Hoppa till huvudinnehållet

Risk att fler nekas solceller av kulturhistoriska skäl: ”Olika värden som ställs mot varandra”

Publicerad:
Man behöver inte alltid bygglov för solceller. Men när intresset ökar kan det leda till att fler av dem som behöver bygglov får avslag, enligt Karlstads kommuns bygglovschef Karin Manner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Man behöver inte alltid bygglov för solceller. Men när intresset ökar kan det leda till att fler av dem som behöver bygglov får avslag, enligt Karlstads kommuns bygglovschef Karin Manner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ADAM IHSE / TT

Två Karlstadsbor har fått avslag på bygglovsansökan för solceller i Karlstads kommun av kulturhistoriska skäl.

Men det kan bli fler i framtiden eftersom intresset för solenergi ökar, tror bygglovschefen Karin Manner.

I augusti berättade NWT om Karlstadsbon Joachim Brånander, som fått nej av kommunen till att sätta upp solcellsintegrerade takpannor på sitt hus på Stockfallet. Anledningen: huset ingår i en kulturhistoriskt intressant miljö.

Solcellsbolag växer kraftigt när många vill minska elkostnaderna

– De jobbar med att få ett klimatneutralt Karlstad. Det är bara två mandatperioder bort. De har bråttom. Men jag vet inte om de tycker det? Betongpannorna är viktigare, hur är det möjligt? sa han till NWT.

Joachim ville sätta solcellstak – kommunen sa nej: ”De motarbetar sig själva”

Enligt Karin Manner, bygglovschef i Karlstads kommun, har ytterligare en Karlstadsbo nekats bygglov för solceller av samma anledning.

– Vi har nekat utifrån att det var ett utpekat hus där det fanns ett stort värde i taket. Det är de två ärendena vi formellt har avslagit, säger hon.

Är det här en rimlig avvägning när vi befinner oss i ett allvarligt läge för klimatet?

– Lagen är inte skriven så att vi kan göra den bedömningen, utan det är en bedömning i varje enskilt fall och då är det två olika värden som ställs mot varandra.

Två har fått avslag

Karin Manner säger att det trots allt bara är två ärenden som fått avslag och att den som vill sätta upp solceller i de flesta fall inte behöver ansöka om bygglov.

– Om man till exempel placerar dem utanpå taket och de följer takets form så är de inte bygglovspliktiga, förutsatt att huset inte är utpekat som kulturhistoriskt intressant eller ingår i en utpekad miljö.

Vilka hus som är det framgår i kommunens kulturmiljöprogram.

Eftersom intresset för solceller ökar skulle det kunna göra att fler riskerar avslag i framtiden.

– Det är svårt att sia om framtiden, men vi märker en ökning av frågeställningarna kopplat till att det är höga elpriser och det kommer förmodligen komma in fler ansökningar. Då finns det potential att konfliktpunkten mellan önskemålet om att producera egen el och att behålla kulturhistoriska värden kommer att öka.

Vad gör ni för att minska risken för att de som behöver ansöka om bygglov för solceller ska få nej?

– Vi för en dialog och försöker hitta lösningar som kan fungera för den sökande och samtidigt uppfylla lagens krav. Ofta finns det alternativ.

Enligt Karin Manner har ingen nekats bygglov för solceller av andra skäl.

Fotnot: Du hittar mer information om vad som gäller för solceller och bygglov på Boverkets hemsida.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovDin journalistElElkrisenKarin MannerKarlstads kommunKarlstads kommunKlimatKulturhistoriaMiljöSolenergi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.