Martin Sundqvist har skördat 53 kilo vindruvor i växthuset och påbörjat processen mot en fruktig rosé.
– Jag är egentligen mer intresserad av odlingen än av vinet men min fru tycker om det.
Martin Sundqvist bor i Mjölnartorpets ekoby på Kronoparken i Karlstad. Numera är han pensionerad men det var arbetskamraterna på Karlstads universitet som planterade idén.
– Jag hade med mig druvor av lite olika sorter och la i fikarummet. Nån sa: ”Varför gör du inte vin av dem?”
– Då började jag läsa på och testa.
Brer ut sig
Han har flera generationer vinrankor på tomten. I växthuset finns en tolv år gammal planta och det är den som kvällen innan levererat 53 kilo. Plantan har tagit över i princip hela levnadsutrymmet därinne.
Från taket hänger fortfarande många tunga klasar som sparades i den första skörden.
– De ska få hänga ett tag till och sen ska jag göra rött vin av dem. Då ska druvorna ha mognat mer, ha mer socker och mindre syra och en riktigt djup blå färg, säger Martin.
Sorten heter pinot noir.
– Det visste jag inte när jag köpte plantan. Den hette burgunder blau, det har jag lärt mig sen är det tyska namnet på pinot noir.
Samma druva
Både rosé och rött gör Martin på samma druva. För rosé silas skalen bort innan jäsning. För det röda vinet blir skalen kvar och hinner ge ifrån sig mustighet och färg.
De första åren blev vinet inte så gott. Numera får Martin gärna stå för vinet till sommarfesten på gården.
– De säger att det är bra. Bäst feedback får jag på rosévinet, säger Martin Sundqvist.
Självlärd vinmakare
Själv är han som sagt mest intresserad av odlingen. Och självlärd på vinmakeri.
– Jag har läst många tjocka böcker.
Han tar oss med på en rundtur i villaträdgården. I pergolan växer den allra första plantan och här hänger också druvor från taket. Men inte lika stora som i växthuset.
Bredvid står en för året nysatt planta med en enda topp.
– Nu är det dags att börja beskära och försöka skapa en stam. När bladen ramlat av så klipper man där man tror att det kan överleva, säger Martin och pekar på ett ställe där stammen fortfarande är någorlunda tjock cirka en och en halv meter upp.
Hård gallring
Om det är nåt han lärt sig så är det att beskärning är en viktig del i konsten att odla vin.
– Annars får man som en buske med druvor längst ner som inte hinner mogna.
Martin visar vägen in i grannens växthus där en tvåårsplanta fått en fristad. Den bär fem riktigt tunga klasar.
– Den har växt något otroligt. Det är första gången jag har gjort allt rätt.
Bara fem årsskott fick vara kvar efter beskärningen. Det gäller att koncentrera kraft till några klasar och ge dem de bästa förutsättningarna.
– Det gäller att vara tuff.
Vintertid tar han sticklingar, mitt på årsskotten, och planterar på våren.
Martin Sundqvist är nöjd med sommaren.
– Det har inte varit några långa perioder med regn. Fukten är det som är svårast. Blir det för blött så möglar det.
Trampar som förr
Efter skörden i går kväll var det dags för Martins fru, Pia Sundqvist, att börja trampa.
Jo, det stämmer. För att mosa frukterna i karet så tar de till riktigt gamla beprövade metoder.
– Har det använts i flera tusen år så ska det väl gå bra för oss också, säger Martin.
I karet finns nu en mosad blandning av saft, skal, fruktkött och kärnor. Nu är det dags att sila av.
Cirka 50 liter druvsaft ska sen stå en dygn och låta partiklar sjunka mot botten. Sen ska saften föras över till ett nytt kärl med hjälp av en hävert så att bottensatsen inte rörs. Målet är en klar saft som hälls upp på damejeanne för jäsning.
– Vinjästen är det enda jag tillsätter, säger Martin.
Fem viktiga saker att tänka på
1. Lär dig att beskära.
2. Bli inte girig och satsa på för stor skörd.
3. Skörda inte för tidigt, smaka och titta. Kärnorna ska vara bruna när druvorna är mogna.
4. Var inte för snål. Spara tillräckligt med bottensats då blir vinet klarare.
5. Var noga med hygienen i alla led. Gå igenom klasarna och ta bort dåliga druvor, insekter och eventuell fågelskit.
När det är färdigjäst är det dags att hälla upp på flaska. Cirka 30 liter rosé räknar han med att det ska bli till slut.
Och nästa sommar ska det drickas.
Har du låtit någon sommelier smaka ditt vin?
– Nej, det har jag inte. Pia tycker om det, det räcker.
Om någon skulle vilja försöka göra vin av egna druvor.
Vad skulle du ge för råd?
– Lär dig att odla först. Det tar minst tre år innan du har tillräckligt med druvor, på den tiden hinner du lära dig tillverkningen.