Hoppa till huvudinnehållet

Jätteköer vid förtidsröstningen: ”Har varit högt tryck”

Publicerad:
Foto: Helena Ingman Lindström

Det är massivt tryck på förtidsröstningen i Karlstad. Vid bibliotekshuset har köerna ringlat sig långa under eftermiddagen.

– Kommunerna jag har pratat med har vittnat om att det har varit högt tryck på förtidsröstningen sedan det öppnade, säger Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen Värmland.

Röstningen vid biblioteket i centrala Karlstad hade öppet mellan tio och fyra under lördagen. Vid 13-tiden fick folk stå i kö en dryg halvtimme för att få rösta. Runt 15-tiden uppskattades kön att vara en och en halv timme lång enligt personer NWT varit i kontakt med.

– Valenheten har informerat om att det uppstått köer på sina håll vid förtidsröstningen. Det är kommunerna som är ansvariga, och det gäller att de har en plan som man kan genomföra om det skulle uppstå enorma köer. Folk som står i kö ska ges chans att rösta, säger Gith Nilsson.

Är det färre vallokaler i år?

– Det är i stort sett samma skulle jag tro. Jag bedömer det som så, och jag har inte fått några indikationer på att man har minskat antalet. Det här med att valsedlar ska tas avskilt nu, det kan möjligtvis påverka kötiderna.

Under valdagen imorgon öppnar vallokalerna klocka åtta på morgonen.

Valsamordnaren vid länsstyrelsen, Gith Nilsson.
Valsamordnaren vid länsstyrelsen, Gith Nilsson. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

BibliotekshusetFörtidsröstningKarlstadPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.