Hoppa till huvudinnehållet

Lider partiledarna av kort minne?

Publicerad:
Ingenstans kan vi läsa att svaret skulle vara att få längre till sina beslutsfattare, skriver Marianne Utterdahl. Foto: Jonas Brefält

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sjukvårdspartiet i Värmland vill förverkliga det som utredningarna kommit fram till. Nära. Vi vill inte att någon i ”Långtbortistan” ska bestämma över vårdcentralen nära dig, skriver Marianne Utterdahl.

Två regeringar har i minst fem större utredningar utrett bakgrunden till varför vård och omsorg ser ut som den gör idag, och vad som behöver göras åt det. Enorma resurser har lagts på dessa utredningar, och på att utbilda regionpolitiker och ledare och medarbetare i förändringsbehoven.

Utredningarna har tillsammans med profession, invånare, närstående, patienter och en stor del kunskap kommit fram till viktiga lösningar. Målet är inte att spara pengar, utan att bibehålla eller snarare öka kvaliteten och se till att de alltmer ökande behoven kan tillgodoses. Därför handlar det också om hur vi ska få fler medarbetare och hur dessa ska räcka till. Primärvården, där vårdcentralerna måste stärkas, skall vara navet i den utvecklingen.

Ingenstans kan vi läsa att svaret skulle vara att få längre till sina beslutsfattare. Vi kan inte heller finna i utredningarna att problemen skulle bero på vilken färg som styrt landet, utan det är tydligt hur behoven ökar mer än tillgång till personal, och att vårdens praktiska utförande inte längre matchar patienternas behov.

Så skriver du en debattartikel

Ingenstans kan vi läsa att det skulle lösas genom att göra exakt lika på alla ställen, utan snarare om att lokala lösningar tillämpas utifrån de förutsättningar som behövs. Vi inom Sjukvårdspartiet i Värmland vill att fokus skall ligga på följande:

● En samordnad och förebyggande vård som är uppbyggd närmare patienterna.

● Ett närmare samarbete inom och mellan kommunerna och regionerna.

● Förändrade arbetssätt och ett ledarskap som tittar mer på vilket värde utbudet ger för patienter än på produktion som i en fabrik.

● Stärka folkhälsan, så att invånarna inte behöver bli lika sjuka.

● Om att använda välfärdsteknik för att underlätta för patienter och medarbetare.

● Att bli riktigt bra och moderna arbetsgivare.

Varför har partiledarna slutat prata om detta?! Är de glömska eller bara slösaktiga?

Sjukvårdspartiet i Värmland vill förverkliga det som utredningarna kommit fram till. Nära. Vi vill inte att någon i ”Långtbortistan” ska bestämma över vårdcentralen nära dig. Vi vågar kämpa för den utredda vägen, även om den är svårare att i korta, snabba vallöften nå ut med till väljarna.

För Sjukvårdspartiet i Värmland

Marianne Utterdahl

Artikeltaggar

DebattFolkhälsaKommunerMarianne UtterdahlPrimärvårdRegeringenRegion VärmlandRegionvalSjukvårdSjukvårdspartiet i VärmlandVal 2022Vårdcentraler