Hoppa till huvudinnehållet

Skjutsade kompis på elsparkcykel – bötfälldes av polis: ”Har extra koll nu”

Publicerad:
Olagligt. Att skjutsa någon på elsparkcykel renderar i böter.
Olagligt. Att skjutsa någon på elsparkcykel renderar i böter. Foto: Stina Stjernkvist/TT

På lördagsmorgonen bötfälldes en man i 20-årsåldern för att ha skjutsat sin kompis på elsparkcykel i Karlstad.

Det två personerna kom åkande på Hamngatan i Karlstad vid 09.30-tiden när en polispatrull fick syn på ekipaget.

Lars Hedelin
Lars Hedelin Foto: LARS HEDELIN

– Här bestämde sig patrullen direkt för att skriva en böter. Men en polis har alltid möjlighet att lösa en sån här situation genom en tillsägelse först. Om då personen ignorerar polisens tillsägelse, ja då skrivs alltid böter, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen i region Bergslagen.

Är det vanligt att elsparkscyklister får böter?

– Ja, det händer då och då. Men det här är ett typiskt så kallat upptäcktsbrott. Om det händer framför ögat så skrivs det böter, men vi har inga riktade insatser att: ”nu ska vi jaga skjutsande cyklister”. Det här är rena tillfälligheter.

Polisen har inga riktade insatser, men sedan den nya lagen trädde i kraft, den första september, hamnar elsparkcyklar under lupp på ett annat sätt.

– Nu vi har extra koll på att de som kör elsparkcykel efterlever de nya reglerna om att man inte får köra på gångvägar eller trottoarer. Det kan ju vara så att polisen ser någon som kör på rätt ställe, men som istället skjutsar någon och det har ju aldrig varit tillåtet.

Dålig kunskap om nya regler för elsparkcyklar

Det har också blivit lättare för polisen att utfärda böter på senare år.

– Förr stod man ju med ett fysiskt pappersblock i handen. Nu signeras allt med ett klick i polisens telefon, säger Lars Hedelin.

Bötesbeloppet för att ha skjutsat någon på elsparkcykel är 500 kronor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHamngatanKarlstadLars HedelinTrafikbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.