Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin är över – så mycket lyfte Värmlands museums besökssiffror i sommar

Publicerad:
Kristina Jansson är en av utställarna som lockat besökare till Värmlands museum i sommar. Hennes utställning pågår till 18 september.
Kristina Jansson är en av utställarna som lockat besökare till Värmlands museum i sommar. Hennes utställning pågår till 18 september. Foto: Lena Richardson

Besökarna har hittat tillbaka till museerna efter pandemin. Värmlands museum fick nästan 30 000 fler besökare i sommar än sommaren 2021.

Än är det dock en bit kvar till nivåerna man hade före pandemin.

Ungefär 6,3 miljoner museibesök gjordes på landets museer under årets sommar, vilket är en ökning med nästan 60 procent jämfört med förra året. Men viss oro kvarstår för museernas ekonomiska situation, rapporterar TT.

"Vi har haft en fantastisk sommar på museerna där besökarna äntligen är tillbaka, men vi är ännu inte uppe i full marschtakt", säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer till TT.

Slår året före pandemin

Sveriges Museer har gjort en sammanställning av besöken under perioden juni till augusti i år och jämfört tre år tillbaka i tiden – alltså före, under och efter coronapandemin.

Enligt rapporten har museerna utanför storstadsområdena återhämtat besöken helt och tio regioner har till och med ökat besöksantalet sedan före pandemin. Värmland hör till dem: de fyra museer här som rapporterat in sina besökstal slår 2019 års sommarsiffror med 7 procent sammanlagt.

19:e plats i landet

Flest besökare i länet drog Värmlands museum, som ligger på 19:e plats på Sveriges Museers 20-i-topplista över de mest besökta museerna i landet sommaren 2022.

David Lynchs utställning har varit ett av sommarens dragplåster på Värmlands museum. Den visas sista dagen på söndag, den 11 september.
David Lynchs utställning har varit ett av sommarens dragplåster på Värmlands museum. Den visas sista dagen på söndag, den 11 september. Foto: Carl Edlom

Värmlands museum räknade denna sommar in 80321 besökare, vilket är 55 procent fler än 2021 (då var det 51521) och 189 procent fler än 2020 (27 740). En bit kvar är det ändå till 2019, då sommarnoteringen blev 99 496.

Tappar 40 miljoner

Värmlands museum och flera andra museer hade stängt delar av pandemiperioden och/eller gjorde inskränkningar i öppettider och programverksamhet.

I rapporten uppges att intäktsbortfallet under pandemin är fortsatt märkbart för många av museerna. Drygt 60 procent av museerna tar entré och och en grov beräkning pekar på ett bortfall på närmare 40 miljoner kronor, jämfört med sommaren 2019.

"Nu krävs politiskt mod och fortsatta ekonomiska satsningar för att museernas unika förmåga att förmedla kunskap, skapa möten och spegla vår samtid ska kunna upprätthållas", säger Gunnar Ardelius till TT.

Länsmuseet i topp

Flest besökare i sommar bland de 152 museerna hade Skansen i Stockholm, som lockade 629007 personer.

I Värmland toppar Värmlands museum med 80 321 besökare, följt av Alsters herrgård med 41 847, Kristinehamns konstmuseum 22 300 och Kristinehamns historiska museum 2 561.

Artikeltaggar

BesöksnäringKarlstadKulturarvMuseumNöje/KulturSamhälleTurismVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.