen större kärlek till Sverigedemokraterna. De står långt i från oss i kärnfrågorna och synen på alla människors lika värde. Sedan har S suttit så länge att vi behöver en nystart i kommunen. Det är pest eller kolera, säger Nils-Erik Mellström.

– Vi behöver ta ansvar för en fungerande kommunstyrelse som kan fatta beslut utan att det ska behöva landa i slantsingling. Det är klart vi är besvikna. Vi hade, precis som nationellt, velat se ett borgerligt alternativ men nu får vi ta ansvar för den situationen vi är i.

På andra sidan bildar Moderaterna med sina nio mandat en potentiell opposition med SD:s sju och Liberalernas två. I nuläget står det 18–18.

– Vi får se vilket surt äpple vi behöver bita i. Det ska diskuteras igenom i partiet så får vi se. Vi får slicka såren nu ett tag, sedan kavlar vi upp ärmarna och kör.

Artikeltaggar

CenterpartietFilipstadNils-Erik MellströmPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare