Intervju Ulf Kristersson: ”Politiken måste förstå människors villkor”

Signerat | Val 2022
PUBLICERAD:
Det är bara Moderaterna som kan samla partierna som vill ha maktskifte. Det är bara vi som kan vara brobyggare och samla ett borgerligt regeringsunderlag, säger Ulf Kristersson
Foto: Anders Wiklund/TT
Det måste inte vara en konflikt. Men jag ser hur det skapar frustration på landsbygden när beslut fattas ur något slags Stockholmsperspektiv, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna och kampanjar just nu runt i Sverige. Han hoppas att valresultatet ger honom chansen att bilda en borgerlig regering tillsammans med Kristdemokraterna och sannolikt också Liberalerna. En sådan borgerlig regering måste även accepteras av Sverigedemokraterna.

I årets valrörelse har Moderaterna mer än tidigare talat om landsbygdsfrågor. Ser du att det finns en konflikt mellan stad och land i Sverige.

– Det måste inte vara en konflikt. Men jag ser hur det skapar frustration på landsbygden när beslut fattas ur något slags Stockholmsperspektiv. Ta vargfrågan: Det är en sak att sitta i Stockholms innerstad och tycka att det är spännande med väldigt många vargar. Men frågar man i orterna som fått väldigt många vargar så tycker inte människorna där att det är lika kul.

– Det är samma sak med kommunikationer. Drivmedelspriser är en mycket större fråga på landet än i Stockholms innerstad. För att inte tala om elpriserna nere i elområde 4, på den skånska landsbygden.

– Som jag ser det måste politiken förstå villkoren överallt. Storstäderna funkar inte om inte det finns människor som vill bo på mindre orter.

Liberalerna är tillbaka över fyraprocentsspärren och många ser dem som en självklar del av ditt regeringsunderlag. Samtidigt är det många moderata kärnväljare som inte litar på dem. Litar du på Liberalerna?

– Efter förra valet fanns det starkt fog för många moderater att vara kritiska. Liberalerna var ju med och bildade en socialdemokratisk regering. Men nu ser jag att både Nyamko Sabuni och Johan Pehrson varit entydiga med att de vill ha en borgerlig regering. De har hittat hem till borgerligheten och det är viktigt för chansen för maktskifte. Jag värdesätter verkligen Liberalerna.

Många säger att Moderaterna och Sverigedemokraterna alltmer liknar varandra och uppenbarligen är det många väljare som i årets val väger mellan M och SD. Vad skiljer egentligen partierna åt och varför ska man rösta på Moderaterna?

– Om vi börjar med vad som är gemensamt är det ståndpunkter i ett antal viktiga och aktuella sakfrågor. Att vi har gemensamma ståndpunkter gör att vi kan samarbeta och få någonting gjort. Sedan finns det en del skillnader förstås. Tydligast är de i den ekonomiska politiken, där Moderaterna är det partiet som alltid kommer sätta arbetslinjen främst och vara garanten för att jobb alltid ska löna sig mer än bidrag. Är man det minsta ideologiskt intresserad vet man förstås att det är stora skillnader mellan partierna i till exempel synen på personlig frihet, internationellt samarbete och Sveriges roll i världen. I sådana frågor har vi i Moderaterna helt andra perspektiv än Sverigedemokraterna. Jag brukar säga så här: för Moderaterna är ordet liberal inget skällsord. Det är ett honnörsord.

– Sedan finns det en praktisk skillnad i valet. Det är bara Moderaterna som kan samla partierna som vill ha maktskifte. Det är bara vi som kan vara brobyggare och samla ett borgerligt regeringsunderlag. Vill man ha ett starkt centrum i ett nytt regeringsunderlag då ska man rösta på Moderaterna.

I årets valrörelse har du bett väljare att låna dig och Moderaterna din röst. Varför använder du ordet låna – vad är skillnaden mot att bara rösta?

– För mig är det ett sätt att visa respekt och ödmjukhet för väljarna som traditionellt har röstat på Socialdemokraterna men som nu överväger att rösta på Moderaterna. Det finns många människor som alltid har röstat på Socialdemokraterna men som nu är trötta på att regeringen inte får någonting gjort och att man får MP på köpet. Jag förstår att det känns ovant för många av dem att rösta på Moderaterna och att de kanske inte håller med oss i allt. Jag har respekt för det och till de väljarna säger jag: Låna mig din röst i det här valet, ge oss en chans att försöka få ordning på Sverige. (SNB)

Mathias Bred

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG