Hoppa till huvudinnehållet

Skräll i kommunval: De oberoende i Torsby går framåt – S, C, L-koalition spricker

Publicerad:
Torsby kommun ser ut att få in två nya partier i kommunfullmäktige.
Torsby kommun ser ut att få in två nya partier i kommunfullmäktige. Foto: Daniel Olausson

Socialdemokraterna och Centerpartiet tappar i Torsby medan det nybildade partiet De oberoende i Torsby gör stor framgång. När två av tio valdistrikt var räknade så – ledde DO!T, men sjönk till fjärde plats efter att nio av tio distrikt räknats.

Det hölls valvakor på flera platser i Torsby kommun under söndagskvällen. Socialdemokraterna följde valet från ABF-lokalen i centrala Torsby, Moderaterna i Torsby från en affärslokal i höghuset Mejeristen och De oberoende i Torsby hade samlats på turismanläggningen Anttila i Nyskoga.

DO!T fick över 25 procent av rösterna när Vitsand hade räknats och cirka 19 procent i Stöllet.

– Det här är jättehöga siffror. Vi har ju precis startat upp partiet. Det beror på att man lagt ned och avvecklat så mycket ”på skogen” som man gjort, säger Mats Broberg (DO!T).

När fem av tio valdistrikt var räknade hade (DO!T) sjunkit till 15,1 procent och var tredje största parti. Socialdemokraterna ledde med 29,7 procent följt av Moderaterna på 16,1 procent.

Socialdemokraterna i Torsby tappar preliminärt cirka åtta procentenheter, då de i valet 2018 fick 37,25 procent.

Centerpartiet tappar från drygt 16 procent i valet 2018 till drygt 11 procent vid tidpunkten för NWT:s pressläggning.

Lägg därtill att Liberalerna inte hade en vallista i Torsby. Det gör att koalitionen från 2018 med S, C och L förlorar sin majoritet.

De stora vinnarna är De oberoende i Torsby, men även Moderaterna i Torsby visade på framgång och näst mest röster i valet till kommunfullmäktige.

– Vi tycker att vi har gjort en bra kampanj. Vi har försökt tala om vad vi vill göra. 2018 var det inte alls på samma vis. Då körde vi inget Facebook till exempel, säger en nöjd Ronnie Walfridsson (M).

Så här ser valresultatet ut för valet till kommunfullmäktige i Torsby ut när 9 av 10 valdistrikt räknats:

Socialdemokraterna: 31,0 procent (9 av 31 mandat)

Moderaterna: 17,7 (5)

Sverigedemokraterna: 14,9 (5)

De oberoende i Torsby: 11,8 (4)

Centerpartiet: 10,3 (3)

Vänsterpartiet: 5,0 (2)

Kristdemokraterna: 5,0 (2)

Nordvärmlands kommunparti: 2,4 (1)

Artikeltaggar

Mats BrobergPeter JonssonPolitikTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.