Hoppa till huvudinnehållet

Solcellsbolag växer kraftigt när många vill minska elkostnaderna

Publicerad:
Allt fler vill installera solceller nu när elpriserna stiger kraftigt. Det märks mycket tydligt hos Nordic solar med huvudkontor i Töcksfors där telefonerna går varma. På bilden ses vd:n Daniel Gruvborg och Sara Olsson och Ida Carlsson som jobbar på lagret.
Allt fler vill installera solceller nu när elpriserna stiger kraftigt. Det märks mycket tydligt hos Nordic solar med huvudkontor i Töcksfors där telefonerna går varma. På bilden ses vd:n Daniel Gruvborg och Sara Olsson och Ida Carlsson som jobbar på lagret. Foto: Julia Eriksson

Intresset för att installera solceller är större än någonsin på grund av det kraftigt stigande elpriset. Hos värmländska Nordic solar är tempot mycket högt.

– Vi är helt nedringda. Privatpersonernas intresse är enormt. Vi räknar med att öka vår omsättning i år med cirka 30 procent.

Det säger Nordic solars vd Daniel Gruvborg.

NWT skrev tidigare i veckan om det jättelika intresset för att köpa värmepumpar, något som gör att tillverkaren Thermia i Arvika går bättre än någonsin. En annan bransch som också upplever en mycket kraftig tillväxt är solcellsbranschen.

Risken: Fler kan nekas solceller av kulturhistoriska skäl

Detta märks tydligt hos Nordic solar som har huvudkontor i Töcksfors och kontor i Karlstad och Högsäter i Dalsland samt ett dotterbolag i Norge.

– Det senaste året har vi märkt ett ökat tryck och sedan prisuppgången på el har det växt kraftigt. Nu är vi helt nedringda. Privatpersonernas intresse är enormt.

”Högt tryck”

– Det är hårt tryck på våra säljare. De jobbar stenhårt, men eftersom det är så många som hör av sig, även företag, många med elinstensiv verksamhet. Tyvärr tar det därför lite tid med återkoppling från vår sida just nu till kunderna, säger Daniel Gruvborg.

Installation av solceller på en normalstor villa kostar på ungefär 150 000–180 000 kronor. Samtidigt kan få ett bidrag på cirka 15 procent, ett grönt teknikstöd, av kostnaden.
Installation av solceller på en normalstor villa kostar på ungefär 150 000–180 000 kronor. Samtidigt kan få ett bidrag på cirka 15 procent, ett grönt teknikstöd, av kostnaden. Foto: Robert Nordqvist

Han grundade Nordic solar 2009 och företaget har växt år efter år. I dag är man 55 anställda, ungefär 25 vardera i Töcksfors och Karlstad samt några i Högsäter och ett antal montörer i Oslo-området.

– Pandemin påverkade oss inte så hårt eftersom vi hade byggt upp ett produktlager. Dessutom importerar vi solcellspanelerna och övrig utrustning själva och har egna installatörer, så vi har inte varit så beroende av andra.

Kan få bidrag

Sedan en tid tillbaka är det inte längre företag som är den största kundgruppen.

– Nej, nu har privatpersoner tagit över när det gäller antalet installationer. På villasidan kan man få ett statligt bidrag, ett grönt teknikstöd på cirka 15 procent när man installerar solceller.

– Det och det allt högre elpriset gör att intresset för den här tekniken hela tiden växer, säger Daniel Gruvborg.

En normalstor solcellsanläggning ger runt 12 000 kilowattimmar per år, något som täcker en stor del av villans elbehov.
En normalstor solcellsanläggning ger runt 12 000 kilowattimmar per år, något som täcker en stor del av villans elbehov. Foto: Robert Nordqvist

Prislappen för att installera en solcellsanläggning på en normalstor villa ligger på ungefär 150 000–180 000 kronor.

– Då får man en anläggning som ger runt 12 000 kilowattimmar per år, något som täcker en stor del av villans elbehov.

Tjänar in snabbare

– Tidigare brukade man säga att en sådan installation tjänades in på tio år, men med tanke på det höga elpriset har den tiden förkortats med några år, säger Daniel Gruvborg.

Det stora intresset för solceller har dock gjort att leveranstiden till kunderna har ökat. Ifjol låg den på 1,5-2 månader. Nu är det 6-8 månader.

– Tyvärr är läget så just nu eftersom vi har så många nya kunder som hör av sig. Samtidigt är det gamla kunder som vill komplettera sina befintliga solcellsanläggningar. Det är ett bevis på att de är nöjda med våra produkter.

Även många företag passar på att installera solceller, framför allt elintensiva bolag.
Även många företag passar på att installera solceller, framför allt elintensiva bolag. Foto: Robert Nordqvist

Nordic solar är Värmlands största och en av Sveriges tio största installatörer av solcellsanläggningar. Antalet projekt på flerbostadshus i Stockholm växer kraftigt och med många kunder även i Oslo-området kommer 2022 bli ett mycket bra år.

Växer kraftigt

– Vi räknar med att öka vår omsättning i år med cirka 30 procent. I fjol var den 110 miljoner kronor. Hittills i år har vi anställt tio personer och vi söker nu även eftermarknadssäljare och elektriker.

– Men samtidigt ska vi inte växa för kraftigt utan att drabbas av växtvärk. Det är väldigt viktigt att behålla företagskulturen och kvaliteten i det vi gör.

Även 2023 ser ut att bli bra.

– Elpriset verkar ligga kvar på en hög nivå och det är troligt att intresset för solceller fortsätter att vara stort. Men just nu är det väldigt svårt att förutspå framtiden, säger Daniel Gruvborg.

Ska nyanställa

Även hos Delabglava som också installerar solcellsanläggningar är kundtrycket stort.

– Våra säljare har fullt upp, så mycket att leveranstiderna ökar. Vi ska nu nyanställa fem personer att lägga till dagens tio som jobbar med solceller inom bolaget.

– Vi räknar med att fjolårets omsättning på 19 miljoner kronor växer med 4-5 miljoner i år. Vi ingår numera i företaget Sun4energy och vår marknad är Värmland, Dalsland och Dalarna, säger Delabglavas vd Sissel Danielsson.

Artikeltaggar

DelabglavaHögsäterKarlstadNäringslivNordic SolarSolenergiTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.