Hoppa till huvudinnehållet

”Slopa karensdagen” – så svarar politikerna

Publicerad:
Under pandemin gav Försäkringskassan ersättning för första sjukdagen, karensdagen. Borde det bli standard? Politikerna ger här sina svar.
Under pandemin gav Försäkringskassan ersättning för första sjukdagen, karensdagen. Borde det bli standard? Politikerna ger här sina svar. Foto: isabell Höjman/TT

Bör karensdagen tas bort?

Fyra värmländska partier säger ja, och tre säger nej.

Här får NWT:s läsare svar på sin fråga.

Under pandemin fick privatpersoner ekonomisk ersättning av Försäkringskassan för karensdagen. Det vill säga första sjukdagen som varje individ själv bekostar vid en sjukdomsperiod.

En av NWT:s läsare hörde av sig i kampanjen Din journalist och ville veta hur politikerna ställer sig i frågan. Ska ersättning för karensdagen återinföras? Eller ska den sjuke fortsätta betala för första sjukdagen?

Totalt vill fyra regionala partier, SD, MP, S, och V återinföra ersättning för karensdagen, eller slopa den helt. Tre partier, C, L, och M säger nej. KD svarar varken ja eller nej, och SiV menar att de inte har någon gemensam linje, eftersom det beslutas nationellt.

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställe

Så motiverar partierna sina svar

– Nej, det skulle kosta cirka nio miljarder och vi prioriterar andra åtgärder, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.

– Ja, vi vill genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget och öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån, säger Åsa Johansson (S), oppositionsråd.

– Nej. Avdraget är en rimlig självrisk i sjukförsäkringen som var tillfälligt borta under pandemin, säger Erik Evestam (C), regionrådskandidat.

– Karensdagen ska tas bort inom skola och sjukvård. Ja, säger Mikael Strandman (SD), regionrådskandidat.

Vårdkrisen: Så vill Värmlandspolitikerna lösa viktigaste valfrågan

– Nej. Vi är för hur systemet ser ut i dag. Karensavdraget fungerar som en självrisk vid sjukdom, det är därför rimligt att ha kvar karens så inte systemet överutnyttjas, säger Sara Gunnarsson (L), regionrådskandidat.

– Ja, karensdagen i sjukförsäkringen har alltid varit en dålig idé. Det blev ännu tydligare i och med coronapandemin, säger Jesper Johansson (MP), regionråd.

– Ja. Vänsterpartiet vill ta bort karensavdraget helt, i pandemin har vi sett hur karensavdrag drabbar framför allt de som arbetar i kontaktnära yrken. Det finns ingen anledning att straffa människor för att de är sjuka och inte kan gå till jobbet, säger Elisabeth Björk (V), regionrådskandidat.

Elliot, 17, till Värmlandspolitikerna: “Transvården är omänsklig”

– Vi ser både för- och nackdelar med karensavdraget är återinfört. Det är viktigt att det görs en analys om hur detta slår mot olika grupper i samhället, säger Sara Kihlström (KD), regionrådskandidat.

– Sjukvårdspartiet i Värmland är ett regionalt, tvärpolitiskt parti och fokuserar enbart på de frågor vi kan besluta om i Region Värmland och de kommuner vi är representerade i. Det betyder att i denna fråga röstar våra kandidater förmodligen olika, säger Marianne Utterdahl (SiV), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Följ NWT:s valbevakning här – allt det viktiga samlat på ett ställe

Artikeltaggar

Din journalistPolitikPolitikerRegion VärmlandVal 2022Vård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.